Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
spike200

Rwanie obrazu przy obrocie na osi X

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Odkąd złożyłem nowy komputer mam taki dziwny problem. Obraz w grach tak dziwnie "rwie" np. przy obracaniu się wokół jakiegoś obiektu, nie jest to spowodowane synchronizacją pionową ani ogólnie wydajnością bo mimo sporej liczby fps ten błąd nadal występuje. Warto wspomnieć też, że nie dzieje się to we wszystkich grach.

z początku sprzęt wyglądał tak:

lc power lc550

gigabyte ga-p35-ds4

c2d e6750

galaxy 8800gt 512

kingmax 2x1gb 1066mhz

seagate 250gb

Rwanie miało miejsce tylko w nowych grach i czasami (nie zawsze) zdarzały się takie jakby "cofnięcia" np. broni czy nawet czasami bota w cs:s (bot po prostu nagle się cofnął i wrócił na swoje miejsce, tak jakby miał lagi), przy graniu online (tzn. nie na swoim hoscie) gra śmiga jak należy.

Z powodu przypływu gotówki zmieniłem sprzęt na

pentagram cav-620-a12s

gigabyte ga-p35-ds4

c2d e8400

radek sapphire 4870

patriot 800 4x2gb

seagate 250gb

Niestety nadal jest to samo, może nie przeszkadza mi to bardzo w graniu, a nawet tego czasami nie zauważam, ale miło byłoby się dowiedzieć o co chodzi

Tu film z cs:s (w ostatnich sekundach najbardziej widać cofającego się bota)

http://pl.youtube.com/watch?v=hK-4dPyeFnk&fmt=18

a tu z f3 (w tej grze widać to bardzo, podobnie w oblivionie i call of juarez).

najlepiej to widać w 20 sekundzie

http://pl.youtube.com/watch?v=zAUIQp7Wt7Q&fmt=18

W cod5 też czasami się tak dzieje, ale głównie przy spadkach fps do 40-50.

---

Po zmianie monitora na 22 calowy, obraz zaczął skakać jeszcze bardziej. W sumie skacze tak, że grać się nie da! Prawie rok walcze z tym problemem, szukałem pomocy na innym forum, ale rozkładają ręce, ja z resztą też... Oto wszystkie informacje, które mogą pomóc dociec problemu:

Monitor:

-LG W2252V (sprawdzane na d-sub, dvi i hdmi)

-LF Flatron (d-sub)

Gry, w których rwanie nie daje grać:

Fallout 3, Oblivion, Stalker, Cod4(z opcją dual video card śmiga całkiem nieźle), Cod5, Call of Juarez i kilka tytułów, o których zapomniałem.

Memtest zaliczony, zero błędów.

Grafika:

8800gt od palita, 8800gt od galaxy, 8600 od galaxy, 8400 od palita i obecny radek 4870 od sapphire

Na każdej to samo. Stery mam najnowsze, ale testowałem chyba każdą wersję wstecz.

Mobo:

gigabyte ga-p35-ds4

bios mobo aktualizowany z f7 do f12 (f13 i beta f14 coś nie chcą współpracować), ale nadal to samo.

System:

xp(32 i 64), vista(32 i 64), 7(32 i 64)

to samo na każdym, na czystym jak i na wypchanym.

HDD:

dysk_hddlife.jpg

Temperatury:

procek 36idle 55stress

karta 75idle 85stress (standard w tej karcie)

Podkręcenie wiatraków i osiągnięcie dużo niższej temperatury nic nie daje (jeśli chodzi o temperaturę karty, to przypominam, że testowałem jeszcze 5 innych kart z dużo niższymi temperaturami i to samo)

Obraz przeskakuje na osi x, przy obracaniu się wokół jakiegoś obiektu. Filmy na yt jako tako to przedstawiają, ale w rzeczywistości wygląda to 10x gorzej.

Pozdrawiam i proszę o pomoc

spike200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki do wszystkiego najnowsze...? Karta graficzna, chipset (Intel), ...?

Karty graficzne sprawdzałeś u kogoś? Choć powinny być sprawne... Może wydawać się to dziwne, ale warto spróbować na innej płycie głównej.

I jeszcze jeden (może głupi) pomysł... podłącz inną klawiaturę i myszkę (to i to na USB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty (8800 i 4870) były sprawdzane u kumpla - wszystko śmiga. Stery najnowsze od wszystkiego.

Mysz usb i klawiatura usb (sprzawdzalem też klawiature bezprzewodową usb i na ps2, z myszką podobnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czyli jakiś problem z mobo / BIOSem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...