Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
bananek8383

Rdzeń Quad czy Duo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Oto mam taki mały dylemat co lepiej wybrać bo stary 8letni pc już ledwo zipie na nowszych grach, postanowiłem złożyć se nowy. i tu muj dylemat. Jaki lepiej wziąść pc ... co jest lepsze i jakie są różnice

Procek Duo czy Quada.

Co się bardziej opłaca z i co jest wydajniejsze ;]

z quada poluję na Intel Core 2 Quad 2,40 GHz Q6600 lub Procesor Intel Core 2 Quad Q8200 4x2,33 GHZ

czy lepiej Intel Core 2 Duo E7400 2x2,8GHz, FSB1066MHz, 3MB cache, 45nm lub Procesor Intel Core 2 Duo E8400 2x3,0GHZ.

Ogólnie na pc planuje wydać około 1.500 bo nie wiem czy w miecha więcej wyciągne; / czekam na odpowiedż :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze Q6600 nie jest aż tak opłacalny.. Jeśli brać Quada to tylko 9300 i wyższe.

Jeśli nie, seria E8XXX się nie opłaca. Obecne modele są bardzo słabo kręcalne i ciężko trafić na dobry model. Za to warto przyoszczędzić na E7300 (ew. podany przez Ciebie E7300). Wydajnośc ta sama, a 3,6-3,8ghz ma się gwarantowane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E7300, ew. E7300? ... Sorek byka chyba strzeliłeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorek ma rację

z innej strony patrząc to czterojajowy proc jest bardziej przyszłościowy... obecnie nie za dużo jest softu, który korzysta z dobrodziejstw wielowątkowości... ale z czasem... :) a jak Ty wymieniasz kompa po 8 latach (jak dobrze zrozumiałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerio: chodziło o E7400*, byk, ale wiadomo o co chodzi.

Louds: no właśnie, dlatego najlepiej będzie dopłacić odrobine do przynajmniej Q9300 - to połączony 2x E7200 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Do autora: Co miałeś na myśli pc mówiąc .

a)Jako całość razem z obudową, napędami, zasilaczem i dyskiem twardym ?

b)Czy tylko Płyta głowna, procesor, karta graficzna, pamięci RAM ?

Choć sądze, że a).

Jeżeli tak to będzie bardzo ciężko coś złożyć za 1500zł w sklepie, ale próbować zawsze można. Co bardziej preferujesz? allegro czy sklep komputerowy.

Przykładowy zestaw:

Procesor: Intel Core2Duo E7400 2x2.8GHz - 455zł

Płyta Główna: Asus P5Q SE - 337zł

Pamięci RAM: Corsair 2x2GB 800MHz CL5 XMS2 - 189zł

Karta Graficzna: Sapphire Radeon HD4850 512MB Vapor X - 450zł

Dysk Twardy: Samsung 320GB HD322hd Sata II - 169zł (opcjonalnie)

Napęd DVD: LG GH220NS30 22x SATA - 89zł (opcjonalnie)

Obudowa: Mustang 2215 - 60zł (no chyba, że posiadasz obudowe takich samych lub większych wymiarów)

Zasilacz: Pentagram 430W - 139zł

Całkowita kwota : 1888zł + koszt przesyłki

Kwota bez nagrywarki dvd, dysku twardego i obudowy: 1570zł + koszt przesyłki.

Ceny wzięte z allegro.pl

PS. Pod jakim systemem operacyjnym masz zamiar pracować na nowym komputerze ?

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiscie proponowałbym skupić sie na Phenomach II X3 7XX. Do tego testowany na łamach naszego portalu Asrock i można coś działać. Gdy uda się odblokować czwarty rdzen za śmieszne kwoty uzyskujemy pełnowartościowego Phenoma II X4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie, w cenie E8400 można dostać phenoma X4 - warto byś się i tym zainteresował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Do autora: Co miałeś na myśli pc mówiąc .

a)Jako całość razem z obudową, napędami, zasilaczem i dyskiem twardym ?

b)Czy tylko Płyta głowna, procesor, karta graficzna, pamięci RAM ?

Choć sądze, że a).

Jeżeli tak to będzie bardzo ciężko coś złożyć za 1500zł w sklepie, ale próbować zawsze można. Co bardziej preferujesz? allegro czy sklep komputerowy.

Odpowiedź A

PS. Pod jakim systemem operacyjnym masz zamiar pracować na nowym komputerze ?

Ogólnie od dobrych paru lat pracuję na windowsach rmb, v6 i teraz 7 by malcomX i przyznam że dobrze mi się na nich bawi, vista jak słyszałem to straszne badziewie, a na nowego zalezy, niechętnie patrzę na vistę ale jakby trzeba to muss ...

W tym momencie jedyna ciekawsza gra jaka mi działczy to mugen-y i w3 ;d fajnie się pobawić ale ..

Chętnie bym bujnął się na tego 4 rdzeniowego. W sumie to pc chcę mieć do grania w gry i czasem jakiś server postawić A jak wywnioskować można u mnie pc musi być na pare latek.

Pytanko- Co bym mógł dobrać do intel core 2 quad Q9650 jaką płytę główną i kartę graficzną oraz jaki zasilacz czy zmieścił bym się z tym w tysiaku ? nie licząc procka bo to mógł bym mieć nieco taniej(za około 400-600zł) .

Edytowane przez bananek8383

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 1500zł Spróbuj z tym co wcześniej napisałem (choć nie wiem czy zasilacz da radę). Do 1000zł byłoby za ciężko.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej weź tańszego Q9550, szczerze nie ma sensu dopłacać do tego aż tyle, a nawet Q9400 wystarczy Ci w 100%. Wyższe modele są po prostu nieopłacalne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pisał, że może mieć za ok. 400-600zł Q9650.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i tak ale na ten model moge mieć chyba dobry upust, i chodzi mi czy dało by radę dopasować do tego coś, jaka dobra by była płyta pod ten procek ? i jaki zasilacz bo juz wiem że będę miał nie liche dofinansowanie, ; ] 2 tyle ile zamierzałem. więc co by dało się skleić do tego procka za 2.5tysia. Tak żebym miał spokój już na dobre 6 lat ; ] i gry mi dobrze chodziły bo mi to się bardzo liczy =)

btw. procek z niemiec ale z tego co mi wujas mówił to nie robi różnicy

Edytowane przez bananek8383

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do 2.5 tysiąca To zamiast płyty głównej P5Q-SE to P5QPro. Karta Graficzna na Radeon HD4890 1GB lub Geforce GTX275. Zasilacz na OCZ 500W ModXStream. Chodzi o zmiany w tym zestawie co podałem więc reszta ta sama. Niepewność mam do wymiarów obudowy lecz już na to do końca nie odpowiem.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli nie, seria E8XXX się nie opłaca. Obecne modele są bardzo słabo kręcalne i ciężko trafić na dobry model.

Ja tak zajadę lekko O/T. Obecne, czyli kiedy zakupione? Zerknij w mój podpis, procek kupiony stosunkowo niedawno, a taką straszną padliną nie jest. :) Kilka os kupiło w podobnym okresie i też nie są zawiedzeni. Chociaż procka kupiłem tylko przez wzgląd na redakcję, gdyż na E5200 nie można było zbyt dobrze testować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja tak zajadę lekko O/T. Obecne, czyli kiedy zakupione? Zerknij w mój podpis, procek kupiony stosunkowo niedawno, a taką straszną padliną nie jest. :) Kilka os kupiło w podobnym okresie i też nie są zawiedzeni. Chociaż procka kupiłem tylko przez wzgląd na redakcję, gdyż na E5200 nie można było zbyt dobrze testować.

Faktycznie, być może, to zależy od szczęścia, jednak ciężko się natknąć obecnie na tak dobry model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w poniedziałek przejdę się po sklepach (sl komputer, esel itp.) zobacze ile tam wycenia mi taki zestaw ;) jak się dowiem dam znać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak

Sl Komputer 3900

Etos 4200

a jakiś mniejszy sklep wycenił na 3700 ;P

hehe poczekam niech ten zestaw obtanieje i sam se pościągam części :) mam nadzieję że sie uda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym żeby się zmieścić w cenie to myślałem, że ten procesor juz będziesz miał załatwiony za te 400-600zł. Zestaw zanim obtanieje to minie sporo czasu jednak. Jak coś stanieje sporo to i z dobrej wydajności w najnowszych grach spada (choć niezawsze).

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod koniec lipca będę miał już kompletny :) narazie jest proce i płyta główna ;) reszte dokupie jak będzie wypłata ;) narazie dziękówa ;]

btw. chyba będe wrzucał linuxa lub xp jakiś przerobiony bo visty się boję ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz viste, na taki komputer albo to, albo 7. Chyba, że nie grasz, to linux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...