Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
qaz

Wykrywa mi słabszy procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam laptopa z procesorem T9400 2,53GHz, lecz w Menadżerze urządzeń znajduje mi P8600 2,40GHz. Core Temp wykazuje prawidłowy T9400, więc wszystko jest w porządku poza tym nieszczęsnym menadżerem. Dodam że procesor nigdy nie był wymieniany. I teraz pytanie jak zrobić aby wykrywało poprawnie? Wystarczy nacisnąc przycisk Odistaluj po czym od nowa zainstalować z neta? Nic się nie stanie jak ,,odinstaluje procesor"? Przepraszam może to są głupie pytania ale nie znam się na tym. I linki do mojego procka i do tego wykrywanego (nie wiem czy potrzebne).

I miałem wyższe napięcie dopiero 5 minut temu się zorientowałem, osiągało maksymalne według Core Temp 1.2250V (na baterii i nie obciążonym lapku, więc mogło być więcej), już zmieniłem profil w Viscie na Oszczęfzanie energii i teraz mam 0.9500V, ze skrajności w skrajność ;/

prosze o szybką odpowiedz czy mam zwyczajnie odinstalować procesor i czy nic sie nie stanie?

Edytowane przez qaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne trochę, choć bierze się pewnie z tego że gdy pracujesz bez obciążenia procek zmniejsza swoje taktowania i system widzi go jako inny -słabszy. Czytaj: nie ma się czym przejmować ;)

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te plany zasilania w Viscie już mam rozpracowane, tam jest coś takiego ,,Zarządanie energią procesora" i tam można ustawić minimalny i maksymalny stan procesora w procentach. Przy czym na Oszczędzaniu energi standardowo jest to ustawione na 50% przez co zmienia napięcie procesora. Ja mam taką hipoteze że znajduje nie ten procesor, i przypisuje mu nieprawidłowe napięcie. Bo na Wysokiej Wydajności mam za duże napięcie. Tylko co mam zrobić żeby odnajdowało prawidłowy procesor? Help me ; /

Ale on pod obciążeniem ma za duże napięcie wynikające z nie prawidłowego odczytywania procesora, wiec jest czym sie przejmowac

EDIT: Sam doszedłem do wniosku że do odważnych świat należy po czym odinstalowałem sterownik procesora i zrestartowałem systemu. Windows odnalazł już poprawne sterowniki. Dziękuje wszystkim za ,,jakież to duże" zainteresowanie tematem... ; )

Edytowane przez qaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

jak tak bardzo Ci zależy na rzeczywistym bądź większym parametrze wyświetlania danych o procesorze łatwo możesz to zmienić, poprzez poprawienie wpisu w pliku oeminfo.ini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież już napisałem że udała mi się zmiana wyświetlania procesora na prawidłowy. ; ) Skoku wydajności nie ma ale jaka to radość żyjąc w świadomości że wszystko działa jak w zegarku :angry: B)

Osobom posiadającym taki sam problem jak mój (czyli wyświetlanie niepoprawnego procesora w Menadżerze urządzeń) radze najzwyczajniej odinstalować sterownik od procesora, przy ponownym uruchomieniu komputera system powinien wykryć jak i zainstalować sterownik do poprawnego procesora (oczywiście potrzebujemy połączenia z internetem do pobrania sterownika)

Edytowane przez qaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...