Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Over

OC Gigabyte

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec tak:

Sprawdzilem FSB 296 przy napieciach od 1.25000 do 1.38125 co 0.0650 V. Za kazdym razem gdy sprawdzalem SP04 srednio zawieszal sie po 20 sec. od nacisniecia startu. Choc zdazalo sie ze wytrzymywal po +1min ale wystarczylo sprobowac otworzyc menu podreczne by sie zawiesil.

Przestalem zwiekszac napiecie bo Bios zacza znowu pokazywac komunikat.

Wrocilem na podstawowe parametry (FSB: 266 Vcore: 1.25000) i odziwo Everest teraz pokazuje: Efektywna częstotliwość taktowania 667 MHz (2.50A jest nadal.)

PCI-Express:

5e162efdce132e38m.jpg

Na samym poczatku rozpoczecia OC zmienilem na 100.

Edytowane przez Over

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no czyli tak jak myślałem to nie CPU blokuje oc tylko najprawdopodobniej płyta główna

więc sprawdz:

wejdz w opcje CPU Clock Ratio i zmniejsz na x8

i zwiekszaj FSB, aż do wystąpienia objawów zwiechy jeśli nadal będzie o 296 - to znaczy, że to kończą się możliwości płyty

co do PCI Exp. to tak powinno być- jest ok

Wrocilem na podstawowe parametry (FSB: 266 Vcore: 1.25000) i odziwo Everest teraz pokazuje: Efektywna częstotliwość taktowania 667 MHz (2.50A jest nadal.)

tu akurat jest prawidłowo a nie o dziwo ;) zmieniłeś dzielnik CPU:RAM i taka teraz częstotliwośc wychodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacina sie na kazdym napieciu z CPU Clock Ratio 8x i FSB 296, zreszta nawet gdyby 296 chodzilo to i tak 296x8(+0.5)= ~2,51ghz, czyli mniejniz bez OC.

Dziekuje Ci za zaglebienie mnie w temat i poswiecony czas. Szczere THX :)

Prosze jeszcze o propozycje plyty glownej dobrej do OC w rozsadnej cenie do mojej konfiguracij:

Procesor: Intel Core 2 Duo E7400 /2.80GHz, 3MB, 1066MHz, BOX

Wentylator: Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum

Płyta główna: ??? ??? ???

Pamięć RAM: OCZ 2GB PC800 CL4 Reaper (bedzie zmieniany na GoodRam 4GB (2x2GB) 1066MHz CL5 PRO - za to tez thx ;])

Karta graficzna: Gainward GeForce 9800GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI

Zasilacz: ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC

Edytowane przez Over

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

250-300zl?

Symbolicznie zrobilem OC do 3ghz, stabilnie chodzi i temp ok. ;]

Jeszcze takie male pytanko, myslisz ze OC nie wplywa negatywnie na dlugi czas pracy komputera? lub kilku duzych progrmow na raz? (np. dwoch wymagajacych gier na raz)

Edytowane przez Over

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
250-300zl?

MSI P45 Neo2-FR MOA Edition - musi mieć tą dopiske ;) kosztuje jakieś 320zł

a i nie myślałeś o przesiadce skoro zmieniasz mobo i pamięci na coś z DDR3? tyle, że wtedy mobo będzie kosztować koło 500 zł ;)

Jeszcze takie male pytanko, myslisz ze OC nie wplywa negatywnie na dlugi czas pracy komputera? lub kilku duzych progrmow na raz? (np. dwoch wymagajacych gier na raz)

nie rozumiem pytań...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a i nie myślałeś o przesiadce skoro zmieniasz mobo i pamięci na coś z DDR3? tyle, że wtedy mobo będzie kosztować koło 500 zł ;)

Za tą sume nie dziekuje ;] 320+230 to i tak za duzo ale trzeba bedzie ;] CENA calkiem wporzatku.

Tak z ciekawosci: co lepszego ma DDR3?

nie rozumiem pytań...

Chodzi mi o to czy podkrecony komputer nie ma krotszej zywotnosci spowodowanej dluzszym/ciezszym czasem pracy?

Edytowane przez Over

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak z ciekawosci: co lepszego ma DDR3?

przyszłosciowośc,

wyższe taktowanie = wyższa wydajnosc

Chodzi mi o to czy podkrecony komputer nie ma krotszej zywotnosci spowodowanej dluzszym/ciezszym czasem pracy?

może i ma, ale np. mój procesor chodzi od 3 lat non-stop podkręcony o 25% i nic mu się nie dzieje ;)

Edytowane przez AndrzejSnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...