Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Mount BlanT

Komputer do 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Mam mały problem. Od jakiegoś czasu rozglądam się za komputerem, nadszedł czas zakupu. Do wydania mam 3k zł, nie chodzi mi o zestaw, tylko o sklep, który mi go złoży. Przez kilka tygodni poszukiwań znalazłem interesujące mnie "części"(tylko propozycje) i mam nadzieję, że coś mi doradzicie. Sklepy w Poznaniu i Szamotułach biorę pod uwagę, żeby było daobrze i tanio. Na moment dzisiejszy byłem w komputroniku, złożenie 80zł- częsci troszkę drogie, ale za to z długą gwarancją. Komputer ma być do gier, programów do obróbki zdjęć, obróbki filmów, przede wszystkim do rozrywki(3000zł to cena samej "skrzynki") Więc moja propozycja:

-Procesor AMD Phenom II Quad-Core 955 BOX Black Edition 3.2GHz ew. AMD Phenom II Quad-Core 945 BOX 3.0MHzGHz w zależności jaka będzie różnica ceny.

-Pamięc 8GB min.1066MHz

-Dysk twardy - Seagate 750 GB Barracuda 7200.12 (32MB, Serial ATA II)

-Nagrywarka DVDRW

-Plyta głowna Gigabyte GA-MA770T-UD3P

-KARTA GRAFICZNA ati radeon HD 4890 OC 256 bitów 1024 MB czy lepiej Radeon 4870 Sapphire 2GB, a może Radeon 4870 Asus 1GB, albo 4890 HIS 1GB HDMI&DVI (PCI-E) iCooler x4? Która najlepsza? Jaka różnica między nimi?

-Obudowa Logic/Tracer zasilacz 500W

I jak to wypada? Czy coś ze sobą nie współgra? Czy warto to kupić? Gdzie najlepiej taki komputer złożyć? Może macie jakieś inne propozycje? Czy czegoś tu brakuje? Jakiej firmy te podzespoły sa najlepsze? Czy zmieszcze się w 3000zł?? System 64bit już jest, więc on nie wchodzi w cenę. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam i czekam:)

Edytowane przez Mount BlanT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz inny polecałbym np. OCZ 500W serii StealthXStream (Niestety zasilacz to nie tylko same Waty, ale też marka i możliwości).

Nie polecam wybierać obudów z zasilaczami.

Procesor to dobierz tak by starczyło na kartę grafiki, zasilacz.

Kartę grafiki preferowałbym HIS HD4890 1GB ICooler x4, ponieważ jest to wydajne chłodzenie i karta posiada wysoką wydajność, ale Asus HD 4890 1GB to podobna karta tylko, że posiada inne chłodzenie.

Mam pytanie. Po co aż 8GB pamięci RAM ?

Płyta główna OK.

Jedynie byłby problem z wyborem sklepu, bo nie znam sklepów w Poznaniu.

Jeśli miałby być do wymienionych zastosowań to warto. Zaletami jest 4 rdzeniowy procesor, który poprostu szybciej liczy (głównie obróbkę wideo). Na takim zestawie da radę pograć w rozdzielczościach typu 1680x1050, 1920x1200 w większość gier. Brakuje firmy nagrywarki DVD w propozycjach. Jedynie nie znam odpowiedzi czy limit 3000zł starczyłby, ponieważ nieznany jest sklep w którym będą te części zakupione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor
Komputer ma być do gier, programów do obróbki zdjęć, obróbki filmów, przede wszystkim do rozrywki

nie wiem oczywiscie na ile powazne te "edycje" ale to by odpowiadało na pytanie po co 8 gb ramu

jak lece na skanerze obraz A3 w 1200 DPI i potem do photoshopy ... uwierz mi mathi 4 giga to mało :P sam skan zajmuje mocno ponad gigabajt potem zalezy jaki format sie zapisuje + warstwy jak dochodza robi sie rzeź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jedynie mogę polecic zasilacz który podał mathi13 ponieważ sam taki posiadam i i jest w porządku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. A te 8GB, to na wszelki wypadek:D Przez jakiś czas nie będę inwestował w jego "odświeżanie". Przy obróbkach filmów i zdjęć taki zapas jest bardzo pomocny. Nagrywarka LG DVDRW. Jedno pytanko, co sądzicie o Radeon 4870 Sapphire 2GB? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

EDIT: Co do zasilacza, brak takowego w ofercie komputronika, mógłby być ten:Modecom Carbon MC620 620W ATX ???

MODECOM MC 620 CARBON wyposażony jest w złącza zasilania 4 x Serial-ATA (dla dysków twardych), 2x PCI Express (6-ciopinowe dla kart graficznych, 6+2 PIN), oraz uniwersalne 20/24pin do płyt głównych.

Ważną cechą jest doskonałe chłodzenie zasilacza, które gwarantuje 14cm wentylator z chromowanym grillem oraz stabilna praca dzięki funkcji aktywnego PFC (korekcja współczynnika mocy).

Zasilacz posiada ponadto filtry przeciwzwarciowe, przeciwprzepięciowe, i przeciwzakłóceniowe zapobiegające uszkodzeniu m.in. płyty głównej i procesora.

Edytowane przez Mount BlanT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4870 2GB nie polecam. Powód : Niewykorzystanie wł. pamięci a 4890 jest poprostu wydajniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...