Havoc 8 Napisano 4 Kwiecień 2009 Mam taki problemik chłopaki. Z sieci to ja noga jestem, a niestety w pracy często ktoś pyta o router, ap, czy kable choćby. Sam zresztą chcę zmienić modem od neo na coś przyzwoitego mniej czułego na słabe parametry łącza, ale nie mam pojęcia co się nadaje, czy potrzebny jest z modemem, jakim itd. Kilka moich pytań ogólnikowych do Was, może w wolnym czasie znajdziecie chwilkę i wspomożecie chociażby linkami do innych www Kiedy stosować kabel cross kiedy 1-1. Jaki router do neo, a jaki do sieci (mamy kilka takich w mieście) doprowadzanej od anteny lub APka zwykłym rj-45. Czym się kurka różni router od AP? Kabel sieciowy linka i drut...WTF? To tak na szybko bo akurat szef na chwilę wyszedł, może odczytam jak wrócę do domu wieczorkiem. Sieciowiec ze mnie nie jest, a jednak to najczęściej schodzi w tym głupim sklepie ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Kwiecień 2009 - Kabel cross-over używamy do połączenia komputer - komputer (teraz już chyba rzadkość, biorąc pod uwagę, że switch to nie zbyt wielki wydatek) lub w rzadkich przypadkach łączenia modemu (z wbudowanym portem ethernetowym - RJ45) z routerem (wyposażonym w port WAN RJ45 (ethernetowy)) - to tylko w wypadkach jeżeli modem, jak i router nie posiadają portów RJ45 auto-krosujących (nie wymgających stosowania kabli krosowanych). - Kabel prosty (1-1) używasz do wszelkiej maści połączeń (sprzętu z komputerem, czy też sprzętu ze sprzętem, etc.) - Do neostrady, czy też innego łącza doprowadzanego po linii telefonicznej - router z wbudowanym modemem (czyli port WAN w postaci RJ11). Modem w standardzie Annex A - w 99% wypadków. - Router z portem WAN w postaci RJ45 do pozostałych zastosowań (kablówka, sieć radiowa zakończona kablem RJ45, etc.) - Router - odpowiada jak sama nazwa wskazuje za przekierowanie pakietów wg dynamicznej / statycznej trasy routingu (posiada do tego różne bajery jak np. DHCP, przekierowanie portów, etc.). Nieco informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/Router - AP - Access Point (typowy) służy tylko do udostępniania komunikacji radiowej - jest pozbawiony bajerów różnego typu (czyli np. routingu - co automatycznie nie czyni go routerem, DHCP, etc.). http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dost%C4%99pu ZDJĘCIE -> typowego AP -> http://www.allegro.pl/item595488805_mocny_...dual_radio.html (brak portu WAN). UWAGA, większość routerów posiada wbuowany access point, stąd zapewne problem w rozróżnieniu Kabel sieciowy typu drut stosowany do łączenia np. patch-panelu (krosownicy) z gniazdkami RJ45 - stąd sztywniejszy - nie zalecany do połączeń często rozłączanych (czyli połączeń wszelkiego rodzaju sprzętu, komputerów). Do połączeń komputerów ze switchami, routerami powinno się stosować kabel typu linka - bardziej elastyczny - mniej podatny na uszkodzenie. Przykładem kabli typu linka są popularne patch-cordy (robione fabrycznie - zalewane), które właśnie służą do łączenia sprzętu: http://eshop.polaristelecoms.co.uk/index.c...mp;datafeedID=1 A do neostrady polecam Linksysa WAG200G - najlepszy wybór cena / jakość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 4 Kwiecień 2009 Dzięki Ci wielkie To chyba wszystko na razie co chciałem wiedzieć. No może poza jednym...coś poniżej 200zł? Może od D-Linka? Wiesz....200zł a w zasadzie ani mi Wi-Fi nie potrzebne ani super mega wypas funkcjonalność. Modem po prostu powoduje u mnie zwis przy starcie systemu, nie wiem jakim cudem ale tak jest. Zacina mi wszystko na 3minuty, bez niego normalnie startuje komp. Poza tym jest pożyczony i chyba wypadałoby oddać po roku już Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Kwiecień 2009 Wiesz - your choice ale wg mnie warto zapłacić, żeby mieć spokój na zawsze. BTW co to za modem? Asusy są też ponoć bdb, jednak te co znam kosztują ok 300-400 zł http://www.allegro.pl/search.php?string=WL...3&country=1 - ten jest tani, ale nie znam z autopsji - musiałbyś poszukać informacji w sieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 4 Kwiecień 2009 E tam, mój kuzyn ma jakiegoś d-linka router z Wi-Fi i dość mu działa, zadowolony, do zastosowań domowch w 100% wystarczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Kwiecień 2009 Że komuś wystarcza to nie oznacza, że Havoc będzie zadowolony Dla mnie mułowato działający panel w tanich d-linkach odstrasza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 4 Kwiecień 2009 Ale do tego panelu nie wchodzimy 24/7, ja tam raz ustawiłem, siedzi i jest dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Kwiecień 2009 Chyba nie zrozumiałeś aluzji Panel wolno działa = niewydolny sprzęt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 4 Kwiecień 2009 U mnie jest rozdzielone na 4-5 kompów, nie zauważyłem tego, choć fakt, czasem zdarzy się przyblokować porty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Kwiecień 2009 U mnie jest Linksys WRT54GL 1.1 (Tomato 1.23) - 2 komputery non-stop praktycznie + bramka VoIP + Xbox 360 + czasami laptopy na WiFi. Router nigdy mi się nie zawiesił! Działał nie raz 2-3 miesiące non-stop (reboot z panelu w celu zwolnienia pamięci). Oczywiście ilość sprzętu jest mizerna, jednak generowany przez np. Torrent i inne cuda P2P ruch powinien przymulać go do maximum, a jednak router nie ma najmniejszych problemów z kilkoma tysiącami połączeń na raz 1 Lipca routerek będzie miał 2 lata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 4 Kwiecień 2009 Mój ma już z 3-3,5roku a z Torrentów ciągle coś pobieram, siostra po necie normalnie łazi, rodzice przez punkt dostępowy cisco na 2 laptopy i jakoś wszystko śmiga, rzadko kto się skarży Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 4 Kwiecień 2009 Mimo, że marzy mi się linksys to jednak jest to cholendarny wydatek, a trzeba letnie kapcie mojemu miśkowi założyć Może jednak jakiś konkretny model od d-linka? A swoją drogą co z tym VOIPem? Jak to to śmiga? Jest jakiś operator od tego? Opłaty? Obciążenie łącza wysokie? Słowem...warto? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Kwiecień 2009 Przy obowiązku płacenia abonamentu telefonicznego - średnio (ja nie mam żadnego badziewia typu TP, Netia etc w domu więc problemu brak ). Operatorów bez liku - wg mnie najlepszy polski - IPFON - sam korzystam. 0 abonamentu - to co załadujesz masz na przegadanie - normalny numer z wybranej strefy numerycznej też za friko Obciążenie może i nie za wielkie, jednak kluczowa jest jakość łącza - jego obciążenie etc. Dlatego też router nie może zamulać i wypada żeby miał QoS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach