Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
patrol966

Jaki dysk twardy 500 GB

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje taniego twardego dysku tak do hm... 500 GB

// Nazywaj tematy po ludzku i umieszczaj je w odpowiednich działach. Rejestrując sie na forum akceptujesz Regulamin, którego nie przestrzegasz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung F3 HD503HJ tani i bardzo szybki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Saegate Barracuda 7200.12 500GB - szybszy, tańszy i mniej awaryjny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok a teraz jakaś ładna i nie droga obudowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Saegate Barracuda 7200.12 500GB - szybszy, tańszy i mniej awaryjny ;)

Szybszy nie , tańszy jest, ale jest z tymi dyskami jest loteria albo będzie śmigał albo po tyg zacznie sypać bad-sektorami.

Ok a teraz jakaś ładna i nie droga obudowa :)

Obudowa do dysku czy jaka?

Jeżeli do dysku to np. taka choć zazwyczaj te obudowy niewiele się różnią, więc możesz wybrać taką która Ci się najbardziej podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowe do komputera nie na dysk :D

Aha moja płyta głowna :

Płyta główna : 4COREDUAL-VSTA

przepustowość 6432MB/sek

szerokość magistrali : 128bitowy(a)

Rzeczywista czestoltliwosc taktowa 67mhz

typ magistrali Dual DDR2 SDRAM

Efektywna czestotliwosc takotwa 804mhz

Mam w tej chwili włożone 2x1GB ram GOODRAM 400 MHz DDR czy będe mógł dodać do niego np.GOODRAM 2 GB tyle ,że DDR2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A twardy dysk 1TB (1000GB) to drogie jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Mam w tej chwili włożone 2x1GB ram GOODRAM 400 MHz DDR czy będe mógł dodać do niego np.GOODRAM 2 GB tyle ,że DDR2 ?

Jaki masz procesor?

Dołożyć nie, zamienić tak choć najbardziej optymalnym rozwiązaniem by było 2x1GB DDR2.

Obudowę do komputera wybierz sobie taką jaka Ci się podoba.

Dyski twarde 1GB można kupić już za 250 zł starsze modele, obecne chodzą po 300-350 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki ale chodzi mi o to żeby 1 kość ramu 1 GB zostawić a zamiast drugiej 1 GB włożyć 2 GB ddr2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Twoja płyta obsługuje max 2 GB RAMu i nie można łączyć DDR1 i DDR2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyte główna wyżej wymieniłem mam takie ramy w kompie http://www.allegro.pl/item868396216_pamiec_ram_1gb_400mhz_ddr_goodram_od_reki.html#gallery

GOODRAM 2 x 1GB 400MHz razem = 2GB one są DDR a jeżeli wyciągnął bym jedną kość 1GB i kupił kość 2 GB tyle ,że DDR2 to by działało?

Miał bym 1GB DDR i 2 GB DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo obawiam się ,że 2GB długo nie pociągnie już są gry na 2GB a 3GB na troche starczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdzie mi NFS SHIFT ? Na najwyższych ?

2GB ram

ATI RADEON HD4650 1GB

procek Intel pentium 4 3,2 ( czy on jest dwurdzeniowy ? ) Jeśli nie to co oznacza 2cpuS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu... Ta gra potrafi przycinać na o wieeele mocniejszym sprzęcie. Karta graficzna praktycznie nie pozwala na granie w żadną grę w full detalach. No chyba że w jakieś wiekowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrol966 nie wolno wkładać tak pamięci RAM. Z tego co pamiętam to gdzieś w instrukcji od płyty głównej piszę, żę to grozi trwałym uszkodzeniem podzespołów (Prawdopodobnie by Ramy popsuły się). Co do NFS Shift to spróbuj odpalić na najniższych !!! (na 3850 musiałem grać na najniższych, ale nie wiem jak jest ze sterownikami do Radeonów i NFS Shift). Pamiętam, żeby pograć na wysokich detalach w ogóle przy Radeonie potrzebny był 4 rdzeniowy procesor. Nie wiem jak jest aktualnie. Co do dysków to 1TB aktualnie opłaca się brać patrząc na opłacalność. Pentium 4 tylko jest widziany przez system jako 2 rdzenie. Tak naprawdę jest 1 rdzeniowcem. Powodem jest technologia HT.

Jaką kwotę przeznaczasz na wymiane dysku twardego i obudowy?

Co do pamięci RAM. To ja sam mam 2GB RAM i przy Windows XP to starczy w zupełności nawet do grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to 2GB w zupełnośći mi starczy ? :D OK dzięki wam a NFS Shift śmiga na najwyższej rozdzielczośći,i dwóch wysokich opcjach wygląd samochodu i toru a cien i te drugie na niskim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowe dostane do 150 zł ? a dysk twardy 200 zł-250 zł jakoś tak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm 1TB Dysku za 250zł nie da rady kupić. Jeśli by ci zależało na dołożeniu tych 50-60zł to Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 A do 250zł to Seagate 750GB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.12

Co do obudowy to do 150zł mógłbym ci polecić obudowy z serii Cooler Master Elite oznaczone modelami 310,330,331,332,333,334,335 (Jeśli jest lepsza technicznie obudowa od tych co podałem to proszę pisać !).

Co do 2GB RAM to zobacz sobie na mój konfig pod postem. Niby ma skromne 2GB RAM, lecz używam tylko Windowsa XP i tak we wszystkie gry, które gram to nie doświadczyłem jeszcze braku RAMu.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze małe pytanko : Czy te ramy pasują mi do płyty głównej ? 1 kość bym wyciągnął i została by kość 1 GB a kupił,i włożył kość 2 GB o to te:

http://allegro.pl/item871645528_promocja_goodram_ddr2_2gb_800mhz_pc_6400_box_fv_ss.html#gallery

Bym wtedy miał starą kość 1 GB i te nową stara DDR a ta z linku DDR2.(Proszę o odpowiedz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie możesz dołożyć tej nowej.

Jak już wielokrotnie tu pisano nie można łączyć pamięci DDR z DDR2.

Jedyne opcje w przypadku twojej płyty głównej jak już też pisano to:

1.Zostawić tak jak jest, a nie jest wcale najgorzej

2.Wyjąć wszystkie obecne kości i włożyć 2 GB i tu 2 opcje:

a)Dołożyć 2x1GB DDR2 <--- to jest najbardziej wydajne rozwiązanie zastanowić by się wypadało tylko nad opłacalnością

b)Dołożyć jedną kość 2 GB DDR2 i pozostałe sloty mieć puste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrol966 jak chcesz spalić coś w płycie głównej i pamięci RAM to prosze bardzo. Mówiliśmy ci, że nie wolno łączyć !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...