Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sebi0104

Asus M3N78 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam mały problem z tą oto płytą a mianowicie posiadam ją od marca bieżącego roku , jakiś miesiąc temu z dnia na dzień temperatura tej płyty skoczyła z około 40 stopni do 80 w momencie uruchomienia komputera. Po dłuższej pracy na komputerze dochodzi do 85 stopni i tak od miesiąca tej bariery 85 stopni nie przekracza. Moje pytanie czym może być to spowodowane tak nagły wzrost temperatury i czy to aby nie za wysoka ona jest??No i w jaki sposób ewentualnie sobie z nią poradzić?? Poniżej zestawienie sprzętu:

Asus M3N78 Pro

Phenom II X4 920

PDP Patriot Dual ELK 2x 2GB DDR2 EPP 1066MHz CL5

Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II)

GeForce with CUDA GTX 275 Asus 896MB 2xDVI (PCI-E)

Cooler Master Real Power M520 520W Modular

Napęd dvd LG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim to wypadałoby się zastanowić, czy przypadkiem w tym czasie nie zaktualizowałeś BIOS-u lub programu, którym sprawdzasz temperatury.

No i podstawowe pytanie: masz problemy ze stabilnością?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przede wszystkim to wypadałoby się zastanowić, czy przypadkiem w tym czasie nie zaktualizowałeś BIOS-u lub programu, którym sprawdzasz temperatury.

No i podstawowe pytanie: masz problemy ze stabilnością?

A więc w tym czasie bios nie był aktualizowany, ani program monitorujący temperatury.Bios pokazuje takie same temperatury jak program nbprobe, tuz po starcie kompa 80 stopni.Co do stabilności zadnych problemów nie zauważyłem, jak narazie ozywiscie.Zastanawia mnie to co mogło spowodowac tak duży skok temperatury zdnia na dzień, no i czy to nie za wysoka temperatura nawet jak na chipset nvidi...?

I dodam ze radiator na chipsecie jest bardzo gorący gdy sie go dotknie parzy...:(

Edytowane przez sebi0104

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak, to podejrzewam, że po prostu padł czujnik temperatury. Generalnie gorący radiator na GF8200/8300 to normalka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skoro tak, to podejrzewam, że po prostu padł czujnik temperatury. Generalnie gorący radiator na GF8200/8300 to normalka.

Hmmm wszytsko na gwarancji plyta ma jakies 5 miesiecy, czyli co sugerujesz? Robic cos z tym czy zignorowac??jak narazie temp nie przekracza 85 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie masz problemów ze stabilnością, to po prostu olej to.

Dla świętego spokoju możesz zawiesić nad radiatorem jakiś mały wentylatorek 5 - 6 cm, jeśli masz miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...