Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Siarus

Router, taki lepszy :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do kupna routera, chciałbym Was spytać co mi polecacie ?

Zależy mi, aby router posiadał:

1. obsługę ściągania plików z sieci utorrent, bez komputera,

2. możliwość podłączenia dodatkowego dysku (jako dysk sieciowy),

3. możliwość podłączenia drukarki (samsung ml-1630).

Wyczytałem trochę w sieci, zastanawiam się nad modelem asus wl-500 lub wl-700 (700 to 500 + dysk)

W modelach asusa problemem jest:

- dysk w formacie FAT, oraz brak możliwość mapowanie dysku (działa tylko jako ftp)

- niekompatybilność wszystkich drukarek (sprawdzałem na stronie producenta, obsługuje model wyżej oraz niżej, niestety o moim modelu nie ma informacji)

Może ktoś ma któryś model, albo miał styczność i może co o tym powiedzieć lub zaproponować coś alternatywnego, dodam jeszcze, że do asus`a można wgrać openWRT.

Zastanawiam się jeszcze nad kupnem standardowego linksysa lub d-linka + to : http://allegro.pl/item511775563_dysk_sieci...rent_print.html tylko czy to poprawnie działa ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz dokładnie http://www.allegro.pl/item564811713_asus_w...00gp_v1_ss.html + alternatywny soft...

Te pudełko daje takie właśnie możliwości jak chcesz za nie wielkie pieniądze...

http://openlinksys.info

Dyski za 200 zł z funkcjami o których mówisz sobie podaruj... Dobry serwer NAS z bajerami bez dysków to wydatek ok 1000+ zł (np. Thecus)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, za sugestie.

Tak planuje zrobić, jednak może ktoś ma inne pomysły.

Wgranie nowego softu = koniec gwarancji. A szkoda tracić gwarancje w sprzęcie za 400 zł.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś za coś... poza tym chyba nie ma większych problemów żeby przywrócić domyślny soft :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerio, a korzystasz z tego routera lub miałeś z nim styczność czy tylko piszesz czysto teoretycznie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korzystam z czegoś podobnego (Linksys WRT54GL - obecnie Tomato :)) i tam jak najbardziej można przywrócić orginalny soft - poszukaj na wcześniej wskazanym forum czy coś takiego można zrobić, jak nie znajdziesz chyba problemem nie jest zadać odpowiednie pytanie... Zresztą na forum fachowców nie brakuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, rozumiem. Mam doświadczenie na pewnych forach, więc nie mam z tym problemów.

Fajny sprzęt WRT54GL, też miałem okazję, kiedyś korzystać z tego sprzętu. Gdyby Linksys miał możliwość USB to bym się nawet nie zastanawiał, jednak z ASUSem nie miałem nigdy do czynienia i chciałbym wiedzieć dokładnie co kupuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tego linksysa jeżeli dobrze kojarzę da się wlutować port USB :P... ale to już sporo zabawy jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z portami USB całkiem niezłe są ASUSY WL500...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

livebox ten co w tp jest to swietne urzadzenie jako router

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...