Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Szkolenie sieciowe ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problemik chłopaki.

Z sieci to ja noga jestem, a niestety w pracy często ktoś pyta o router, ap, czy kable choćby.

Sam zresztą chcę zmienić modem od neo na coś przyzwoitego mniej czułego na słabe parametry łącza, ale nie mam pojęcia co się nadaje, czy potrzebny jest z modemem, jakim itd.

Kilka moich pytań ogólnikowych do Was, może w wolnym czasie znajdziecie chwilkę i wspomożecie chociażby linkami do innych www :)

Kiedy stosować kabel cross kiedy 1-1.

Jaki router do neo, a jaki do sieci (mamy kilka takich w mieście) doprowadzanej od anteny lub APka zwykłym rj-45.

Czym się kurka różni router od AP? :D

Kabel sieciowy linka i drut...WTF?

To tak na szybko bo akurat szef na chwilę wyszedł, może odczytam jak wrócę do domu wieczorkiem. Sieciowiec ze mnie nie jest, a jednak to najczęściej schodzi w tym głupim sklepie ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Kabel cross-over używamy do połączenia komputer - komputer (teraz już chyba rzadkość, biorąc pod uwagę, że switch to nie zbyt wielki wydatek) lub w rzadkich przypadkach łączenia modemu (z wbudowanym portem ethernetowym - RJ45) z routerem (wyposażonym w port WAN RJ45 (ethernetowy)) - to tylko w wypadkach jeżeli modem, jak i router nie posiadają portów RJ45 auto-krosujących (nie wymgających stosowania kabli krosowanych).

- Kabel prosty (1-1) używasz do wszelkiej maści połączeń (sprzętu z komputerem, czy też sprzętu ze sprzętem, etc.)

- Do neostrady, czy też innego łącza doprowadzanego po linii telefonicznej - router z wbudowanym modemem (czyli port WAN w postaci RJ11). Modem w standardzie Annex A - w 99% wypadków.

- Router z portem WAN w postaci RJ45 do pozostałych zastosowań (kablówka, sieć radiowa zakończona kablem RJ45, etc.)

- Router - odpowiada jak sama nazwa wskazuje za przekierowanie pakietów wg dynamicznej / statycznej trasy routingu (posiada do tego różne bajery jak np. DHCP, przekierowanie portów, etc.). Nieco informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/Router

- AP - Access Point (typowy) służy tylko do udostępniania komunikacji radiowej - jest pozbawiony bajerów różnego typu (czyli np. routingu - co automatycznie nie czyni go routerem, DHCP, etc.). http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dost%C4%99pu

ZDJĘCIE -> typowego AP -> http://www.allegro.pl/item595488805_mocny_...dual_radio.html (brak portu WAN).

UWAGA, większość routerów posiada wbuowany access point, stąd zapewne problem w rozróżnieniu

Kabel sieciowy typu drut stosowany do łączenia np. patch-panelu (krosownicy) z gniazdkami RJ45 - stąd sztywniejszy - nie zalecany do połączeń często rozłączanych (czyli połączeń wszelkiego rodzaju sprzętu, komputerów).

Do połączeń komputerów ze switchami, routerami powinno się stosować kabel typu linka - bardziej elastyczny - mniej podatny na uszkodzenie. Przykładem kabli typu linka są popularne patch-cordy (robione fabrycznie - zalewane), które właśnie służą do łączenia sprzętu:

http://eshop.polaristelecoms.co.uk/index.c...mp;datafeedID=1

A do neostrady polecam Linksysa WAG200G - najlepszy wybór cena / jakość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Ci wielkie ;) To chyba wszystko na razie co chciałem wiedzieć.

No może poza jednym...coś poniżej 200zł? Może od D-Linka? Wiesz....200zł a w zasadzie ani mi Wi-Fi nie potrzebne ani super mega wypas funkcjonalność. Modem po prostu powoduje u mnie zwis przy starcie systemu, nie wiem jakim cudem ale tak jest. Zacina mi wszystko na 3minuty, bez niego normalnie startuje komp. Poza tym jest pożyczony i chyba wypadałoby oddać po roku już :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz - your choice :) ale wg mnie warto zapłacić, żeby mieć spokój na zawsze.

BTW co to za modem? :)

Asusy są też ponoć bdb, jednak te co znam kosztują ok 300-400 zł :P

http://www.allegro.pl/search.php?string=WL...3&country=1 - ten jest tani, ale nie znam z autopsji - musiałbyś poszukać informacji w sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, mój kuzyn ma jakiegoś d-linka router z Wi-Fi i dość mu działa, zadowolony, do zastosowań domowch w 100% wystarczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że komuś wystarcza to nie oznacza, że Havoc będzie zadowolony :P Dla mnie mułowato działający panel w tanich d-linkach odstrasza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale do tego panelu nie wchodzimy 24/7, ja tam raz ustawiłem, siedzi i jest dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie zrozumiałeś aluzji :) Panel wolno działa = niewydolny sprzęt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest rozdzielone na 4-5 kompów, nie zauważyłem tego, choć fakt, czasem zdarzy się przyblokować porty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest Linksys WRT54GL 1.1 (Tomato 1.23) - 2 komputery non-stop praktycznie + bramka VoIP + Xbox 360 + czasami laptopy na WiFi. Router nigdy mi się nie zawiesił! Działał nie raz 2-3 miesiące non-stop (reboot z panelu w celu zwolnienia pamięci). Oczywiście ilość sprzętu jest mizerna, jednak generowany przez np. Torrent i inne cuda P2P ruch powinien przymulać go do maximum, a jednak router nie ma najmniejszych problemów z kilkoma tysiącami połączeń na raz :)

1 Lipca routerek będzie miał 2 lata :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ma już z 3-3,5roku a z Torrentów ciągle coś pobieram, siostra po necie normalnie łazi, rodzice przez punkt dostępowy cisco na 2 laptopy i jakoś wszystko śmiga, rzadko kto się skarży ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że marzy mi się linksys to jednak jest to cholendarny wydatek, a trzeba letnie kapcie mojemu miśkowi założyć ;) Może jednak jakiś konkretny model od d-linka?

A swoją drogą co z tym VOIPem? Jak to to śmiga? Jest jakiś operator od tego? Opłaty? Obciążenie łącza wysokie? Słowem...warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy obowiązku płacenia abonamentu telefonicznego - średnio (ja nie mam żadnego badziewia typu TP, Netia etc w domu więc problemu brak :P).

Operatorów bez liku - wg mnie najlepszy polski - IPFON - sam korzystam.

0 abonamentu - to co załadujesz masz na przegadanie - normalny numer z wybranej strefy numerycznej też za friko :)

Obciążenie może i nie za wielkie, jednak kluczowa jest jakość łącza - jego obciążenie etc. Dlatego też router nie może zamulać i wypada żeby miał QoS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...