Tomaszzz 0 Napisano 24 Sierpień 2009 Kartę mam gdzieś od miesiąca (jest to 8600GT). Wczoraj zauważyłem, ze gdy włączałem komputer, BIOS wykrył kartę dopiero po dokładniejszym podłączeniu monitora, jednak gdy zreinstalowałem antywirusa i uruchomiłem ponownie komputer BIOS już jej nie wykrył... Dziwne to, bo wiatraczek kręci się jak gdyby nigdy nic. Na dodatek BIOS ładuje się dziwnie długo. Zawsze przy jego ładowaniu słychać jeden dźwięk od stacji dysków, podczas gdy teraz za każdym razem następuje to parę razy (ostatnio sześć) i dopiero potem komputer się normalnie uruchamia.... Kartę oglądałem z każdej strony, podłączałem od nowa i za każdym razem nic... Teraz włączyłem komputer na integrze, ale to na pewno rozwiązanie tymczasowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 24 Sierpień 2009 Konfiguracja komputera gdzie?.. U wróżki?... Jeżeli włożyłeś nową kartę graficzną... i jak dobrze zrozumiałem na płycie jest zintegrowana to wypada zmienić kolejność w BIOSie... Ogólnie zmieniałeś coś w BIOSie? Karta graficzna dobrze zamocowana? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomaszzz 0 Napisano 24 Sierpień 2009 Konfiguracja komputera gdzie?.. U wróżki?... Jeżeli włożyłeś nową kartę graficzną... i jak dobrze zrozumiałem na płycie jest zintegrowana to wypada zmienić kolejność w BIOSie... Ogólnie zmieniałeś coś w BIOSie? Karta graficzna dobrze zamocowana? Pan chyba tylko tytuł tematu przeczytał. Jeżeli włożyłeś nową kartę graficzną... -> " Kartę mam gdzieś od miesiąca (jest to 8600GT)." "Ogólnie zmieniałeś coś w BIOSie?" Napisałem, ze uruchomiłem ponownie komputer i karta przestała działać bez żadnych ingerencji... "Karta graficzna dobrze zamocowana?" -> "Kartę oglądałem z każdej strony, podłączałem od nowa i za każdym razem nic... " Komputer: Gigabyte GA-M61PME-S2P, Athlon X2 7550, zapewne chodzi ci o to czy zasilacz jest odpowiedni. Jest. To Fortron 350W i wiedząc o tym nie pisałem tu nic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 24 Sierpień 2009 Przeczytałem cały temat... ale jak widać niestety nie zrozumiałeś moich zdań... "Jeżeli włożyłeś itd." - odnosi się do sytuacji, która miała miejsce miesiąc temu (czy kiedy tam dokładnie zmieniałeś sprzęt), wtedy to powinieneś wejść do BIOSu (DEL)... następnie nacisnąć CTRL+F1, aby pokazały się wszelkie opcje... Następnie przejść do Advanced BIOS Features i sprawdzić czy opcja Init Display First jest ustawiona na PEG, Frame Buffer Size na 128MB lub 256MB (więcej nie ma sensu), Onboard GPU na Enable If No Ext PEG. Do karty podłączona jest kostka PCI-E (6 pinowa)? http://static.erodov.com/reviews/guide/pci...connector-2.jpg O ile karta posiada takie zasilanie... Jaka wersja BIOSu (najnowsza to F4) http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios/ga...pme-s2p_10.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomaszzz 0 Napisano 24 Sierpień 2009 No ta kostka jest niepodłączona, ale nie wiem gdzie ona jest i gdzie ją podłączyć. Wersję BIOSu sprawdzę potem, bo w tej chwili skanuję dysk, tak samo z tymi opcjami, dzięki za odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomaszzz 0 Napisano 24 Sierpień 2009 Podejrzewałem, że to jakiś wirus, bo odinstalowałem antywirusa i przez parę chwil nie miałem żadnej ochrony i przeskanowałem komputer, skaner znalazł chyba 19 wirusów, zrestartowałem komputer i wszystko działa. Te opcje w BIOSie były tak ustawione tylko pamięć była na 64 MB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach