krzysiek061 0 Napisano 25 Styczeń 2010 Witam wszystkich i bardzo prosze o pomoc. Mam laptopa i system Windows XP SP3, problem polega na tym że komputer jako tako sie włancza ale tylko do momentu w którym pokaże mi sie tło pulpitu. Oprócz tła nie ma żadnych ikonek typu "Mój komputer" czy "Moje dokumenty" itd. nie ma także paska na dole czyli tam gdzie jest "START" i godzina. w trybie awaryjnym jest dokładnie tak samo, tak samo również jest gdy włoncze kompa przez ostatnio poprawnie działajacy system czy jakoś tak. Jeżeli już mam ten pulpit na ekranie i nic poza tym jeżeli nacisne "ctrl"+"alt"+"delete" wywala mi komunikat "Dysk jest niedostępny lub nieprawidłowo podłaczony", przy czym dodam ze nic nie ruszałem z dyskiem, wogule nawet nie odkręcałem laptopa. Próbowałem przez konsole odzyskiwania systemu windows ale kiedy naciskam literke "R" aby naprawić system wywala mi komunikat, że jest problem z odczytaniem dysku lub dysk jest nieprawidłowo podłączony, i naciśnij "F3" aby zakończyć działanie instalatora apotem komp sie restartuje. Pomóżcie prosze bo nie wiem co z tym zrobić a mam na dysku prace magisterska i nie chce jej stracić a musze sie do niej jak najszybciej dostać. Z góry dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 25 Styczeń 2010 Podaj model laptopa. A jak wygląda sprawa w BIOSie? Wyświetla dysk? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek061 0 Napisano 25 Styczeń 2010 (edytowane) Model?? co masz na myśli?? Jeśli chodzi o jego parametry to nie mam pojęcia bo to laptop kuzynki, wiem tylko że firmy "HP" i jak sprawdzić czy w biosie dysk wyświetla? chodzi Ci o to czy wyświetla go tam gdzie wybieram First boot deviance?? Jeśli tak to tak jest tam jako laptop hard disk i jest jeszcze USB-hard disk Edytowane 25 Styczeń 2010 przez krzysiek061 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmutoso 0 Napisano 30 Styczeń 2010 Co do tego biosu: wejdziesz najpierw w >standard CMOS features i jak tam wejdziesz to sprawdź czy w pozycjach ze słowem IDE pisze [none] czy coś innego. Jeżeli jest coś innego to znaczy że czyta dysk ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach