Mlody120 0 Napisano 26 Maj 2009 Siema! Potrzebuje zrobić coś rodzaju "menu" w TPX za pomocą instrukcji warunkowej CASE Program który napisałem wygląda tak: program bot; uses crt; var a:string; BEGIN Writeln('Menu'); writeln('1 - cos tam'); writeln('2 - cos tam'); writeln('Wcisnij cos tam'); read(a) case a of '1' : writeln('Wcisnales 1 bocie'); '2' : writeln('Wcisnales 2 bocie'); else writeln('Pocwicz OMG'); readkey; end. bład "Ordinal expression expected" jest w linijce case a of i podkresla pierwszą literkę słowa "of" i w tym momencie jestem w kropce ;o Z góry dziękuje za wszelką pomoc i wszystkie posty wnoszące coś do tematu Pozdrawiam x) Rafał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 26 Maj 2009 wypada dać średnik po read(a)... -.- ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mlody120 0 Napisano 26 Maj 2009 wypada dać średnik po read(a)... -.- ... Błąd przy przepisywaniu... Mimo to błąd jest dalej tam gdzie napisałem. Pozdrawiam Rafał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk1999 17 Napisano 27 Maj 2009 Przecież kompilator sam napisał, w czym jest problem: parametr case musi być typu całkowitego. W tym wypadku zamiast stringa należy użyć char. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mlody120 0 Napisano 27 Maj 2009 Po zmianie "string" na "char" wyskakuje błąd ";" expected Podkreślona jest kropka w end na końcu... tyle że średnik jest w "readkey" linijkę wyżej więc nie wiem co teraz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 27 Maj 2009 typowy błąd cudownego pascala... nowy plik otworzyć i przepisać cały kod od nowa.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil3392 0 Napisano 3 Listopad 2009 daj end; a po nim end. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach