m4te0 0 Napisano 11 Listopad 2009 Witam wszystkich Mam za zadanie do szkoły napisać program, który będzie testem wyboru. Nie byłoby to dla mnie problemem, gdyby nie to, że program ma pobierać pytania z pliku txt... W szkole jeszcze nigdy nie mieliśmy nic na ten temat i nigdzie w internecie nie mogę znaleźć, jak ma wyglądać ten plik oraz nie wiem jak go pobrać później do programu. Ponieważ program ten ma na końcu zliczać ilość zdobytych punktów, ilość zdobytych %, oraz wystawiać ocenę. Ale z końcówką sobie sam poradzę, nie wiem tylko jak napisać ten plik tekstowy (jak on ma wyglądać) i jak połączyć go z programem. Z góry dziękuję za pomoc ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 11 Listopad 2009 a moze bys powiedział w jakim języku, bo jesli ktoś ci to pokaze jak zrobic w prologu, lispie albo fortranie to raczej zachwyconny nie będziesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m4te0 0 Napisano 11 Listopad 2009 A no tak ;p Widziałem, że większość pisze o pascalu, to zapomniałem wspomnieć ;d Oczywiście chodzi o pascala i program piszę we free pascalu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 13 Listopad 2009 Witam wszystkich Mam za zadanie do szkoły napisać program, który będzie testem wyboru. Nie byłoby to dla mnie problemem, gdyby nie to, że program ma pobierać pytania z pliku txt... W szkole jeszcze nigdy nie mieliśmy nic na ten temat i nigdzie w internecie nie mogę znaleźć, jak ma wyglądać ten plik oraz nie wiem jak go pobrać później do programu. masz 2 mozliwosci, albo normalne pliki tekstowe, albo pliki typowane http://turbopascal.skryptoteka.pl/13.html - normalne http://4programmers.net/Delphi/Artyku%C5%82y/Pliki_typowane - typowane plik moze wygladac zywnie jak ci sie podba, aczkolwiek milo by było zbey było wygodnie na tym pracowac, wiec jakimis znakami / ciagami znaków odzielac pytania odpowiedzi itp polecam zaczac od zapoznania sie z obsługa plików tekstowych jak je otworzyc, czytac; jesli po tej lekturze nadal nie bedziesz miał pomysłu na plik cos podpowiem ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m4te0 0 Napisano 15 Listopad 2009 Doszedłem do tego jak zrobić, żeby mi czytał tekst z pliku tekstowego... ale jak uruchamiam program to cały tekst przelatuje i zostaje tylko kilka ostatnich wersów... A ja muszę zrobić tak, żeby mi się po kazdym pytaniu z pliku tekstowego program zatrzymywał i żeby była możliwość udzielenia odpowiedzi, a później jeszcze, żeby program mógł podliczyć ilość poprawnych odpowiedzi... a to na tą chwilę jak dla mnie jest jeszcze za trudne do rozgryzienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 15 Listopad 2009 Poczytaj o ReadLn i ReadKey. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m4te0 0 Napisano 17 Listopad 2009 Poczytaj o ReadLn i ReadKey. czytałem, ale nic mi to nie daje ;/ Bo tu chodzi o zatrzymywanie w pliku tekstowym... Czy to trzeba zrobić tak, że każde pytanie w osobnym pliku tekstowym ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 17 Listopad 2009 Tak będzie najłatwiej. Ewentualnie możesz po każdym pytaniu i odpowiedziach dodawać np: Enter Następnie po wczytaniu pliku należy rozdzielić tekst na kolejne pytania+odpowiedzi wyszukując ten Enter. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 18 Listopad 2009 A ja muszę zrobić tak, żeby mi się po kazdym pytaniu z pliku tekstowego program zatrzymywał i żeby była możliwość udzielenia odpowiedzi zczytujesz pytanie + odpowiedzi wypisujesz i dajesz Read() czekajac na odpowiedz uzytkownika program nie pojdzie dalej poki uzytkownik nie odpowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m4te0 0 Napisano 19 Listopad 2009 (edytowane) a mógłby ktoś wkleić przykładowe z 2 dowolne pytania ? Tak jak mają one wyglądać w pliku tekstowym. I przypominam, że później program poprawne odpowiedzi musi sumować Albo napisać część programu, która obsłuży należycie plik tekstowy !? Edytowane 21 Listopad 2009 przez m4te0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 24 Listopad 2009 (edytowane) Ile metrów ma mt everest|10|20|30|8848|4 Jak inaczej nazywa sie szczyt Czomolungma|Kibo|mt kinsley|mt everest|mt blanc|3 czyli ogólnie Pytanie 1|odp 1|odp 2|odp 3|odp 4|nr_poprawnej_odp Pytanie 2|odp 1|odp 2|odp 3|odp 4|nr_poprawnej_odp Edytowane 24 Listopad 2009 przez Clamoor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m4te0 0 Napisano 24 Listopad 2009 Troszkę spóźniona odpowiedź, ponieważ dziś rano to zaliczałem Udało się zdobyć 5 ;d Ale mimo wszystko dziękuję wszystkim za pomoc, a informacja może mi się w przyszłości przydać ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach