Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MILANS

Regały by Milans & Sardyn

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnich problemach z kanalizacją zostalem zmuszony do zrobienia nowych mebli do garażu. Z racji tego, że wszystko, co lezało dotychczas na podłodze zostało zalane, musiałem opracować regały, które pozwoliłyby na trzymanie wszelkich szpargałów jakich pełno w garażu ponad ziemią. Regały musiałby być dosyć płytkie tak, aby wjeżdzając do garazu autem można było swobodnie otwierać drzwi.

W przygotowaniu regałów pomagał mi Sardyn, któremu to jestem bardzo wdzięczny za pomoc. Nie ukrywam, że we 2 robota zawsze jest przyjemniejsza, a na dodatek szybciej widać rezulataty zmagań.

A teraz do rzeczy:

Podstawową własnością tworzonych przeze mnie regałów była maksymalna redukcja kosztów, przy jednoczesnym uzyskaniu dużej powierzchni półek. Aby ograniczyc koszty potrzebnego materiału zdecydowaliśmy się na użycie łat dachowych (wymiary 4x6cm) do konstrukcji przeseł nośnych. Półki miały zostać wykonane z desek, o grubości 2,5 cm. Dzięki temu za około 400zł udało mi się kupić całą przyczepę drewna, która w domyśle miala starczyc na budowę 2 regałów. Niestety w trakcie całej operacji okazało się, że moje obliczenia poszły na marne z racji innej niz przewidywana długości desek.

med_gallery_893_334_487835.jpg

Konstrukcja regalów miała wyglądac następująco: wykonane z łat dachowych przęsła miały stanowić podporę dla półek. Przęsła te miały zostać przykręcone do ściany, a ich szczeble miały stanowić punkt oparcia dla półek. Półki natomiast miały zostać wykonane na ksztalt podestów rusztowania - wykonane z desek platformy, które z obu stron posiadają po deszczułce pozwalającej na zbicie desek oraz zapobiegające ewentualnemu zsunięciu się. Caly regał miał mieć budowę segmentową, dzięki czemu możnaby swobodnie zmieniac rozstaw półek i redukować bądź też zwiększać ich liczbę.

med_gallery_893_334_1118504.jpg

Rozpoczęliśmy od prostszej czesci naszego projektu. Sciana, na której miał znaleźć się regal składający się z 3 modułów. Długość całego regału nie mogla przekroczyc 3,6metra. Z racji tego, że po lewej stronie regału ulokowane jest przyłacze wody oraz prądu, zdecydowaliśmy się na usunięcie w tym miejscu kilku półek.

med_gallery_893_334_623309.jpg

Nasze prace rozpoczęliśmy więc od przygotowania materiału na przęsła. Potrzebowaliśmy łącznie 6 łat, ktore miały stanowić pionowe elementy, oraz kilka poprzeczek o długości 32cm. Do przygotowania elementów wykorzystaliśmy mini kombajn do drewna

med_gallery_893_334_70069.jpg

med_gallery_893_334_1060048.jpg

med_gallery_893_334_1352169.jpg

Następnym krokiem było poskręcanie segmentów. Kazda z poprzeczek została przymocowana do pionowych elementów za pomocą 3 wkretów (z kazdej srony). Daje nam to lącznie 30 wkrętów na jeden segment. Sprawia to, że w zasadzie segmenty są nie do zniszczenia. Można po nich skakac, tluc młotkiem jednak mimo wszystko cała ramka zachowuje swój kształt.

med_gallery_893_334_1107035.jpg

med_gallery_893_334_7433.jpg

med_gallery_893_334_686148.jpg

Następnym krokiem było przymocowanie do ściany uchwytów wykonanych.. z łaty. Elementy te zostaly przymocowane do sciany za pomocą dwóch wkętów. Oczywiscie nie mogło się obejść bez kołków rozporowych.

med_gallery_893_334_52889.jpg

med_gallery_893_334_309666.jpg

Z racji tego, że pierwszy moduł był krótszy niż dwa pozostale (musiał miec mniej półek więc ograniczyliśmy jego dlugość), od razu wykonalismy 2 pierwsze półeczki

med_gallery_893_334_493444.jpg

med_gallery_893_334_542110.jpg

Konstrukcja ta była juz na tyle solidna, że pomimo, ze nie zostala ona skrecona na ani jeden wkret, znakomicie się trzymała i umozliwiała juz przetrzymywanie na niej przedmiotow.

Kolejnym krokiem było przygotowanie półek do dwóch pozostałych segmentów. Aby nieco ułatwić sobie pracę skonstruowalismy swego rodzaju matrycę która pozwalała na szybsze i dokładniejsze spasowywanie elementów. Wystarczylo po prostu wsunąć kilka desek, a w odpowiednie miejsce przyłozyć poprzeczkę i skrecić półkę.

med_gallery_893_334_220029.jpg

med_gallery_893_334_780132.jpg

med_gallery_893_334_612763.jpg

Na koniec wystarczylo wszystko poustawiac tak jak należy i... gotowe.

med_gallery_893_334_112579.jpg

med_gallery_893_334_871252.jpg

med_gallery_893_334_50026.jpg

Łącznie przygotowanie regałów zajęło nam 3 popołudnia. Jezeli chodzi o wytrzymałość... pomimo, ze regały nie są w żaden sposób skrecone (to jest półki nie są przykrecone do przęseł, a przęsła do ściany), to regał pod swoim wlasnym cieżarem stoi na tyle pewnie, że można swobodnie kłaść się na półkach. Dla bezpieczeństwa przykręciliśmy jednak prawe przęsło do ściany tak, aby w razie czego cała konstrukcja nie złożyla się jak domek z kart.

med_gallery_893_334_712865.jpg

Wkrótce relacja z drugiej częsci regału. Czekam na wasze opinie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro się reklamuj :rolleyes:

Dobra robota :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze pomyślane i sprawnie wam to poszło. Może zrobicie mi takie coś w garażu? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

good job ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero teraz zauważyłem twórczość Milansa i Sardyna ;)

Gratulacje za wykonanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...