Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
qaz

Gorący RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy pisze ten temat w dobrym miejscu, ale mam taki problem. Przeczytałem gdzieś że w moim lapku są mocno grzejące się moduły pamięci. Wpierw pomyślałem że to kit, ale z ciekawości po kilku godzinach korzystania z lapka dotknąłem ręką klapku pod którą znajduje się RAM i była to najgorętsza część laptopa, podczas dłuższego korzystanie wręcz parzy że ręki nie da się utrzymać, lecz nie dotykam samych modułów a klapki pomiędzy którymi jest niewielki odstęp, więc sądze że mogą osiągać nie małe temperatury. Nie restartuje się i wszystko niby jest w porządku, ale wole dmuchać na zimne. Szukałem informacji o takich problemach lecz nie wiele znalazłem, tylko coś o zmianie napięcia. I tu zadaje swe pytanie Co mogę zrobić alby się tak nie grzały? Oczywiście żadnego OC nie robiłem ani nic z tych rzeczy. ; ) Laptop to Pavilion dv5-1080el

c2d 2,53GHz

Nvidia geforce 9600M GT

RAM 4gb 2x2 dc

I screen z cpu-z (nie wiem czy potrzebny)

Piszcie co jeszcze mam podać xP

post-7402-1259449722,2_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś mógł dać screeny z programu Everest(Home Edition jest darmowa)z zakładki Komputer>>czujnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy niewłaściwe napięcie RAM może powodować ich nadnierne nagrzewanie się? A no i wiem gdzie jest procesor a gdzie RAM, więc niech mi tu zaraz nikt nie wyskakuje z jakimś głupim tekstem. ; ) Stwierdziłem że z tąd będzie lepiej niż z tamtej zakładki ;)

Screen z Everesta

post-7402-1259613340,09_thumb.jpg

Edytowane przez qaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tamta zakładka by jednak powiedziała więcej tu dowiadujemy się tylko że w stresie twój procek osiąga ponad 80 stopni co nie jest najlepszym wynikiem.

Daj lepiej screena z zakładki o którą prosiłem.

Z byt duże napięcie może spowodować nagrzewanie się pamięci jak i ich trwałe uszkodzenie. Dla pewności że nic nie jest ustawione na niestandardowe przywróć domyślne ustawienia BIOSu i zobacz czy coś się zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze ;) Przed chwilką ustawiłem standardowe ustawienia BIOSu, ale mam dosyć ograniczony BIOS i tam nawet chyba nie ma żadnych opcji do ustawiania napięć, więc to chyba nie tu leży problem.

A co do procesora to zauwałyem pewną niezgodność co można zauwać na drugim załączniku w Menadżerze jest napisane że procek ma 2,4GHz, a w systemie że 2,53. Kupywałem w przekonaniu że jest tam 2,53 więc o co tu chodzi? :D

Jeśli chodzi o temp procka to czytałem że ten model ma tendencje do nagrzewania się lecz według mnie poprostu jest zakurzony wentylator z radiatorem a do tego jakaś badziewna pasta termo na procku i wysoka temperatura się kłania, tylko nie wiem czy wysyłać na gwarancje (utrata laptopa na dość długi okres), czy samemu narazić się i zmienić paste na jakąś z górnej półki i przy tym wyczyścić radiator. Ale chyba przeboleje jeszcze jakiś czas i za jakiś miesiąc wyśle na serwis aż do Warszawy ;/ tylko ten RAM mnie martwi, bo centralnie z pod klapki od RAMu taki gorąc czuć po dłuższym korzystaniu z laptopa że strach, nie ważne czy laptop pod obciążeniem czy nie tylko po dłuższym czasie w tym miejscu zaczynia robić się ,,dość" gorąco. :)

post-7402-1259618274,74_thumb.jpg

post-7402-1259618516,23_thumb.jpg

Edytowane przez qaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...