Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Noob

Płyta główna a pamięć RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

posiadam płytę główną ASUS A8N5X i poszukuję do niej odpowiedniej kości ram.

Generalnie pytanie moje jest następujące;

Jeśli moja płyta obsługuje 400 MHz • 333 MHz • 266 MHz, to czy jeśli kupię pamięć 800MHz, to czy po prostu pamięć zwolni do 400MHz, czy może w ogóle nie ruszy?

Myślę nad kupnem np. takiej pamięci, gdyż jest zwyczajnie tańsza od pamięci 2GB 400MHz.

I jeszcze jedno, może to głupie pytanie - sorry, ale nie mam zielonego pojęcia w tych sprawach - gdzie mogę sprawdzić czy mogę używać pamięci DDR2, DDR3 czy może jeszcze jakieś inne?

Generalnie, jeśli możecie to polećcie mi jakąś pamięć do mojego kompa(do 180zł).

Proszę o pomoc.

ps. mój komp:

Windows 7 Professional

Procesor AMd Athlon64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+

Pamięć: 2x 512 MB Samsung M3 68l6523CUS-CCC 200MHz

Płyta główna: ASUS A8N5X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja płyta jak i procesor obsługuje tylko pamięci typu DDR( DDR bez numerka jest rozumiane jako 1) czyli te działające z max częstotliwością 400MHz. Te pamięci które podałeś to DDR2 i fizycznie nie jest możliwe zainstalowanie ich w twojej płycie głównej(inne wcięcie). Co do pamięci do kupienia to widzę że masz zainstalowany Win 7 jeżeli szybkość jego działania jest niewystarczająca i maż zamiar korzystać z niego dłużej na tym komputerze to rozważ zakup np. 1 kości 1GB choćby Tej, co prawda w takim przypadku nie będa chodzić na dual channel, ale i tak powinno wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Chciałbym jeszcze dowiedzieć co się stanie w przypadku, o którym pisałem czyli gdy płyta obsługuje max 400MHz, a pamięć jest szybsza, np. 800MHz. Pamięć zwolni do poziomu 400MHz czy w ogóle nie będzie działać? Pytam nie koniecznie odnośnie mojego komputera, ale tak tylko ogólnie.

Co do szybkości win7, to co prawda nie jest demonem szybkości (na moim kompie), ale prędkość jest naprawdę w porządku. Problemem natomiast jest fakt, że gdy otworzę więcej programów, to wyskakuje informacja o braku pamięci i konieczności zamknięcia któregoś z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci typu DDR pracują z max prędkością 400MHz, a pamięci typu DDR2 od 400 do 1066MHz. Twoja płyta obsługuję max prędkość jedynego typu pamięci jaki możesz zainstalować(czyli DDR 400MHz), jak już pisałem DDR2 800MHz nawet nie włożysz do gniazda. Ogólnie natomiast np. gdy płyta obsługuję max do 333MHz i włożysz 400MHz to zainstalowana pamięć zwolni do tych 333MHz.

W kwestii win7 spróbuj może zwiększyć maksymalny rozmiar pliku wymiany, może pomorze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie.

Kupiłem Kingstona (DDR 1024Mb/400Mhz) i teraz wszystko działa jak należy. Komunikaty o braku pamięci już się nie pojawiają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...