Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
skatarch

Nowy PC [dla grafika]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad kupnem PC'ta, doszedłem do wniosku iż kupię go na części. Przeznaczenie jego jest następujące

Wymagania: Pracuje w biurze architektonicznym, robię projekty w takich programach jak AutoCad, Archicad. Pierwszy ma wymagania śmieszne wiec nim się nie przejmuje, drugi także nie sprawia większego problemu. Jednak najważniejsze jest dla mnie aby komputer potrafił pracować wzorowo w programie 3dsMAX i photoshop. Maxa pewno znają wszyscy, gdy pracuje nad jakimś projektem tworzę wizualizacje jakiegos budynku, i tutaj rendering moich prac zwykle tworzył się dość długo..Oczekuję aby Pecet potrafil szybko stworzyć wizualną przestrzeń, tworzyć dużo efektów tekstur, efektow swietlnych itd..(jeśli chodzi o szczegóły, używam w 3Dmaxie silnika mentalray - moim zdaniem wymagania ma dość spore, ale mówie to tylko i wyłącznie "na oko". W tym silniku można tworzyć wizualizacje jak zdjęcie). Zarazem chcialbym abym mogl podczas renderingu pracowac w innym programie, np w Photoshopie CS3. A wiec ogólnie rzecz biorąc moje wymagania tyczą się przede wszystkim z bardzo dobrą obslugą grafiki 3D, jej tworzeniu oraz zupełnie płynnej pracy w tle. Dodatkowo przewiduje połączenie PCta z monitorem Full HD (także mile widziane gniazdo HDMI).

Za całość przewiduje wydatek ok 2500 zł.

Zastanawiam się nad następującym zestawem:

• Intel Core 2 Quad Q9550 /2.83GHz, 1333MHz, 12MB, BOX/ 899 zł
  • MSI P45 NEO-F / 299 zł
  • OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Titanium EPP 225 zł
  • Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG 195 zł
  • Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG 195 zł
  • Asus Radeon HD4670 512MB DDR3 /128bit/ DVI HDMI 299 zł
  • Pioneer DVR-216D SATA (ivory) 110 zł
  • Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza) 260 zł
  • Corsair 400W [CMPSU-400CXEU] 199 zł

Dyski połączone w raid0

Co o takim zestawie myślicie?

Z góry dziękuje za fachową odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

jeśli to ma być faktycznie szybki rendering (swoja droga ważne pytanie, ma to być do statycznej sceny 1 rzut, czy tez np. render filmik objazd dookoła + elementy animowane na tym), a nie masz dostępu do żadnej farmy, to uważam ze przygotowałeś około połowy potrzebnej kwoty na tego typu maszynę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o rendering to tylko fotowizualizacje. Stacja nie ma być głównym potężnym źródłem projektów. Założenie jest takie abym mógł robić koncepcje w domu.

Mam świadomość ile m.w. kosztsztuje w pełni profesjonalny sprzęt (z odpowiednim do tego monitorem). Zależy mi na dobraniu odpowiednich podzespołów w kwocie 2500-2700 abym mógł pracować w domu.

Przykładowy rendering:

http://art3dviz.com/wp-content/gallery/interior-design-rendering-007/interior-design-rendering-007.jpg

Praca nie jest moja lecz na szybko znaleziona w internecie, wstawiona na wzór aby pokazać co wymagam od sprzętu. Tego typu 3d wizualizacje tyczyły by się zarówno architektury wnętrz jak i tworzenia wirtualnych budynków.

Jeśli w mojej propozycji warto by wymienić coś na droższego o te 200 zł jestem w stanie tyle dołożyć jeśli rzeczywiście różnica w sprzęcie będzie istotna.

Proszę więc o pomoc i jeszcze raz z góry za nią podziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core i5 750 - 675 zł

Gigabyte GA-P55-UD4 - 570 zł

DDR3 Kingston HyperX 4GB 1600Mhz 2x2GB - 385 zł

GeForce GT 220 (z DDR3) - 250 zł (CUDA)

Hitachi 1TB 7K1000.B - 270 zł

Pioneer DVR-216D SATA - 110 zł (tutaj bez zmian)

OCZ 500W StealthXStream OCZ500SXS-EU - 230 zł

Obudowa - 150 zł

---------------------------

RAZEM: 2640 zł

Warto poczytać o Core i5 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwota za jaką zamierzam kupić uległa zmianie - do 3000 zł.

Bardzo proszę o pomoc, zależy mi na czasie, ponieważ już w następnym tygodniu zamierzam zamówić PC.

Jaki zestaw do 3000 zł według moich w/w kryteriów? W grę wchodziła by jeszcze karta muzyczna oraz bezprzewodowa karta sieciowa (wymagania nie mam dużych, głośniki typu chinch, co do karty sieciowej - by po prostu chodziło normalnie). Przewiduję pracę w systemie Windows 64-bitowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfiguracja co podałem powyżej... co do tych głośników, mógłbyś podać model? (to żeby nie było nieporozumienia). Ofc. wiesz, że płyta standardowo ma zintegrowaną kartę muzyczną (dla niewymagających użytkowników w zupełności starcza).

Co do karty WiFi to polecam: Linksys WMP54G

+ sterownik ze strony RaLinka: http://www.ralinktech.com/support.php?s=1 (PCI/mPCI/CB (RT256x/RT266x))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choć się nie znam to z tego co zdążyłem poczytać propozycja bardzo ciekawa :) Nie wiedziałem o zintegrowanej karcie muzycznej, także to nawet bardzo dobrze. Głosniki SAMSUNG SMS 5100, są bardzo stare. Wejście - minijack, wyjście na pozostałę dwa głośniki - chinch.

Na innym forum na taki komputer do ~3000zł dostałem taką (myślę, że ciekawą) propozycje:

Procesor:Intel Core i7-860 /2.8GHz, 8MB, LGA1156, BOX/

999 zł

Płyta główna:Foxconn P55A /intel P55/

360 zł

Pamięć RAM:GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

290 zł

Druga pamięć RAM:GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

290 zł

Dysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

169 zł

Drugi dysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

169 zł

Karta graficzna: Asus GeForce 9800GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV/DVI [EN9800GT/HTDP/512MD3]

ok 350 zł

Obudowa:Cooler Master Elite 335 (Black)

149 zł

Zasilacz:BeQuiet PurePower L7 430W

199 zł

Co takim zestawie sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz można powiedzieć - na styk... polecałbym dołożyć do czegoś lepszego (z tej serii BeQuieta min to wersja 530W)

Pamięci będzie razem 8GB? Ofc. do 3D się przyda ;)

Ogólnie wygląda całkiem całkiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak 8Gb pamięci przy systemie 64-bitowym.

"Zasilacz można powiedzieć - na styk... polecałbym dołożyć do czegoś lepszego (z tej serii BeQuieta min to wersja 530W)"

Dlaczego piszesz, że jest na styk? Cała jednostka będzie brała ponad 300 W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blisko 300W wg tego: http://extreme.outervision.com/PSUEngine

Tyle, że moc to jedno, a obciążenie poszczególnych linii to drugie. Wybrana przez Ciebie zasiłka ma: http://www.be-quiet.net/be-quiet.net/index.php?StoryID=521&websiteLang=pl (klik w dane techniczne). Do tego nie ma kostki 8-pin EPS12V

Wersja 530W nie jest wiele droższa (ma 8-pinową kostkę i ma zapas mocy na każdej z linii). Zresztą jak inwestujesz w taką maszynę to na zasilaczu się nie oszczędza (obecnie wybrany zasilacz to poziom rozsądny - wejściowy cenowy, coś lepszego to 300 zł++).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...