Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Michael3d11

Problem ze skalowaniem obrazu...

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak: mam spory problem ze skalowaniem obrazu w moim komputerze. Mam Radeona HD 2600 Pro i panel LCD Philips 200VW 20 cali. Jako sterownik do karty posiadam oczywiście ATI Catalyst Control Center w wersji 9.7, czyli o ile dobrze się orientuję, najnowszej. W starszych wersjach CCC nie można było ustawić skalowania obrazu. W tej natomiast można. Problem polega jednak na tym, że CCC wykrywa mój monitor jako zwykły CRT, a nie LCD. No i tu są schody, bo ustawienia skalowania dostępne są tylko dla paneli LCD, a uaktywniają się gdy program wykryje takowy panel podłączony do komputera. U mnie natomiast monitor jest w CCC oznaczony jako CRT, więc ustawienia skalowania są ukryte... Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak się dzieje? Czemu mój monitor nie jest według CCC monitorem LCD? No i oczywiście, co można z tym zrobić?

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim kablem podłączyłeś monitor do komputera? Jeśli d-sub to mamy winowajcę. Jeśli nie d-sub, to spróbuj przeinstalować sterowniki do monitora (najlepiej z płytki do niego dołączonej; jeśli jej nie masz to choćby stąd: http://download.cnet.com/Philips-200VW-20i..._4-186806.html).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety jest podłączony przez d-sub... Dziś mi kumpel powiedział, że to przez to. Ale co mogę na to poradzić? W niektórych grach, jak ustawiam rozdzielczość na 1024x768, to przy uruchamianiu monitor sam mi skaluje odpowiednio obraz. Ale co mam zrobić, by robił to zawsze, a nie czasami i również w innych rozdzielczościach w formacie 4:3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam u siebie ten sam problem i wyobraź sobie, że pomogła instalacja... Windowsa 7, który automatycznie skaluje obraz większości popularnych rozdziałek 4:3 tak, że na moim monitorku 16:10 podpiętym przez d-sub wszystko ma właściwe proporcje, a po bokach pojawiły się upragnione czarne pasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie ma gdzieś takiej opcji w Windows Vista? Bo jakbym miał wydać 5 baniek na tego Windowsa (a pirata nie chcę, bo mam z tym złe doświadczenia...), to lepiej mi będzie sprzedać monitor, dołożyć ze 3 stówy i kupić lepszy, większy i z wyjściem DVI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, zapomniałem, że już Release Candidate nie ma jak ściągnąć ;) Swego czasu udostępniali za darmo praktycznie finalną wersję do ściągnięcia i używania bodaj przez rok, więc skorzystałem.

Co do Visty - nie wiem, nigdy nie korzystałem z tego systemu na moim panoramicznym monitorze, ani też się nie przyglądałem dostępnym tam opcjom skalowania. W Windows 7 z gier, które do tej pory uruchamiałem na panoramie większość (albo i wszystkie, nie pamiętam) się skalowała poprawnie, ale kupowanie nowego systemu nie wiedząc czy to na pewno zadziała z KAŻDĄ produkcją to dość ryzykowny krok i już bardziej polecałbym po prostu wymianę monitora. Bo o zaciśnięciu zębów i przetrzymaniu jakoś tego rozciągania nie będę mówił, jako że miałem ten sam problem i też mnie zawsze strasznie wkurzał. Jeśli to Ci pomoże - przez długi czas radziłem sobie po prostu wymuszając w grach rozdzielczości WS. Polecam: http://www.widescreengamingforum.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych grach, w których mogę, ustawiam oczywiście rozdzielczość 16:10. Ale niestety nie wszystkie gry takie rozdzielczości mają dostępne. I co najśmieszniejsze, to wcale nie zależy od roku produkcji, bo np. w Gothicu z 2001 roku mam dostępną opcję rozdzielczości 1440x900 (16:10), a w Tony Hawk's American Wasteland z 2005 roku takiej opcji nie ma... No cóż, chyba po prostu wymienię za jakiś czas monitor i kartę grafiki na lepszą i będzie git. W każdym razie, dzięki za pomoc. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię, przejrzyj tą stronę, której adres Ci podałem. W większości gier, które nie dają Ci możliwości wyboru rozdzielczości 16:10 można takowe wymusić drobnymi modyfikacjami/grzebaniem w plikach/linią komend. Na tej stronce są bardzo dobrze opracowane instrukcje co robić, jest także forum na którym też modyfikowanie wielu gier opisano, tyle że nie trafiły one do bazy. W zasadzie prawie wszystko co jest w 3D da radę wyświetlać w 16:10, sporo gier 2D też daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...