Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
qaz

8 GB laptop ; )

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozbudową pamięci w moim laptopie do 8gb RAMu. Sprostuje dlaczego ponieważ zaraz rzuci się grono osób które będę pisały ,,8gb po co Ci to?" albo ,,ja mam 1gb i mi wystarcza w zupełności".

Nie śpieszy mi się tylko chce się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie w tym temacie. Aktualnie mam 4gb i 32 bit viste hp, wyłączony plik stronicowania i coraz częściej zdarzają mi się braki pamięci zwłaszcza jak uruchomie takie GTA IV na jakichś wyższych detalach i pogram jakieś 20 minut ; )

Też tak jak wiele osób sądze że 8gb to już lekka przesada ale wkrótce ddr2 mają zacząć drożeć, a ja jak mam komputer to nie zmieniam go co 2 lata na nowy tylko użytkuje go ładnych parę lat więc obawiam się że gdy 8gb staną się standardem ddr2 będą kosmicznie drogie i chcę wyczuć moment gdy będą najtańsze ; ) dodam że dużo gram i od jakiegoś czasu bawię się trochę gimp'em. Zmienił bym system na 64 bitowy za pomocą tego linka. Płyta obsługuje 8gb co przy c2d 2x2,53GHz i Nvidią Geforce 9600M GT był by przyzwoitym zestawem jako serwer czy domowe centrum rozrywki xD

Jak sądzicie? Warto pchać się w 8gb? I niech mi ktoś nie mówi że 2 gb to w sam raz, a 4 to aż nad to bo pracowałem na visie z różną ilością pamięci i 2gb to według mnie takie minimum do w miare przyzwoitej pracy ; ) (ale się rozpisałem :angry: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

napisz jakiego masz laptopa! Wtedy coś więcej będziesz się mógł dowiedzieć!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam HP Pavilion'a dv5-1080el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie obrabiasz grafiki na dużych obrazach, albo nie montujesz filmów, to 8GB nie ma sensu

większy sens kupowanie coli w 2 butelkach litrowych niż jednej 2-litrowej :D

pomyśl nad 64-bitowym systemem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn z dnia na dzień korzystam z coraz większej ilości pamięci i najzwyczajniej zaczyna mi jej brakować nawet kilka razy dziennie :P Oczywiście kupując 8gb ram zmienił bym system na 64 bitowy, tylko wciąż się zastanawiam jeśli już kupić to kiedy? Niestety jest niewielki wybór pamięci 8gb do laptopów, i zastanawiam się czy jakaś firma zamierza wypuścić jeszcze jakieś laptopowe szybkie 8gb ramu? :rolleyes: Wkrótce ddr2 zacznie drożeć i muszę się szybko zastanowić, ale chyba się skusze na te 8gb ; ) 64bitowe systemy to ostatecznie przyszłość :D i już pokaźna ilość osób z nich korzysta, z resztą coraz więcej programów jest pisanych pod 64bity nawet Cryssis ;) Zawsze będę mógł postawić porządny serwer i nie będę musiał się martwić że winda się wysypie B)

PS: Z doświadczenia kieruje rade do osób cierpiących na Viscie z 1gb ram, zbierajcie kase i kupujcie odrazu minimum 2gb nie ma co się zastanawiać warto! Ja przez 2 dni musiałem cierpieć na 1gb, boże jak można mówić że przy 1 gb da się pracować!? Toż to jest klęska :blink: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee... Chyba się rozmyśliłem ; / może i są 8gb ale najwyżej 667MHz <_< żeby były chociaż 800 w Dualu to można było by się skusić ale chyba nie doczekam się aż ktoś takie wyprodukuje :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo te kości 8GB nie są najszybsze. Ale jak kto woli jeśli potrzebuje dużo pamięci bo obrabia grafikę to mu takie się przydadzą, jednak jak ktoś gra to woli szybsze kości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowa pamięć może całkiem dobrze podnieść wydajność kompa. Jednak wiadomo, że te o dużej pamięci są raczej wolne i żebyś miał soft, który obsłuży tę pamięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba mieć programy które będą mogły to wykorzystać, oczywiście oprócz odpowiedniego systemu. Ale tak to prawda pamięć może podnieść wydajność, jednak myślę, że tylko w tych gorszych kompach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że takiej ilości pamięci na razie w pełni nie wykorzystasz. Ja bym wolał kupić mniejsze ale szybsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli szybsze będą wykorzystywane to ja też jestem za tym, żeby kupić mniej ale szybsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...