Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
siwyAK

Co sądzicie o zmodyfikowanych wersjach systemów Windows

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam czy taki system warto zainstalować. Mam przerobiony przez siebie WinXP i nawet niezły był dopóki nie okazało się że żadna nowsza gra nie chce się na nim uruchomić. Czy zmodyfikowane wersje Windows dają kopa, czy raczej to tylko ciekawostka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerobiony? W 99% są to systemy nielegalne, więc chyba nie ma o czym dyskutować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz, że w 99% czyli zostaje 1%, o których można rozmawiać ;) . Może właśnie ktoś testował zmodyfikowanego Windowsa właśnie z tej pozostałej puli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

nie wiem nie czytałem dokłądnie licencji ale samemu we własnym zakresie przeciez mozna wyłączac usługi instalowac nakładki itp poki zostałoryginalnie zakupiony

moje doswiadczenia z obcinaniem windowsa to własne obcinanie + nlite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mówię o własnym przerabianiu, ale o zmodyfikowanych przez kogoś i udostępnionych w sieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

no tak to raczej legalne nie jest, ale np udostepnienie pliku konfiguracyjnego nlite chyba juz jest legalne xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal się nie rozumiemy ;) Przerobione wersje systemów MS-u znajdujące się w sieci są scrackowane - czyt. w pełni nielegalne.

A co do udostępniania pliku n-lite :) Nie spotkałem się z taką praktyką :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SiwyAK, korzystałeś z NLite?

Moim zdaniem nie ma sensu korzystać ze zmodyfikowanych wersji systemu przez kogoś. Nie wiesz, co jest w środku systemu, nie wiesz, czy nie zawiera wirusów.

Takie zmodyfikowane wersje albo nie mają wielu przydatnych funkcji, albo zawierają multum niepotrzebnych funkcji.

Mając czystego Windowsa możesz sam pokombinować z ustawieniami, doinstalować najpotrzebniejsze programy itp.

Jak jakichś funkcji nie potrzebujesz to Nlite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tylko intrygują tweaki, które autorzy umieszczają w modyfikacjach. Co do nlite i vlite korzystałem z obydwu. A co jeśli ściągnę wersję zmodyfikowana i wpisze klucz z oryginalnej wersji boxowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

Nadal się nie rozumiemy ;) Przerobione wersje systemów MS-u znajdujące się w sieci są scrackowane - czyt. w pełni nielegalne.

A co do udostępniania pliku n-lite :) Nie spotkałem się z taką praktyką :P

oj nie wszystkie, spotkałem co najmniej klika takich gdzie wymagany był oryginalny klucz :)

co nie zmienia faktu ze zapewne nawet to łamie licencje

a co do tweaków, uwazam ze najciekawsza rzecza sa alternatywy dla windowsowego shella

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_shell_replacement

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio mój kolega miał na swoim komputerze całkiem zmodyfikowanego widowsa pod nazwą WindowZ. Najpierw chłopak nie mógł znaleźć w nim przycisku wyłączania systemu ale po jakimś czasie znalazł, a co do reszty to całkowicie zmieniony wygląd był (ikony, paski zadań, normalnie wsio). No i jednak zdecydował się że znowu spocznie na XP ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...