Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
nagusek

Płyta Główna ze zintergrowana grafika do 300zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od paru dni szukam płyty głównej ze zintegrowana karta graficzna do maks. 300zl.

Procesor jaki posiadam to QuadCore Amd Phenom 9500.

Jako ze dopiero za 3-4 miesiace bede kupowac karte graficzna prosze o pomoc w dobraniu dobrej plyty(pod katem gier).

Znalazlem taka - ASROCK A785GXH/128M. Ona ma grafike ATI Radeon HD 4200 GPU i wbudowane 128MB.

Czytalem artykul na stronie. Co o niej powiecie? Czy sa jakies alternatywy w tym przedziale cenowym?

Dziekuje za odpowiedzi.

Z powazaniem Marcin Pietrzak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakie ty chcesz gry grać?

Podaj resztę sprzętu to ci powiem czy opłaca się kupować.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja wyglada tak ze aktualnie posiadam :

Dane z Everset:

Płyta Główna - Gigabyte GA-MA78GM-S2H (2 PCI, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394)

Procesor - QuadCore AMD Phenom 9500, 2200 MHz (11 x 200)

Pamięć fizyczna - 1792 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)

Dysk fizyczny WDC WD3200AAKS-00B3A0 ATA Device (298 GB, IDE)

Zasilacz 400W

Ta plyta Gigabyta posiada zintegrowana karte graficzna Hd3200 i gry typu cod4, nfsu, fear 2, lineage2 w ktore gralem-gram smigaja. W tytuly nfs shift, gra 4 , nowy cod mozna zagrac na minimalnych detalach....

Ta plyta glowna wedruje do mojego brata a ja musze sobie kupic inna do tych 300 zl. Docelowo pozniej bedzie tam dolozona karta graficzna wiec wybralem plyte glowna gdzie bedzie mozna ja polaczyc ze zintegrowana grafa.

Czy bedzie widoczna przesiadka z HD3200 na HD4200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika na A785GXH/128M będzie szybsza od tej na GA-MA78GM-S2H, bo ASRock ma SidePort 128 MB. Normalnie jednak między HD3200 a HD4200 (oba z 128 MB DDR2) nie ma prawie żadnej różnicy. Za to HD3300 powinien być o jakieś 10-15% wydajniejszy od HD3200 i HD4200 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurde to ja bylem caly czas w bledzie. Wyczytalem gdzies ze HD4200 to udoskonalona wersja HD 3200/3300(a to nie idzie w parze z wydajnoscia?:)

A moze jednak poprostu lepiej w moim przypadku kupic plyte glowna do 150 zl i karte graficzna tez do 150zl np pierwsza z brzegu jaka znalazlem PCIex ASUS HD 4350 1024 MB DDR2, 64 bit, BOX - 150zl.

Przeznaczenie komputera jest typowo pod gry wiec chyba jest to lepsze rozwiazanie niz zintegrowana grafika?

Jezeli to jest lepsze wyjscie to czy mozecie podac plyte glowna i karte graficzna do tych w/w kwot?

Chcialem kupic zintegrowana grafike i ja pozniej polaczyc ale teraz zaczalem sie powaznie zastanawiac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie warto kupować takiej karty, bo nie będzie jakiejś porażającej różnicy w porównaniu do integry w AOD790GX/128M. Lepiej już dozbierać do jakiegoś (minimum) Radeona HD 4670 512 MB DDR3.

A tego proca nie wkładałbym do płyty bez przyzwoitej sekcji zasilającej. A taką raczej ciężko będzie kupić (nową) za 150 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jedno pytanko co do tej plyty. Ona ma zlacze dv i adapter na hdmi. Czy jest jakas duza strata jakosci podlaczajac przez ta przejsciowke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straty jakości nigdy nie zauważyłem. Inna sprawa to nie działające HDCP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...