Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Monitor pracy AP

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś mi ta robota leci. Choć od tygodnia użeram się z netem bo jak jeden AP padł to potem reszta. WPadłem na pomysł małej modernizacji tej sieci bo jest zrobiona jak to się mówi na odpie...*

Mały obraz sieci:

Mamy 3 access pointy podpięte do wielkiego huba.

Oczywiście do huba jest podpięty internet od ISP w jakiś tam sposób to wszystko działa, nie ogarniam tego do końca.

W każdym razie po podpięciu kompa kablem do huba mogę sobie wchodzić na config tych AP.

I teraz pytanie. Czy jest jakiś soft automatycznie pingujący (czy coś) który przy braku połączenia sypałby alertami? Średnio raz na tydz. APki się przeciążają albo coś i trzeba je restartować. W geście dobrej woli chciałem po prostu robić to zanim klienci zaczną dzwonić z żalami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo chyba by monitorować stan tych AP będziesz musiał mieć jakiś komputer cały czas podpięty pod Huba.

Niemniej znalazłem takie programiki, niestety żadnego przetestować nie mogę bo nie mam sieci, ale mam nadzieję że się przydadzą :)

http://www.ks-soft.net/hostmon.eng/index.htm -Advanced HostMonitor -niestety płatny

http://www.mikrotik.com/thedude.php - The Dude - darmowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) Sprawdzę je, a komputer tak, będzie podłączony lub podłączany co jakiś czas pod huba, chodzi tylko o to, abym mógł szybko sprawdzić czy działają te APki.

http://slackware.asmonet.net/index.php?dzi...&p=11.3#nfs

Możecie mi z tym pomóc? Serwer stoi na czymś takim (zrobiony na podst. tej strony). Chcę dodać mac adres karty do pliku hosts. Nie wiem tylko jak go edytować :( Nie chcę go skasować przez pomyłkę bo tak jakby parę osób tam już jest wpisanych i rozwalenie tego zakończyło by się pewnie moją dymisją ze stanowiska :D

EDIT:

Mała pomyłka, muszę edytować plik "ethers". Tylko jak się do niego w tym środowisku dostać? (mogę podejrzeć i zmienić numer linii ale to chyba nie to prawda? )

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro linux... to ssh/telnet -> mc (midnight commander...), znaleźć plik, skorzystać z wbudowanego edytora

do ssh/telnetu polecam putty

btw... hub? oO chyba raczej router... ew switch (o ile do niego jest podpięte inne pudełko...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HUB ;] poważnie :D to jest mniej wiecej (chyba) tak:

-modem z netem od isp.

-switch

-hub -> po kablu i wi-fi (ap)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo ;P

Może zadam już tutaj pytanie.

Podłączam się pod tą sieć (mieliśmy jeszcze vectre dla sieci sklepowej ale rezygnujemy). Poszedł kabelek z huba do linksysa i z tego na komputery w sklepie. Linksys ma IP przydzielone przez serwer tak jak zwykły komputer klientów w sieci. Brama to adres serwera. DNSy TPSA. Wszystko śmiga poza...GG :> Czemu? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...