Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
K-MeeL

Problem z instralacją XP na Laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

A więc od początku. Zakupiłem dwa dni temu Laptopa Asus M51A T4200. Do notebooka zostały dołączone na płycie CD sterowniki do systemów Windows XP oraz Widnows Vista! Systemu nie otrzymałem, ale wcześniej już na płytce miałem...

Wrzuciłem płytkę i zaczęło się instalować: Znaczy pojawiło się okienko z Instalatorem Systemu Windows... Po chwili na niebieskim tle pojawił się komunikat:

"Pojawił się problem i system windows został zamknięty aby zapobiec uszkodzenia komputera.

Jeśli po raz pierwszy widzisz ekran błedu STOP, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki. Upewnij się, czy wszelki nowy sprzęt i opropgramowanie są poprawnie zainstalowane. Jeżeli jest to nowa instalacja, poproś producenta sprzętu lub oprogramowania o wszelkie aktualizacje dla systemu WINDOWS, które mogą byc potrzebne. Jeżeli problemy będą się powtarzac wyłącz, lub usuń wszelki nowozainstalowany sprzęt i oprogramowanie, wyłacz opcje pamięci systemu BIOS, takie jak buforowanie i przesłanianie. Jeśli do usunięcia lub wyłączenia składników musisz użyc trybu awaryjnego, ponownie uruchom komputer, naciśnij klawisz F8, aby wyświetlic zaawansowane opcje startowe, a następnie wybierz tryb awaryjny..

Co to może być?! Jak mam zainstalować system w laptopie?

PROSZĘ POMOCY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk SATA zapewne

- musisz zintegrować sterownik AHCI z plytką,

- albo załatwić / kupić stację dyskietek na USB,

- albo zmienić w BIOSie tryb pracy z AHCI na emulację IDE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dysk SATA zapewne

- musisz zintegrować sterownik AHCI z plytką,

- albo załatwić / kupić stację dyskietek na USB,

- albo zmienić w BIOSie tryb pracy z AHCI na emulację IDE.

A więc jak możesz to wytłumacz mi punkt numer jeden, oraz numer trzy. Może zadziała.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1) http://www.google.pl/search?q=AHCI+nlite&a...lient=firefox-a

3) http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr=

co do trzeciego... nawet internetu nie trzeba - wystarczy wejść do BIOSu i się rozejrzeć... opcji w laptopach praktycznie 0...

Potrzebuje wyjaśnienia słowo po słowie, gdyż jestem zielony w tych sprawach..

Oferuję doładowanie 5 zł Oragne, gdyż takowe posiadam w zamian za szczegółową instrukcję, aby w końcu ten system zainstalować. Proszę o pisanie w tym temacie lub na gg://9126647

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haloo ! Zgłosi się ktoś? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku 1 opcji bardzo szczegółowy opis masz jako pierwszą pozycję w google w 3 szczegółowej instrukcji raczej nie znajdziesz i nie jest ona potrzebna wystarczy w BIOSie znaleźć odpowiednią opcje, a nie jest to szukanie igły...

Czy laptopa kupiłeś nowego powinna być z nim jakaś dokumentacja? W jakim dokładnie momencie pojawia się niebieski ekran? bo jak na razie wygląda to na problem z wcześniej zainstalowanym windowsem, choć mogę się mylić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W przypadku 1 opcji bardzo szczegółowy opis masz jako pierwszą pozycję w google w 3 szczegółowej instrukcji raczej nie znajdziesz i nie jest ona potrzebna wystarczy w BIOSie znaleźć odpowiednią opcje, a nie jest to szukanie igły...

Czy laptopa kupiłeś nowego powinna być z nim jakaś dokumentacja? W jakim dokładnie momencie pojawia się niebieski ekran? bo jak na razie wygląda to na problem z wcześniej zainstalowanym windowsem, choć mogę się mylić

Powiedz jaką opcję, a wyślę Ci to doładowanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne chodzi o opcję integracji sterownika AHCI z płytą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...