MILANS 30 Napisano 29 Lipiec 2009 Po ostatnich problemach z kanalizacją zostalem zmuszony do zrobienia nowych mebli do garażu. Z racji tego, że wszystko, co lezało dotychczas na podłodze zostało zalane, musiałem opracować regały, które pozwoliłyby na trzymanie wszelkich szpargałów jakich pełno w garażu ponad ziemią. Regały musiałby być dosyć płytkie tak, aby wjeżdzając do garazu autem można było swobodnie otwierać drzwi. W przygotowaniu regałów pomagał mi Sardyn, któremu to jestem bardzo wdzięczny za pomoc. Nie ukrywam, że we 2 robota zawsze jest przyjemniejsza, a na dodatek szybciej widać rezulataty zmagań. A teraz do rzeczy: Podstawową własnością tworzonych przeze mnie regałów była maksymalna redukcja kosztów, przy jednoczesnym uzyskaniu dużej powierzchni półek. Aby ograniczyc koszty potrzebnego materiału zdecydowaliśmy się na użycie łat dachowych (wymiary 4x6cm) do konstrukcji przeseł nośnych. Półki miały zostać wykonane z desek, o grubości 2,5 cm. Dzięki temu za około 400zł udało mi się kupić całą przyczepę drewna, która w domyśle miala starczyc na budowę 2 regałów. Niestety w trakcie całej operacji okazało się, że moje obliczenia poszły na marne z racji innej niz przewidywana długości desek. Konstrukcja regalów miała wyglądac następująco: wykonane z łat dachowych przęsła miały stanowić podporę dla półek. Przęsła te miały zostać przykręcone do ściany, a ich szczeble miały stanowić punkt oparcia dla półek. Półki natomiast miały zostać wykonane na ksztalt podestów rusztowania - wykonane z desek platformy, które z obu stron posiadają po deszczułce pozwalającej na zbicie desek oraz zapobiegające ewentualnemu zsunięciu się. Caly regał miał mieć budowę segmentową, dzięki czemu możnaby swobodnie zmieniac rozstaw półek i redukować bądź też zwiększać ich liczbę. Rozpoczęliśmy od prostszej czesci naszego projektu. Sciana, na której miał znaleźć się regal składający się z 3 modułów. Długość całego regału nie mogla przekroczyc 3,6metra. Z racji tego, że po lewej stronie regału ulokowane jest przyłacze wody oraz prądu, zdecydowaliśmy się na usunięcie w tym miejscu kilku półek. Nasze prace rozpoczęliśmy więc od przygotowania materiału na przęsła. Potrzebowaliśmy łącznie 6 łat, ktore miały stanowić pionowe elementy, oraz kilka poprzeczek o długości 32cm. Do przygotowania elementów wykorzystaliśmy mini kombajn do drewna Następnym krokiem było poskręcanie segmentów. Kazda z poprzeczek została przymocowana do pionowych elementów za pomocą 3 wkretów (z kazdej srony). Daje nam to lącznie 30 wkrętów na jeden segment. Sprawia to, że w zasadzie segmenty są nie do zniszczenia. Można po nich skakac, tluc młotkiem jednak mimo wszystko cała ramka zachowuje swój kształt. Następnym krokiem było przymocowanie do ściany uchwytów wykonanych.. z łaty. Elementy te zostaly przymocowane do sciany za pomocą dwóch wkętów. Oczywiscie nie mogło się obejść bez kołków rozporowych. Z racji tego, że pierwszy moduł był krótszy niż dwa pozostale (musiał miec mniej półek więc ograniczyliśmy jego dlugość), od razu wykonalismy 2 pierwsze półeczki Konstrukcja ta była juz na tyle solidna, że pomimo, ze nie zostala ona skrecona na ani jeden wkret, znakomicie się trzymała i umozliwiała juz przetrzymywanie na niej przedmiotow. Kolejnym krokiem było przygotowanie półek do dwóch pozostałych segmentów. Aby nieco ułatwić sobie pracę skonstruowalismy swego rodzaju matrycę która pozwalała na szybsze i dokładniejsze spasowywanie elementów. Wystarczylo po prostu wsunąć kilka desek, a w odpowiednie miejsce przyłozyć poprzeczkę i skrecić półkę. Na koniec wystarczylo wszystko poustawiac tak jak należy i... gotowe. Łącznie przygotowanie regałów zajęło nam 3 popołudnia. Jezeli chodzi o wytrzymałość... pomimo, ze regały nie są w żaden sposób skrecone (to jest półki nie są przykrecone do przęseł, a przęsła do ściany), to regał pod swoim wlasnym cieżarem stoi na tyle pewnie, że można swobodnie kłaść się na półkach. Dla bezpieczeństwa przykręciliśmy jednak prawe przęsło do ściany tak, aby w razie czego cała konstrukcja nie złożyla się jak domek z kart. Wkrótce relacja z drugiej częsci regału. Czekam na wasze opinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
D154573R 1 Napisano 29 Lipiec 2009 Na allegro się reklamuj Dobra robota Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
tassiek 4 Napisano 30 Lipiec 2009 Dobrze pomyślane i sprawnie wam to poszło. Może zrobicie mi takie coś w garażu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Fenris 0 Napisano 14 Sierpień 2009 Zaraz posypią się oferty na forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
RuceX 0 Napisano 14 Sierpień 2009 Dopiero teraz zauważyłem twórczość Milansa i Sardyna Gratulacje za wykonanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi