Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
chudsoniasty

Karta dzwiękowa do czystego nagrywania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tu nowy wiec proszę o trochę wyrozumiałości jeśli napisałem temat w nieodpowiednim miejscu ale nie znalazłem działu karty dźwiękowe.

Moje pytanie polega na tym iż muszę zakupić kartę dźwiękową przez którą będę mógł czysto nagrywać przez mikrofon (beatbox) i czysto nagrywać utwory muzyczne wykonywane na kompie a dokładniej za pomocą programu fruity loops.

I przy tym oczywiście żeby dobrze odtwarzała dźwięk ( mam głośniki geniusa 5000).

I tu pojawia się kolejne pytanie czy jeśli chcę zakupić taką kartę to czy karty zewnętrzne odbiegają jakością od wewnętrznych ? bo takową mogę później zastosować również do laptopa ;]

Prosiłbym o pomoc w doborze takowej karty czy to zewn. czy wewn.

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta do nagrywania, czy jakiegokolwiek pół-profesjonalnego zastosowania wyklucza obsługę głośników 5.1 (które zresztą do odsłuchu nijak się nadają)... Do odsłuchu pod stereo najlepsze (monitorki studyjne... etc.)

Jeżeli karta zewnętrzna to np.:

http://www.allegro.pl/item605293170_e_mu_0..._gwarancja.html

http://www.allegro.pl/item610734976_e_mu_0..._gwarancja.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym... to mi troszkę komplikuję sprawę bo z tych głośników 5.1 jestem zadowolony i nie zamierzam ich na razie zmieniać.

Tak więc czy mogę prosić o podsunięcie propozycji jakiejś karty dźwiękowej na 5.1 nie musi być profesjonalna byle by po prostu można było "w miarę" czysto nagrać i żeby dobrze sprawowała się tych głośniczkach.

Pozdrawiam Rybniczanina ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://www.allegro.pl/item616164361_auzent..._pl_ex_24h.html - dobra karta... ale jest jedno wielkie ale (jak we wszystkich kartach do użytku domowego...) - nie podepniesz mikrofonu pojemnościowego... no i oczywiście problem z kablem - mikrofony semi-pro czy też pro mają dużego jacka / xlr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam podobny problem do poprzednika z tym, że najpierw zacznę od tego:

Planuję kupić kompa, teraz pytanie czy lepszy laptop czy stacjonarny? (musi być bezszelestny, 100% cichy). Komputer głównie ma służyć do nagrywania wokalu itp. Chociaż jakiś film czy gierka czasem też będzie :) kartę dźwiękową planuję kupić zewnętrzną teraz pytanie jaką? Oczywiście monitory odsłuchowe także.

Co byście polecili? Jeżeli chodzi o kompa i jeżeli chodzi o kartę? Jeżeli znacie się na monitorach to także chętnie poznam opinię eksperta.

Komp (2000zł - 2500zł)

Karta (do 700zł)

Monitory (tu się nie znam kompletnie)

Z góry dziękuję za pomoc!

Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość mocne wymagania. Komputer.. Mhh.. poleciłbym coś opartego na AMD Phenom 4X - jak Ci się uda wyrwać, to najlepiej wersja energooszczędna :) Na tym postawić Scythe Mugen (czy jakiś) z dużym wolnoobrotowym wentylatorem (albo Pentagram Karakorum - przy niskich obrotach jest baardzo cichy). Możesz też zaryzykować puścić to pasywnie, bo wyciąg będzei dobry od wentylatora. Natomiast karta graficzna - mhh.. gdyby nie film czy gierka, to by wystarczyła integra. Ale w takim wypadku.. mhh.. jakaś pasywnie chłodzona. Ale nie polecam wychodzić powyżej GeForce 9500GT oraz Radka 4670/4650/(4630?). Asus miał chyba dość dobre pasywki.

Monitor... http://www.agito.pl/powyzej-19/dell-215-lc...352.345130.html - ja polecam tego ;) Jestem bardzo zadowolony bo fajnie się na nim pracuje, gra i rpzede wszystkim - ogląda filmy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe chodziło mi o monitory odsłuchowe :)

i kartę dźwiękową zewnętrzną :) ale dzięki wielkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem. Na kartach dźwiękowych się nie znam. A ja podałem konfiguracje by zmieścić się w tych 2000zł i by to było ciche ;) O monitorach nie skumałem, ale myslę, że ktoś Ci tu w tym aspekcie lepiej pomoże ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znaznacze, że cena kompa którą podałem nie obejmuje monitora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...