shlock 0 Napisano 11 Kwiecień 2009 (edytowane) Witam czytam na forum linuksiarzy o ustawieniu pełnej przezroczystosci pod rozne linuxy. Czy mozna cos takiego zrobić i w wiście. konkretnie chodzi mi o cos takiego mam nvidie gf 8500 gt co powinno ulatwic sprawe (jesli to w ogole mozliwe:), bo jak czytam na forum linuksiarzy: przezroczystość najlepiej prezentuje sie dla kart nvidia no wlasnie. co dalej? nie chce nic popsuć. w Internecie widze takie podpowiedzi, albo: potrzebny odpowiedni wpis w xorg.conf dla sterow nvidia albo ostatecznie: wyswietlanie tapety jako tla dla terminala ale tutoriale sa tylko pod -UX'y na ktorych sie nie znam no i ktore nie maja tu zastosowania (np. tuningowanie menedzera okien fluxbox). Proszę o pomocną dłoń Edytowane 11 Kwiecień 2009 przez shlock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 11 Kwiecień 2009 Nie bardzo rozumiem... to w końcu chcesz mieć na jakimś linux-ie tą przezroczystość (jak tak to na jakim?) czy na Viście (nie ma tam plików xorg.conf - bo tam nie ma X-ów... w końcu to Windows) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shlock 0 Napisano 11 Kwiecień 2009 Nie bardzo rozumiem... to w końcu chcesz mieć na jakimś linux-ie tą przezroczystość (jak tak to na jakim?) czy na Viście (nie ma tam plików xorg.conf - bo tam nie ma X-ów... w końcu to Windows) na Viście. Tak sądziłam że zaliczę jakąś wtopę pisząc ten post (xpliki), ale mimo to proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 11 Kwiecień 2009 Przejrzałeś dokładnie wszystkie opcje w tej Viscie, gdyż samo Areo jest wyposażone w przezroczystość i(sam co prawda nie sprawdzałem) powinny być jakieś opcję konfiguracyjne. Większość programów jak np. Glass2K tworzone jest do starszych windowsów jak XP/2000 by dodać im przezroczystość której te w ogóle nie mają. W twoim przypadku o ile nie masz Visty Home Basic która to nie ma Aero, przezroczystość wnętrza okna może być jedynie kwestią konfiguracji/funkcjonalności. Na koniec dodam, że Linuxy mają dużo większe możliwość personalizacji i możliwe (o ile nie ma programu do tego konkretnego ustawienia),że nie uda ci się uzyskać takiego efektu na Viscie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shlock 0 Napisano 14 Kwiecień 2009 (edytowane) TomTom, mam Home Premium, z aero glass (czyli tym bogatszym od Aero Basic/Express), ale to sie sprowadza do przezroczystości krawędzi okien i paska tytułu, Aero Glass włączone w 100%. pasek tytułu i krawędzie okna są przezroczyste, widać cienie pod oknami oraz nowe style przycisków. Aero Glass włączone częściowo. pasek tytułu i krawędzie są nieprzezroczyste, ale wciąż widać cienie pod oknami i nowe style przycisków. Aero glass wyłączone. brak przezroczystości oraz cieni, przyciski wyglądają podobnie jak w Windows XP, nie ma czegos takiego jak przezroczystosc tła folderow. Jednak dziekuje za odpowiedz Edytowane 14 Kwiecień 2009 przez shlock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateuszQ :D 0 Napisano 24 Październik 2009 No mimo wszystko, jakbyś chciał takie coś uzyskać w viście to licz się z tym że foldery też by ci znikły no chyba że ktoś w necie umieściłby taką skórke "Themes" że okna folderów byłyby przeźroczyste... ale nie sądze bo to rzadkość, po drugie vista z tym aero dosyć ładnie wygląda a od takich rzeczy z oknami (wnętrzami) gdy sie coś pisze np. w wyszukiwarce to można oczopląsu dostać Jeśli coś, to już szukaj programu, nie wiem spróbuj wpisać w google: "Przezroczystość okien Vista" Albo "Przezroczyste wnętrza okien w Viście" Próbuj też po tagach: "Przezroczystość Vista" albo "Przezroczystość wnętrz okien" masz do koloru, do wyboru Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach