Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
maciekmck

Moj zestaw - prawie kompletny..

Rekomendowane odpowiedzi

Oto mój zestaw który złożyłem sam

Procesor:

Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/

Płyta główna:

MSI P45 Neo3-FR

Pamięć RAM:

A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition

Geil 4GB DDR2 800 4-4-4-12 Dual Chanel Kit Black Dragon ( tu chyba opcja jeśli będę decydował sie na oc ?)

Dysk twardy:

Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1

Karta graficzna:

???

Nagrywarka DVD:

Pioneer D-216

Obudowa:

Cooler Master Elite 333 (Black)

Zasilacz:

???

i następnie tutaj jest kilka moich pytań

-w zamiarach mam również kupno monitora 22' i zastanawiam się nad

Samsungiem T220 albo LG W2261V-PF

z tym że ten drugi jest monitorem już z wyjściem HDMI wiec pytanie czy różnice dla zwykłego gracza będą mocno zauważalne czy karta graficzna musiałaby być 1GB aby udźwignąć to wszystko ? wstępnie zastanawiałem się nad modelem karty graficznej i przy

- Samsungu T220 brałem pod uwagę

Sapphire HD4870 512MB 256 PCI-E GDDR5

Gainward 4850 512MB 256bit GDDR3 Golden Sample ( tylko pytanie co do Gainwarda bo znajomy sprzedawca nastraszył mnie ze w razie awarii serwis maja dopiero w Niemczech i czeka sie wieczność na kartę wiec czy to prawda i karta jest mocno awaryjna ) ??

- LG W2261V-PF

Powercolor 4850 PCS+ 1GB

i teraz tak czy przy której karcie trzeba kręcić procesor ?

jeśli tak to czy zasilanie Chieftec 450W wystarczy czy 500W

Jak widać zestaw jest troszkę droższy czy może opłacą się lepiej kupić np procesor E5200 i jakieś chłodzenie i go podkręcić ? przy tym tnąc koszty .. chciałbym pograć we wszystkie gierki ;)

Mam nadzieje ze jest to jakoś czytelne .. jeśli coś to odpowiem .. dziękuje za pomoc z góry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci:

Weź wwykłę Corsairy XMS2 DHX 800mhz i CL5 - przy napięciu 2,2-2,3v polecą spokojnie na 1066mhz CL5. Nie ma sensu ładować się w takie pamięci.

Procesor - owszem, bardziej opłaca się kupić E5200 i kręęęęcić. Ale, szczerze powiem, ze jeśli stać Cię na E8400, to możesz pomyśleć o czymś takim jak Q9300 albo Q8300. Choć w tym wypadku E5200/E5300 będzie znacznie lepszy.

Zasilacz: najlepiej 500W lub 550W. 4870 może nie wydolić. Nie, Gainward (a szczególnie Golden Sample) nie jest awaryjna. Bardzo dobra firma, nie mogę na nich narzekać ;) Firmy - Chieftec lub Corsair :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy mógłbyś odpowiedzieć na pytanie o monitory .. do tego LG który ma HDMI pewnie bym musiał mieć bardzo mocną kartę więc przy ograniczonych kosztach lepiej się w to nie ładować i wziąć sobie Gainwarda 4850 GS i Samsunga T220 ? i tak wydoi ? jeszcze pytanie czy można zapytać tutaj jaki sklep polecasz / polecacie do zakupów przez internet ? czy mogę sam wkleić linki i zapytać o opinię ?

jeszcze czy chlodzenie pentagrama karkorum na procka wydoi ?:P

Edytowane przez maciekmck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście? Pr***l - bo tam jest dośc sporo rzeczy i fajnie się składa ;) Ale możesz korzystać z everon.pl lub aresa.

Co do monitorów - nie znam się, dla mnie HDMI jest zbędne - jedynie do LCD jeśli cchesz do telewizora podłączać. Jeśli masz taki to możesz, do zwykłęgo wystarczy DVI - w sumie to ta sama technologia ;)

Karakorum - spokojnie, wystarczy do podkręcenia QX9770 do 4ghz więc z każdym sobie potrafi poradzić. Minus taki, że przy wyższych obrotach jest głośny, ale jak się gra - kto się tym rpzejmuje? A przy 1000 obrotów w idlu chłodzi dobrze i jest stosunkowo cichy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja również oglądam na proline

tyle że tam nie ma tych pamięci które poleciłeś więc jakieś zastępcze może

i jeśli kupię Gainwarda 4850 GS podkrece tego E5200/5300 ( ile moge mniej wiecej z niego wycisnac ?)

to czy gry typu GTA IV, Crysis , Falout3 beda u mnie chodzic .. ?? nie smiem pytać czy na najwyzszych .. ale czy da sie grac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E5300 z Karakorum powinno bez problemu na 3 ghz polecieć. Grać się da, u mnie crysis na high działa, GTAIV prawie na full a w F3 nie grałem. Jednak 95% obecnych gier działa bezproblemowo na full detalach, to na takim sprzęcie tym bardziej ;)

Pamięci te warto zamówić osobno, np. z allegro. Warte są swojej ceny, która nie jest aż tak wysoka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maciek - napisz ile dokładnie chcesz przeznaczyć na ten komputer. Nie urkywam, że jeżeli myślisz o graniu w najnowszy tytuły to przyda ci się czterordzeniowy procesor.

Co do karty - przy rozdzielczościach o których mówimy bardzo przyda się 1GB ram na karcie. Dzięk temu unikniesz chwilowych spadków klatek które są efektem doczytywania tekstur. Zjawisko bardzo irytujące.

450W starczy w zupełnosci pod warunkiem, że będzie to markowe 450W (chieftec jest średni). Zasilacze godne uwagi: Corsair, OCZ, Topower, Seasonic.

EDIT

Dopisalem Seasonic bo luk1999 wszedl i mi sie przypomniało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

razem z monitorem chciałbym zapłacić 3500 zl

na monitor wybrałem już samsunga T 220 wiec do podziału zostaje okolo

2 800 zl

Edytowane przez maciekmck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...