Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Gość Clamoor

Wydajna maszyna na biurko do pracy i grania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Clamoor

Zaczynam pierwsze przymiarki do nowego kompa. Od jakiegoś czasu już czytałem sobie co nieco o sprzęcie, ale jako że nie jest to moja działka chętnie się z wami skonsultuje.

Komp dla mnie, wiec zastosowania informatyczne, raczej programowanie, web itp. niż grafika. Do tego jak każdy czasem (a pewnie jak będzie nowa zabawka to częściej) lubię sobie pograć ;-)

Zawsze pada pytanie o budżet. Więc odpowiadam od razu. Limitu nie ma. ACZKOLWIEK jestem osobą która nie lubi wydawać pieniędzy nie widząc istotnego powodu. Czyt: jak stwierdzicie ze zasilacz X kosztujący 200 zł więcej od zasilacza Y da mi dużo większą stabilność, chronić mnie będzie przed przepięciami w sieci albo inne tym podobne ważne powody to zapewne te 200 zł więcej dam. Ale nie jestem onanistą sprzętowym i nie mam ochoty płacić 1000 zł więcej za parę Mhz procesora (i od razu 10 razy lepsze chłodzenie) tylko po to żeby na benchmarku zdobyć nowy rekord polski ;-)

Dlaczego napisałem pierwsze przymiarki, bo na obecną chwilę naiwnie wierze ze nvidia wypuści w marcu nowe geforce'y oparte na fermi, i póki co jestem gotowy nawet na to czekać.

Tak wiec proszę o waszą pomoc, rady i propozycje zestawów :)

Jedyna rzecz którą dotychczas wybrałem to:

Procesor:

Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

699 zł

( chyba, że będą istotnie lepsze propozycje ;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką rozdzielczość oferuje twój monitor?

Hmm proponowałbym coś takiego do tego:

Płyta Główna: Gigabyte P55M-UD2 - 360 zł

Pamięci RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 340 zł

Karta Graficzna: Asus Geforce GTS250 512MB - 399 zł (to jako przejściowa karta graficzna w oczekiwaniu na fermi)

Dysk Twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 [HD103SJ] - 299 zł

Nagrywarka DVD: LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black) - 110 zł

Obudowa: NZXT Apollo Crafted Series Black - 335 zł (Nie mam pojęcia jak długą kartą będzie fermi więc zaproponowałem taką obudowę)

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W - 315 zł

Razem: 2158 zł

Sklep internetowy www.esc.pl

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

mam Eizo FlexScan S2431W 1920x1200

no to teraz tak czy uważacie ze czekać z zakupem kompa do fermi, czy tez dopiero wtedy brac (ceny pojda w dół ?)

obudowa śliczna z jednym wyjątkiem, ma porty usb na prawej ściance, a mi komp wisi na prawej ścianie wiec nie miałbym dostepu :D (a nie mam ochoty nic zmieniac bo imo jest ok :))20100117245.th.jpg

- Czy na to i5 kupować jakieś osobne chłodzenie, czy zostać przy boxowym (chciałbym żeby to cicho chodziło ;-) )

- Czy opłaca się inwestować w mobo z np usb 3.0 i sata 6Gb? Z tego co widzę ta płyta to micro Atx czy jest sens brać tak mała płytę skoro i tak się bierze normalna obudowę ?

- Dlaczego ram firmy Goodram, czy coś się zmieniło z ta firma? bo pamiętam ze parę lat temu to były tanie budżetówki średniej jakości. no i pytanie kolejne zadane juz zresztą tu http://forum.pccentre.pl/index.php?/topic/160287-i5-vs-i7/page__view__findpost__p__78698 czy te 1600 będzie jakkolwiek obsługiwane skoro z tego co czytałem procesor obsługuje 1333 ?

- Zasilacz widziałem tu przez kogoś juz kilka razy polecane zasilacze bequiet! , czy ich nazwa ma coś wspólnego z zachowaniem : P ? istotnie miło by było żeby komputer cicho chodził :D czego sie mogę spodziewać po tym.

- dvd, jak już parę razy na tym forum wspominałem nie ufam lg, czy faktycznie te napędy sa sensowne :P ? znowu pytanie odnośnie tego jak głośno np to pracuje (powiedzmy ze podczas wypalania no problem, ale oglądając film mogło by go nie być słychać :P)

- co do dysków póki co się jeszcze wstrzymam z decyzjami bo sam muszę pomyśleć czy chce robic mirror czy też postawie sobie w domu NAS i backupy tam sie będą robić

Tak wiem jestem strasznie dokładny i wścibski, ale jako koder już tak mam, lubię rozumieć jak coś działa :D więc możecie sie spodziewać jeszcze wielu pytań :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do i5 jeśli nie podoba ci się boxowe chłodzenie w sensie działania to możęsz się pokusić o jakiegoś Scythe Katane 3 albo coś wydajniejszego.

Z tym Fermi to tylko tak porównuje długością do nowego Radeona, więc dlatego dopisałem nową obudowe (31 cm karta graficzna to już potężne gabaryty).

Mam jedno pytanie: Podkręcasz podzespoły? Bo jeśli tak to by wymieniło się te GoodRAMy na jakieś od G.Skill.

Co do cen to wątpie by poszły w dół. Mówią raczej o podwyżce.

bequiet to raczej zależne od serii i jak bardzo przeciążony jest zasilacz. Tyle, że nie tylko sam zasilacz jest zasługą ciszy.

W obudowach jest dość sporo rozstawów otworów więc raczej nie ma problemu z włożeniem przy obudowach typu ATX i większych.

Jedyne co może zabrać ci tą ciszę to fermi, którego masz zamiar kupować w niedalekiej przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

nie wiem czy mi sie podoba własnie dlatego pytam cowiecie co radzicie, jesli uwazacie ze chodzi w miare cicho i sensownie chłodzi to zmieniac niebede

raczej nie podkręcam bo jestem raczej zwolennikiem stabilności zresztą co by tu można podkręcić, procesor trochę ? tylko po co skoro do normalnej pracy to co jest starczy a w grach i tak inicjatywe przejmuje grafika

pytania w poprzednim poscie nadal aktualne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach to są dziwactwa z tym. Bo tam Procesor + Grafika łączą się w wydajność. Choć i tak bez OC to wydajny procesor.

Tu to głównie procesor, który można przetaktować nawet o 50% wzwyż.

Co do częstotliwości pamięci to przy włączeniu ręcznych ustawień powinno da radę ustawić wyższe taktowania.

Choć jeśliby ci zależało na mocniejszych procesorach (np. 6 rdzeniowe) to musiałbyś złożyć platformę pod LGA 1366, czyli minimum byłoby Core i7 920. Jedyną wadą mogłaby być wyższa cena płyty głównej. Co do lepszego chłodzenia na procesor to Scythe Mugen II Rev.B - 175 zł. Wtedy mógłbyś na tym chłodzeniu osiągnąć 4GHz na Core i5.

Z innego forum wyczytałem, że niby Samsung SH-223C SATA jest cichy.

Jeśli ci zależy na płycie głównej ATX to Gigabyte P55-UD3

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...