Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
nagusek

Jak wyciszyc komputer (obudowe)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam nadzieje ze nie oberwie mi sie za zalozenie tego tematu.

Jako ze chwilowo nie stac mnie na nowa obudowe a stara jest glosna jak helikopter chcialbym poprosic was o kilka rad.

Ogolnie chodzi mi o wyciszenie wszystkiego co sie da. Czy mozecie wypisac jakie mam mozliwosci. Wyczytalem ze mozna wsadzic jakies maty bitumiczne(gdzie dokladnie? :) ), szwanke pod dysk podlozyc(bezposrednio?) , uzyc srubek z gumowymi podkladkami, spiąć kable zeby byl lepszy obieg powietrza, wyczyscic calosc z kurzu. Czy da sie cos zrobic z zasilaczem, cdromem? Co jeszcze mozna zrobic?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. Jeszcze przeżyjesz, i nawet w gratisie coś Ci odpowiemy ;)

"Jako że chwilowo nie stać mnie na nową obudowę(...)" rozważ dokładnie ten punkt ;) Bowiem wyciszanie to koszta dużo większe niż zwykła w miarę dobra obudowa, np. Coolermastera. Tak więc podchodzisz od złej strony, bo pierwszą rzeczą powinna być dobra baza. Ale zakładam że się uparłeś więc:

Bitumbox/bitubox/silentbox/hddbox różne nazwy się przewijają - skrzynka na dysk twardy wykonana z połączenia obudowy po napędzie cd (wyrzucasz wszystko, zostaje dosłownie sama obudowa) z matami bitumicznymi np. APP z allegro (potrzebujesz 3-4 płatów 50cmx25cm) = koszt skrzynki to własna praca i maty, czyli ok 40zł.

Kołki pod wentylatory o ile masz jakieś na obudowie, redugują drgania przenoszone na obudowę. Skoro jest ona stara i rozklekotana to właśnie takie drgania z wentylatorów i dysków powodują 90% denerwującego hałasu. Ok 10-20zł.

Maty bitumiczne do obudowy. Również najtańszym kosztem można użyć tych APP. Idea polega na wyłożeniu całego środka obudowy matami tak aby nie było żadnych wolnych szczelin, poza ew. mijescami na wentylatory. Jeżeli ich nie masz zasłaniasz również grill.

Zmiana wentylatorów na podzespołach, Typhoon, Fander, Scythe S-Flex. Od 30-50zł /szt.

Podliczamy? Bez wykładania obudowy matami będzie Cię to wszystko kosztowało przynajmniej 100-150zł.

-http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=8090

stabilna dobra obudowa, całkiem fajnie redukująca drobny hałas. Różnica będzie ogromna do obecnej, a nakład pracy dużo mniejszy. Za to o powyższych radach pomyślisz po kolejnym zastrzyku gotówki i będziesz dużo szczęśliwszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pomysły ale w tej cenie można kupić już używaną obudowę. Więc jeśli twoja jest zniszczona proponuję kupić używaną w tej cenie powinna chodzić ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...