Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
tassiek

Jaki zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje zasilacza do zastawu:

Mobo: Gigabyte GA-EP-31-ES3G

CPU: Intel Pentium Dual Core E5200 2.5GHz 2 Mb Cache FSB 800 MHz

GPU: Gigabyte Radeon HD 4670 512MB DDR3

RAM: Patriot DDR2 2Gb PC800 CL5

HDD: 320 GB Seagate Barracuda 7200 16Mb Cache SATA II

Do tej pory sprzęt ten chodził na zasilaczu tracer 4life 400W (wiem... wiem już dawno powinien się spalic).

Chciałbym żeby zasilacz wytrzymał OC które mam w planach, dysponuje kwotą powiedzmy ok. 200zł z przesyłką.

Do tej pory moją uwagę zwrócił głównie Pentagram Silent Force PSF 460-P12S 460W (http://www.allegro.pl/item613583366_zasilacz_atx_pentagram_silent_force_460w_lodz.html).

PS. Nie znam się za bardzo na tym jakie wartości napięc powinien trzymac zasilacz itd. :P jednak kojarzę marki itp. :D

Przy okazji do jakich wartości można podkręcic w/w procesor bez zmiany chłodzenia na nowym zasilaczu?? (może ktoś kręcił już taki procesor?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście z tańszych i dobrych rozwiązań to Chieftec 450W wystarczy, a jeśli potrzebujesz coś mocniejszego to Corsair 450W ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Chieftec 450W będzie tańszy od tego Pentagrama to można brać. Jeżeli nie to nie brać.

OCZ 500W StealthXStream SLI Jeżeli autor może dołożyć :) (Duży zapas jest )

Na wszystkich podanych zasilaczach da radę E5200 wykręcić nawet na 4GHz, lecz na chłodzeniu BOX jest niemożliwe. Sądze, że to zależne od sztuki. Strzelam gdzieś około 3.2-3.5GHz nie więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem nie wydac, aż tyle, ale chyba skuszę się na to: OCz StealthXStream 500W :D

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to zachęcam do pisania ;)

PS. Zauważyłem, że te OCz rozchodzą się jak świeże bułeczki na Allegro :P

EDIT: Zdecydowałem się na Zasilacz OCZ StealthXStream 500W rev.2 SLI PSU OCZ500SXS-EU właśnie dzisiaj włożyłem go do kompa i wreszcie jest ciiiiisza i wszystko ładnie chodzi bez żadnych problemów. Wydajnośc sprawdzę gdzieś za tydzień jak będę podkręcał kompa (z pomocą kolegi). Dziękuje za pomoc :D

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym czymś cisza? ;] Mam wersję 400W bodajże i jak dla mnie ten szum jest niemożliwy ;p ale co kto lubi :)

P.S. Wspaniały i cichy OCZ na sprzedaż, ktoś chce? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i tak, ale przypominam, że do tej pory w blaszaku miałem tracera 4life 400W który przy obciążeniu buczał jak traktor :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...