Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Fokus

Jaki PC do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar kupić nowy komputer służący w szczególnośći do gier. Oczywiśćie chodzi mi o same pudło (bez monitora itp.) Same pudło z flakami, nawet bez nagrywarki czy napedu. Kwota jaką dysponuje to 2000zł +-200zł. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Edytowane przez Fokus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: AMD X4 ATHLON II 620 - 340 zł

Płyta główna: Gigabyte GA-MA770T-UD3P - 290 zł

Pamięć RAM: 4 GB DDR3 (Kingston 1333 MHz, CL9) - 330 zł

Dysk twardy: Hitachi DeskStar 7K1000.C 500 GB (SATA II) - 190 zł

Karta graficzna: GIGABYTE GeForce GTS 250 1024 MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (740/2000)(Zalman) - 470 zł

Zasilacz: BeQuiet Pure Power L7 530W - 280 zł

Obudowa: CoolerMaster Elite 331 bez zasilacza - 150 zł

RAZEM: 2050 zł

Wypada też zaopatrzyć się w lepsze chłodzenie. Na przykład:

Scythe Kama Angle SCANG-1000 - 140 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiepski ten zestaw Nerio.. Ja niedawno złożyłem znacznie lepszy za niecałe 2k zł.. Watch this:

http://pr***l/?id=shopkoszyk&1:AMD+X4+II+955+AM3+B;1:GIGA+GA-MA770T-UD3P;1:GR1333D364L9%2F4GDC;1:SEAGATE+ST3500418AS;1:CM+ELITE+RC-310-OKN;1:TAGAN+U33II+500;1:ASUS+HD4770+512+F

Troche sprzęt podrożał. Ale ogólnie zestaw jest lepszy. W dziadka GTS 250 nie polecam inwestować.. Stare to to, grzeje się i pierdzi, ten Radek jest cichutki chłodniutki - i wydajniejszy od GTS 250. Dysk twardy - Saegate z serii .12 są MEGA szybkie i niezawodne, do Hitachi jakoś nie mam przekonania. Pamięci - mam te moje, Goodramy - dobre i Polskie. Kręcą się spokojnie 1600mhz i CL9 - i są tańsze o 35zł od tych chińskich Kingstonów ;)

Procesor - jak chcesz, weź ten tańszy.. Ale to Athlon, nie ma pamięci L3 cache - a jest potrzebna w grach jakkolwiek.. Więc bardziej polecam Ci phenoma, tego co ja podałem, lub 810. Do tego możesz też dołożyć podany Cooler - choć jak chcesz tańszy, to za 90zł wyrwiesz Pentagram Freezone Karakorum 120 - świetny, sam takiego używam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorek ;) Twoja wypowiedź prawie marketingowa :) Pierwsza sprawa - moja kartoszka ma chłodzenie Zalmana (więc co do hałasu ...) i co najważniejsze GTS 250 jest jako tako wydajniejszy (http://enthusiast.hardocp.com/article/2009/04/28/amd_radeon_hd_4770/1 O temp. / poborze mocy jest osobna strona... mega 12W więcej ... nc ...). Jeżeli kolega nie będzie kręcił karty (gdyż raczej takiej potrzeby nie będzie) to lepszy GTS 250 ;). No i jedna rzecz - CUDA. Bardziej przyszłościowa. Już teraz jest sporo aplikacji wykorzystujących moc kart graficznych do obliczeń.

Co do niezawodności Seagate-a :) Różne sztuki się zdarzają - kumplowi ost. padł nowiutki - kilku dniowy Seagate 1TB 7200.12. Hitachi ciągle bez wpadki u mnie :) Jeden minus, że ciężko dostępne, ale dla mnie to nie problem :P

Proc - OK, jeżeli tylko autor chce dobić do 2200 zł :) (można wziąć wyjściowy model ze znaczkiem Black Edition, wtedy i tak mnożnik odblokowany :))

Pamięci - dane jako przykładowe... wszystko zależy od portfela. Wybór jest duuużyyy

Chłodzenie - też sprawa indywidualna. Scythe zawsze robiło dobre chłodziwa, jak coś extra to montuje tylko to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku Athlona 620 zawsze można spróbować szczęścia z odblokowaniem cache. Wygląda na to, że 90% Athlonów X3 i X4 jest robiona na Denebie, a Propusy to rzadkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o Radeonach z seri 5700 wydają się ciekawą propozycją, ale jak patrzę to sporo osób cały czas poleca karty z serii 4700 lub 4800. Cenowo są w miarę ok, obsługują już DX11 w testach też dają rade. W czym jest haczyk?

Tak się wtrące co do dysków gdyż ostatnio się na ich temat sporo rozwodziłem co zaowocowała zakupem Samsunga SP3 1TB :P . Fakt faktem nowe Seageta 7200.12 są bardzo awaryjne tzn. chyba szwankuje po prostu metodyka testów Seagate-a bo jak wytrwają powiedzmy te pół roku to już powinny działać bez problemu. Ogólnie niestety dzisiejszy sprzęt komputerowy nie jest już tak wytrzymały jak kiedyś(szybciej się coś popsuje szybciej kupimy nowe)dla przykładu posiadam też 80GB dysk Seagate-a który ma już z 6 lat i 17 425 przepracowanych godzin i mogę powiedzieć że bardzo twardo trzyma dane, dopiero niedawno pojawił się 1 bad. A nowiutki Samsung po 22h(fakt niezłego męczenia) złapał 6 błędów zapisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Zastanowiłem się i wezmę ten zestaw co wymienił Sorek. W poniedziałem zamawiam juz procka grafike i zasilacz a reszte na początku stycznia bo kaski brak :D. Jeszcze mam zamiar dokupić jakiś monitorek tak do 700zł, możecie coś polecić? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze mam prośbę abyście złożyli mi jeszcze jeden komputer też do gier ale cena tak do 1600zł też same pudło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon II X2 245 - 220 zł

Gigabyte MA770T-UD3P - 300 zł

Kingston 2GB 1333MHz DDR3 CL9 - 190 zł

Asus 9600GT TOP, 512MB DDR3 - 290 zł

Hitachi 7K1000.C 500GB, SATA/300, 7200RPM, 16MB cache - 210 zł

LG SuperMulti GH22NS50 bulk (czarny) - 100 zł

OCZ StealthXStream OCZ500SXS-EU 500W - 240 zł

Obudowa - 100 zł

RAZEM: 1650 zł

Udostępnij tę odpowiedź