Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Świrek

Komputer nie czyta dysku twardego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na tym forum i nie jestem pewien czy dobrze dodałem.

Pewnego dnia uruchomiłem komputer popracowam może 15 min. i wyświetlimy się jakieś napisy na czarnym ekranie. Kiedy uruchomiłem komputer 2 raz wyświetliło się "DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK PRESS ENTER" raz udało mi się pogrzebać w biosie i uruchomić ale tak samo się stało. Czy mogli byście pilnie coś poradzić?

Z góry dziękuję :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam, że stało się to nagle bez jakiegoś grzebania w komputerze bądź ustawieniach. Najprawdopodobniej, uszkodziła się partycja bądź sektor rozruchowy dysku, najprościej naprawić to z poziomu konsoli odzyskiwania systemu(zakładam że korzystasz z Win XP) dostępnej z płyty instalacyjnej. Konsolę odpalasz wkładając płytę(w biosie rozruch z napędu rozruchem przed z HDD)następnie po zakończeniu ładowania się instalatora naciskasz 'R', w konsoli zostaniesz poproszony o hasło jeżeli takiego nie posiadasz ENTER. Następnie wpisujesz "CHKDSK /R"(sprawdzenie dysku) ,a po zakończeniu "fixmbr"(naprawa sektora rozruchowego).

Jeżeli nie pomogło lub coś jest nie jasne pytaj i napisz jaki masz komputer(proc, płyta, system, itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem to już wcześniej i nie zadziałało nawet sformatowałem go i dalej to samo. Ja kompletnie się na tym nie znam nie umiem podać płyty głównej ani procesora wiem że system to xp. Jak byś mógł coś jeszcze poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem to już wcześniej i nie zadziałało nawet sformatowałem go i dalej to samo. Ja kompletnie się na tym nie znam nie umiem podać płyty głównej ani procesora wiem że system to xp. Jak byś mógł coś jeszcze poradzić.

Sformatowałeś i zainstalowałeś system od nowa, tak? Jeżeli tak to najprawdopodobniej jest to wina dysku(raz działa raz nie) gdyż jeżeli widzi go instalator to powinien być też odczytywany przy starcie systemu.

Jeżeli nie znasz konfiguracji komputera możesz przynajmniej powiedzieć jak stary on jest ~2 lata czy więcej/mniej i napisz jak możesz ile masz fizycznych dysków w obudowie(nie partycji)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze rozumiem pytanie to mam jeden dysk. Komputer nie mam pojęcia ile ma lat ale na pewno więcej niż 5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...