Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
dalid

czarny ekran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - i proszę o pomoc ... bo już nie wiem co robić:(

Od pewnego czasu w uzytkowaniu komputera wystepuje problem - wcześniej przez ok 1 rok wszystko było ok. Problem wynika z tego że w normalnie pracującym komputerze robi się czarny ekran - nieraz na dłużej (parę godzin) nieraz na chwilę. Czasami monitor nie robi się od razu cały czarny - bywa że przez chwilę ekran jest czarny tylko w połowie - a w górnej części ekranu widoczny jest fragment pulpitu ... zaraz jednak ekran w całości robi się czarny. Nie widać żadnych artefaktów czy kursorów, nic się nie wiesza, nic się nie resetuje - w czasie kiedy ekran jest czarny to komputer działa normalnie - wszystkie programy "chodzą", słychać dżwięki, działa klawiatura i mysz. Ekran robi się czarny obojętnie od rodzaju użytkowania - czy ktoś gra, czy się coś ściąga czy nawet nic się przy nim nie robi. Restartowanie w zasadzie nic nie daje - po restarcie (również w czasie uruchamiania windowsa) ekran jest czarny - trzeba po prostu czekać aż ekran przestanie być czarny:(. Byłem z komputerem w serwisie - tam "oczyszczono" menu "start" (pozostała tylko ikona avasta) ... pomogło na kilka dni a później ekran robił się znowu czarny - wpierw co jakiś czas a później coraz częściej. Teraz ekran co chwile mam czarny - na kilka minut lub dłużej. Pousuwałem wszystkie mozliwe wirusy, stosowałem programy optymalizujące system i naprawiające go - bez skutku.

Komputer: procesor to dwurdzeniowy pentium, karta grafiki GF 8800 gts, windows XP

proszę poradźcie coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz dokładną konfigurację i przede wszystkim jaki masz monitor (bo ja bym stawiał na niego - wziąć go do kogoś i sprawdzić czy robi się to samo...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...