panalfik 0 Napisano 10 Lipiec 2009 Wczoraj zakupiłem router ASUS WL-530gV2 i kartę sieciową WiFi Pentagram HORNET USB Draft 802.11n. Chciałem rozdzielić internet z Vectry, czyli ADSL na dwa komputery. Podłączyłem modem do routera, routera do komputera, zmieniłem ustawienia IP i DNS - pierwszy komputer w porządku. Następnie zainstalowałem stery do karty sieciowej na drugim komputerze, podłączyłem kartę, wykryło mi sieć bezprzewodową i wszstko działało OK. Drugiego dnia niestety na drugim komputerze internetu już nie było - w sterach raz wykrywa sieć, raz nie, czasem mogę się do niej połączyć, dużo częściej nie. Raz nawet zadziałał mi internet. Na pierwszym komputerze pojawił się błąd windy - konflikt adresów IP. Zmieniłem więc IP na pierwszym komputerze lecz na drugim wciąż nie mogłem się połączyć z siecią. I tak też zostało. Próbowałem restartowania sprzętu, stawiania routera i drugiego komputera w różnych miejscach - nic nie pomogło. To moja pierwsza przygoda z siecią bezprzewodową, jestem w tych sprawach laikiem. Może coś źle skonfigurowałem, nie wiem. Może mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć co źle zrobiłem, albo jak od początku stworzyć sieć bezprzewodową? Na obu komputerach jest Winda XP Home. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RuceX 0 Napisano 10 Lipiec 2009 Instalowałeś sterowniki z płyty dołączonej do Pentagram HORNET USB Draft 802.11n.? I robiłeś wszystko z instrukcją - zakładanie nowego profilu, podawanie SSID itp? Czy włączając oprogramowanie od Pentagrama wykrywa Ci dobrą jakość sygnału? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
panalfik 0 Napisano 10 Lipiec 2009 Instalowałeś sterowniki z płyty dołączonej do Pentagram HORNET USB Draft 802.11n.? I robiłeś wszystko z instrukcją - zakładanie nowego profilu, podawanie SSID itp? Czy włączając oprogramowanie od Pentagrama wykrywa Ci dobrą jakość sygnału? Zainstalowałem stery od karty, w instrukcji prawie nic nie było - tylko jak zainstalować te właśnie sterowniki. Profil stworzyłem, SSID podałem takie same jak te sieci bezprzewodowej. Oprogramowanie rzadko w ogóle wykrywa sieć. Na początku, gdy jeszcze działało, sygnał był 100%, dzisiaj było 60-70%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RuceX 0 Napisano 10 Lipiec 2009 Ja u siebie kombinowałem z lepszym ustawieniem routera, zmianą kodowania z b na b+g , nie ukrywaniem SSID, słabszymi zabezpieczeniami. Wydaje mi się, że sygnał 70-80 proc. jest odpowiedni, chyba że oprogramowanie pokazuje nieprawidłowe dane. U mnie internet działał przy 40 proc., ale czasem oprogramowanie pokazywało, że jest 60 i się nie dało połączyć. Na wszelki wypadek spróbuj ułożyć router w lepszym miejscu. Na drugim komputerze nie pojawiały się żadne błędy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
panalfik 0 Napisano 10 Lipiec 2009 Ja u siebie kombinowałem z lepszym ustawieniem routera, zmianą kodowania z b na b+g , nie ukrywaniem SSID, słabszymi zabezpieczeniami. Wydaje mi się, że sygnał 70-80 proc. jest odpowiedni, chyba że oprogramowanie pokazuje nieprawidłowe dane. U mnie internet działał przy 40 proc., ale czasem oprogramowanie pokazywało, że jest 60 i się nie dało połączyć. Na wszelki wypadek spróbuj ułożyć router w lepszym miejscu. Na drugim komputerze nie pojawiały się żadne błędy? Router stawiałem w kilku miejscach i zawsze jest tak samo. A drugi komputer działa bdb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach