kamil3392 0 Napisano 27 Październik 2009 (edytowane) Witam mam problem oto przykładowy kod: program gra; uses crt; var m:inteager; label start,wyjscie; begin clrscr; writeln('witaj graczu'); writeln('nacisnij 1 aby zacząć gre lub 2 aby wyjsc'); readln; if m=1 then goto start; if m=2 then goto koniec; start: begin writeln('poziom pierwszy'); readkey; end; wyjscie: begin writeln('zapraszam ponownie'); readln; halt; readkey; end; end. Mój problem polega na tym że bez względu czy nacisnę 1 czy 2 to przechodzi do start jak zrobić żeby np po naciśnięciu 2 przeszło do koniec proszę o pomoc z góry dziękuję to musi być wykonane za pomocą labela więc nie potrzebne są mi inne rozwiązania. Edytowane 27 Październik 2009 przez kamil3392 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 27 Październik 2009 Wypadałoby pobrać w którymś miejscu wartość dla zmiennej m. Przed if...then powinno być readln(m). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil3392 0 Napisano 29 Październik 2009 dzięki mam jeszcze jedną prozbe otóż mam napisać gre tekstowa przygodowa tylko ze nie mam pomysłu jeśli macie jakieś pomysły to piszcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach