Havoc 8 Napisano 13 Marzec 2009 Potrzebuję małej pomocy...a w zasadzie ogromnej Siedzę drugi dzień nad jednym ustrojstwem. Opis sytuacyjny: Trafił do nas komputer z uszkodzonym front panelem audio. Przelutowaliśmy wtyczki i jazda...uruchomienie kompa i restart...BSOD 0x07B, znikąd! :/ Wcześniej system pracował bez najmniejszych problemów. Ma ktoś pomysł jak to naprawić? Reinstalacja nie wchodzi w grę, mniej roboty wbrew pozorom będzie z całym dniem szukania info na sieci niż z ponowną konfiguracją systemu. Moje pomysły się już skończyły. Odpieliśmy wszystkie inne urządzenia. Opcje biosu pozmieniane (przed BSOD poszedł na default też z niewiadomych przyczyn), jak ustawienie kontrolera sata z raid na native (chyba to coś dało bo na "raid" nie mogłem systemu nawet postawić na osobnej partycji). Sam już nie wiem i łapę się za głowę :/ Jakieś pomysły? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 13 Marzec 2009 Pytanie: dlaczego reinstalacja nie wchodzi w grę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 13 Marzec 2009 Screen tego BSODA poproszę... (zdjęcie, etc.). Powiedz jeszcze po co zmieniasz tryb pracy kontrolera SATA? Jeżeli masz postawiony system na dysku SATA podpiętym pod ten kontroler to zmiana opcji związanych z trybem pracy tegoż kontrolera = BSOD / Pad systemu... BTW. nie prościej było budę zmienić niż lutować? ... no i jakiś zysk dla sklepu by był... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 13 Marzec 2009 Może gdzieś spięcie zrobiliście na tym froncie audio? Póbowałeś odpiąć? Poustawiaj bios, spróbuj dać "napraw" z instalatora windowsa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 13 Marzec 2009 (edytowane) Nie wiem czy czegoś nie palnę, ale z doświadczenia wiem że w takich sytuacjach każdy pomysł się przyda. Co żem wygooglował: http://msdn.microsoft.com/en-gb/library/ms795508.aspx Według mnie coś się może być nie tak z RAIDem, nie wiesz może jaki to był dokładnie? bo jeżeli RAID 0 to reinstalacja może być koniecznością, gorzej a odzyskaniem danych. Czy próbowałeś (czy w ogolę możesz) skorzystać z opcji: Uruchamianie w Trybie awaryjnym lub przywracanie ostatniej dobrej konfiguracji? Edytowane 13 Marzec 2009 przez TomTom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 13 Marzec 2009 Po problemie już ale dla potomnych pociągnijmy wątek chwilkę. Przeczytajcie dokładnie chłopaki, wiem, że trochę nabazgrałem tego -Reinstalka nie wchodziła w grę bo za dużo kłopotów z postawieniem wszystkiego od nowa [dla przykładu pani właścicielka nawet nie wiedziała gdzie ma własny klucz do windowsa, ani co to dane do internetu]. -tryb pracy kontrolera sata zmieniałem bo: 1.to nie jest raid a sam jeden zwykły dysk 2.wiem, że zmiana wiąże się z padem systemu, rzecz logicznie możliwa...z tym, że system już padł Właśnie jak myślę przez to że podczas składania wszystkiego do kupy (nie wiem jak patrzyłem w drugą stronę akurat [tak to jest jak 2 pracuje nad jedną rzeczą ;/ ]) bios się zresetował, a właściwie wywaliło jęzora na błąd overclockingu ;> no i f1 to continue, f2 default...i ktoś mądry kliknął default :/ No i po tym prawdopodobnie wywaliło sysa jak się domyślałem przez zmianę ustawień biosu. 3. Pani przyszła z prośbą o naprawę złącza, to się naprawia złączę a nie wymienia bude A teraz co zrobiłem aby zażegnać problem. System na innej partycji udało się postawić. Próbowałem różnych sposobów których już nawet nie pamiętam bo nie chcę wręcz horror...to co jednak okazało się pomóc najbardziej to nakładka instalacji, a konkretniej naprawa systemu zamiast czystej instalki. System odżył wraz z poprzednim profilem, wszystko poszło bez kłopotów poza...legalnością XP :/ ale to inna bajka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 14 Marzec 2009 ... no wiesz to wtedy grzecznie się panią instruuje, że "taniej" wyjdzie wymienić obudowę ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 14 Marzec 2009 HvC: się spisuje klucz z rejestrów a hasła do internetu takim fajnym programem który szczytuje hasła - ostatnio mi uratował dupe, ale nie pamietam nazwy, i to ojciec się nim bawił. Przydatne do reinstalek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach