Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Gość Clamoor

i5 vs i7

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Clamoor

Od jakiegoś czasu znowu się zacząłem interesowac sprzetem, bo moj nawis inflacyjny powoli zaczyna mi pozwalac na kupno nowego kompa.

i na start chciałby zebrac opinie i5 czy i7 moje pytanie ogolnie tyczy sie i5-750 vs i7-860 aczkolwiek jak mi powiecie ze lepiej jeszce cos innego chetnie posłucham

a i odrazu mowie, generalnie jestem przeciwnikiem krecenia, czyt lubie miec szybkie zabawki ale rowniez stabilne i ciche ;-)

niniejszym otwieram dyskusję, bez nozy tylko prosze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumiem komputer do zastosowań profesjonalnych. Jeżeli masz kasę na i7-860 to brać - w renderingu i innych tego typu sprawach wydajniejszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

no dobra ale jest drozszy 3-4 stówy, fakt ma HT co mi daje 8 rdzeni wiec np przy kompilacji faktycznie wydajnosc niesamowita,

wiec bardziej bym to widział do naprawde wydajnej pracy informatyka + pogranie (a co ja tez lubie :D) tylko ze wiem ze w grach to wiekszosc przejmuje juz grafika .. wiec czy tak naprawde warto, jak patrzyłem na porownania nie jest AZ TAK wydajniejszy (i7) szczegolnie ze 4 rdzenie to juz cos a nie mamy wciaz az tylu aplikacji co potrafia kozystac z wielu rdzeni ...

renderingu az tak nie przewiduje a jesli mi cos juz takiego odpali to zagonie do roboty 6 serwerow po 32 rdzenie na uczelni sadze ze mi starczy wtedy ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) No to sobie sam odpowiedziałeś ;)

i5 i tak będzie gigantycznym przeskokiem w stosunku do tego z czego obecnie korzystasz :) Zaoszczędzone pieniądze można zainwestować np. w lepsze mobo + pamięć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

thx, okej to na dniach otworze wątek w którym was pomęcze o wybranie jakiegos ładnego mobo, do tego dobrej ramy itp ale to juz sprecyzuje pozniej ;-)

watek zostawiam otwarty bo kto wie co sie pojawia na rynku i moze nagle i7 stanieje drastycznie albo wejda jakies nowe modele ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

a jaszcze uświadomcie mnie proszę moze t głupie i naiwne pytanie ale sie wole upewnić :P

http://www.intel.com/products/processor/corei5/index.htm

# 2 channels of DDR3 1333 MHz memory

czy to znaczy ze nie obsluguje szybszej pamieci niz 1333 ?

http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=41316,42917,42915,

Memory Types DDR3-1066/1333

wyjasni mi to ktos :D ?

Edytowane przez Clamoor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
;) OC i obsługa będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

uhm w tej dziedzinie jestem zielony :P co trzeba zrobic zeby obsługiwało wyzsze ...

no to od razu kolejne pytanie czy warto ? czy pamięci 1600 czy wyzsze az tak cos zmieniaja w stosunku do 1333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...