Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
andrzeej

Pascal - plik tekstowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, mam do was prośbę - pomożecie mi napisać program ?

Ja próbowałem i nie daję rady ;/

Treść zadania :

Napisz program, który sprawdza czy wylosowane liczby podane z klawiatury ( podanych ma być 6 ) były kiedykolwiek wylosowane w losowaniu dużego lotka. Baza wylosowanych liczb od 1960 roku można pobrać tutaj : http://rapidshare.com/files/237512422/baza_danych.txt.html

Nie chodzi mi o to, żeby ktoś za mnie odwalił czarną robotę ,a jedynie powiedział , jak mogę sprawdzić wpisane liczby z klawiatury z tymi co są w pliku tekstowym . . .

Z góry dziękuję za pomoc :)

baza_danych.txt

Edytowane przez andrzeej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

bierzemy pierwsza z podanych 6 liczb

porównujemy z 1 liczba pierwszego losowania

jesli sie zgadza porównujemy kolejne jesli nie idziemy do kolejnego losowania, całość zapętlamy .

biorac pod uwage ze dane sa losowe a nie wredne i pesymistyczne to jest to względnie liniowe (idziemy do kolejnych losowan az znajdziemy odpowiednie) ale nawet pesymistycznie patrzac jest to x*O(n) gdzie (no bo mozna by wyobarzic sobie losowania kolejne takie ze zgadza sie 5 licz 6 inna i tak 49 razy potem 4 sie zgadzaja a osttanie dwie 49*49 inne itd)

a technicznie ... wczytywanie liczb z klawiatury raczej oczywiste korzystanie z tego pliku ... jesli nie musisz podawac daty kiedy to sie zdarzyło , przerób sobei dane w excelu tak zbey miec tylko 6 kolumn oddzielonych np spacja to bedzie wygodniej, a jak korzystasz z tego to wzasadzie musisz tylko odfiltrowac te początkowe smieci w kazdej linii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a rok wylosowania podanej 6 zostawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

jesli dobrze rozumiem to ma zwrócić tylko true albo false zaleznie czy wylosowano czy nie ... wiec po co ci rok ? chyba ze masz podac w którym roku ? ale z wczesniej podanej przez ciebie tresci to nie wynika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, a masz może jakąś do tego programu procedurę lub coś w tym stylu, żebym mógł to sprawdzić czy liczby zostały wylosowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

a co juz masz napisane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brakuje mi tego sprawdzenia :) bo reszta wg. programu jest dobrze napisana :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

... reszta ? to co tam jeszce ma byc ? pokaz moze co masz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałem, że brakuje mi tylko tej formuły , która mogła by mi sprawdzić wpisane liczby z klawiatury z tymi w co są w pliku txt:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

wybacz nie mam jakci bardziej pomoc bo wydaje mi sie ze wszystko juz napisałem jak napsiac ta funkcje, jak bedziesz miał juz jakis konkretny problem, ew pokazesz jaki kod juz naskrobałes to moze cos bede mogł jeszce doradzic, natomiast nie zajmujemy się tu pisaniem za kogoś ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już mam napisany program :D dziękuję wszystkim , którzy pomogli oraz tym ,którzy tylko palili głupa chcą mi pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gicio :D

Edytowane przez Xibix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...