Spider_360 0 Napisano 4 Marzec 2009 Witam, mam pewien problem. Chodzi o kompa moich znajomych, otóż nie można odpalić windowsa tzn. komputer resetuje się w kółko. Ale zaczne od początku: włączam komputer, mam do wybory czy uruchomić system normalnie, w trybie awaryjnym, ostatnia znana konfiguracja itp. wiadomo o co chodzi. Niezależnie co wybiore to komputer się resetuje. A dokładnie kiedy wybiore "uruchom system normalnie" pojawia się logo windowsa i po chwili reset. W trybie awaryjnym tez reset. Więc pomyślałem o najprostszej rzeczy czyli o formacie. Ale i tu mam problem bo odpalam kompa z płytki windowsa, uruchamia się instalator ładuje te wszystkie stery i nagle pojawia się niebieski ekran z błędem, że brakuje jakiegoś pliku (nie pamiętam jakiego). Miałem też drugą opcję, wyjmę dysk i zrobie format u siebie w domu ale komputer jest na gwarancji (wiem, ze jak na gwarancji to o co sie martwic, ale oni mieszkają na wsi i z kompem musieli by ciąć dobre 60 km a i z nich dziwna rodzina jest), posiada plombe którą na dodatek niechcący zerwałem! i teraz jestem w dupie. Pewnie pokręciłem w tym poście sporo ale moje pytanie brzmi - jak zrobić formatowanie w tym przypadku??? Proszę o szybką odpowiedź, i w miarę jasno opisaną, bo jeśli pojadą z tą gwarancją to lipa :/ Z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Marzec 2009 Jeżeli dysk sata to potrzebujesz sterowniki do kontrolera (musisz je dodać na samym początku instalacji naciskając F? - pisze jaki) - to oczywiście w wypadku Windowsa XP. W wypadku Visty nie powinno być problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spider_360 0 Napisano 4 Marzec 2009 Chodzi o Win XP. No dobra, ale czemu nagle potrzeba oddzielnych sterów skoro wcześniej instalowałem z tej samej płytki Xp-ka i było ok, teraz próbuje znów z tej płyty i potrzeba innych sterów do kontrolera? Czemu bo nie rozumiem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 4 Marzec 2009 Na tym samym komputerze instalowałeś? Podkreślam - jeżeli dysk jest SATA i w BIOSie jest ustawiona praca kontrolera SATA jako AHCI, etc., a nie jako emulacja IDE to wtedy trzeba załadować sterowniki z dyskietki na samym początku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spider_360 0 Napisano 5 Marzec 2009 (edytowane) dobra rozumiem, ale wpadła mi do głowy myśl choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Otóż ten Xp jest bez service pack'a i w tym może być problem, bo w instalatorze wywala blue screen po załadowaniu sterów, z błędem, że brakuje jakiegoś pliku (chyba hal.dll). Może dla tego, że mają dysk SATA? Bo kiedyś reinstalowałem im xp tyle, że z SP2 i poszło gładko. P.S. może głupie pytanie teraz zadam ale jak mam załadować stery skoro oni nie mają napędu dyskietek?? Edytowane 5 Marzec 2009 przez Spider_360 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomTom 10 Napisano 5 Marzec 2009 No w takim wypadku masz chyba 3 opcje 1. Podłączyć floopa na czas instalacji i po starcie instalatora naciskasz F6 bodajże i masz wszystko dalej napisane(oczywiście na dyskietkę nagrane odpowiednie sterowniki) 2. Włączyć w BIOSIe emulacje na IDE i po zainstalowaniu windowsa zainstalować stery i wyłączyć emulacjie 3. Zintegrować sterowniki do płyty instalacyjnej XP np. programem nLite. Ta opcja wymaga najwięcej przygotowań ,ale samą instalacje masz już bezproblemową. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spider_360 0 Napisano 5 Marzec 2009 na blue screen'ie pojawia się błąd pliku pci.sys. Zrobiłem test RAM'u memtestem ale nie znalazł błędów. Sformatowałem dysk z systemem programem gparted i teraz wykakuje mi od razu takie coś "This is not a bootable disk. Please insert a bootable floopy and press any key to continue..." wkładam płytke z xp, ale instalator nadal wywala blue screen z błędem pci.sys. What now? Czytałem na innym forum, że gdyby był to xp z SP2 to instalacja poszła by gładko, kilka osób to potwierdziło. Czy to możliwe?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 5 Marzec 2009 Jasnowidzów brak, ciężko sprawdzić? Jak dla mnie jasne jest, że najlepiej instalować system z najnowszym Service Packiem w tym wypadku 3 (SP3). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spider_360 0 Napisano 5 Marzec 2009 No wiem że najlepiej z nowym service pack'iem ale jedną płytkę z xp z SP2 mi wcięło. miałem tylko xp bez sp wiec próbowałem takiego a SP3 miałem wrzucić na świeżego windowsa. Ale czyli może to być powód dlaczego mi sie instalator wywala? Bo niektórzy twierdza ze SP nie jest "od tego" i nie ma tu znaczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spider_360 0 Napisano 9 Marzec 2009 (edytowane) Uff... problem z głowy. Jednak wystarczył XP z Service pack'iem żeby wszystko poszło tak jak trzeba:)) Mam jeszcze tylko jedno pytanie więc nie będę zaczynał nowego wątku. Otóż po instalacji windows'a, w "mój komputer" pojawiło się chyba ze 4 dyski, których wczesniej nie było. Komp ma wbudowany czytnik tych wszystkich pamięci. I właśnie prawdopodobnie chyba to ma coś z tym wspólnego. Nazwy tych dysków zaczynają się od np. MS lub CF, reszty nie pamietam. Czy można włączyć jakieś ukrywanie tych dysków, żeby dopiero pojawiały się przy ich użyciu, tak jak np. z usb?? Bo to trochę lipnie wygląda P.S. Dzięki chłopaki za pomoc Edytowane 9 Marzec 2009 przez Spider_360 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syde_Syrius 0 Napisano 10 Marzec 2009 prawym na ikone w moj komputer, wlaściwosci, zakładka sprzęt i tam możesz sobie urządzenia wyłączyć i nie będzie Ci ich pokazywać ale zeby z nich korzystac to trzeba tez tu wejść i je włączyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach