Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
abadeon

problem ze startem xp

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam problem. posiadam laptopa HP dv8000 i mam na nim zainstalowanego xp. wszystko do tej pory dzialalo ok. ostatni raz wylaczylem kompa w piatek. Dzis tj. w niedziele staralem sie go wlaczyc a tu lipa. system uruchamia sie normalnie ale zaraz po tym jak znika logo XP, pojawia sie czarny ekran i stoi. nie ma zadnej reakcji. staralem uruchomic sie trybem awaryjnym - staje na migajacym kursorze. probowalem takze reszte opcji z trybow awaryjnych- bez rezultatu. staralem sie tez naprawic system przy uzyciu plyty instalacyjnej jednak po zaladowaniu plikow pojawia sie migajacy kursor na czarnym tle i znow stoi. nie wiem co mam robic. chcialbym odzyskac dane z lapa bo sa mi bardzo potrzebne. prosze Was o pomoc, doswiadczonych uztkownikow windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj za pomocą konsoli z dysku XP odpalić chkdska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam bardzo jak bo automatycznie po skopiowaniu plikow komputer sie wiesza. nie mam zadnej mozliwosci zmiany czegokolwiek. wiesza sie ciagle w tych samych miejscach, gdy np. podczas oczekiwania na scandisk przy 5sekundach przy odliczaniu, albo przy ladowaniu wina tuz zaraz gdy zniknie logo, albo przy probie uruchomienia cichego boot diska - zaraz jak sie pojawia FreeDos_ itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj może jakąś dystrybucje live CD linuxa może dało by rade przynajmniej odzyskać dane ,a potem można kombinować. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udało mi się odzyskać dane przy użyciu Linux Ubuntu jednak problem nadal jest aktualny, bo nie wiem jak zabrać sie w takiej sytuacji do formatowania C ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam płytke Hirens Boot i używanie z niej PQMagica. Nim przeformatujesz nawet ciastko z kremem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może jednak pytanie jest typu czy uda mi sie ten program odpalić. problem jest w tym, że nie bardzo wiem co mam zrobić i jak to zrobić, jeśli zaraz wiesza mi się komp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten program pracuje pod dosem - teoretycznie zawiesić się nie powinno ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak uruchomic Dosa? probowalem przy uzyciu cichy boot disk. wypaliłem płytkę jak bootowaną i zaczął sie uruchamiać ale staje zaraz po FreeDos_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanieś gdzieś do serwisu/do kogoś kto się na tym zna. Szczerze? Musiałbym to widzieć, na odległość ciężko powiedzieć, ale byćmoże to jakieś mechaniczne uszkodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jednak pomoze mi tylko jakis serwis. usunalem partycje pod linuxem, stowyrzylem ja na nowo, po probie instalacji wina, zaraz po skopiowaniu plikow potrzebnych do tego, znika niebieskie tlo i pojawia sie czarny ekran z migajacym kursorem _ . na tym ciagle staje, zawsze w tym samym momencie. jakby ktos mial jakies pomysly to prosze pisac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) Sprawdzanie dysków... wiesza się :) Coś namodziłeś usuwając partycje.. (albo masz uszkodzony dysk).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

partycje usunalem wtedy gdy nie widzialem juz innego wyjscia. o ile wczesniej przypuszczalem ze problem moze tkwic w winie, tak teraz zastanawiam sie nad tym, czy przypadkiem to nie jest awaria sprzetowa. bez wzgledu na to czy usuwałem partycje czy tez nie, komputer zachowywal sie identycznie - wieszal sie zawsze w tym samym momencie (niewazne czy byl to scandisk, czy uruchamianie wina czy tez jego instalator). dziwne jest tylko to, ze gdy uruchomilem tego Ubuntu (opcja w plyty cd, bez wprowadzania zmian) to bez problemu dostalem sie do danych, ktore przenioslem pendrivem. dodam takze, ze pierwszy raz spotykam sie z sytuacja kiedy to nie ma mozliwosci rozwiazania problemu. dysk sprawdzalem z poziomu BIOSu, bo w innych przypadkach nie ma bardzo jak. komp sie zatrzymuje nim mozna cokolwiek zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu załatwił bym płytkę bootowalną z GPartedem najnowszym - obraz ok 50MB czy trochę więcej i spróbował wyczyścić poprawnie tablicę partycji, a następnie poprawnie stworzyć nową. Partycje z poziomu GParted-a sformatuj na NTFS.

Pod poprawnym utworzeniem mam na myśli:

- 1 partycja podstawowa

- 1 partycja rozszerzona - na niej partycje logiczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...