Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
ada2222

usuwanie systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jak usunąć stary system aby można było zainstalować nowy. Zależy mi na wyczyszczeniu całości i powiększeniu pojemności odpowiednich dysków. proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki to system... Jeżeli od Windows 2000 wzwyż to można podzielić dysk na nowe partycje z poziomu instalatora, a następnie wskazać partycje na której ma być zainstalowany system.

Czyli posiadając instalkę systemu: Windows 2000, Windows XP, Windows 2003 Server, Windows Vista, etc. można w dziecinnie łatwy sposób utworzyć nową tablicę partycji i oczywiście zainstalować system...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

jesli nie masz problemu z utrata danych. czyli skopiowałes wszystko co chciałes na dvd itp to

jak napisał Nerio w instalatorze masz wybór co chcesz zrobic wybierasz nowa kopie systemu windows z poziomu instalatora partycjonujesz i formatujesz dyski i po kłopocie

osobiscie odradzam partycjonować a jesli to co najwyzej po to zeby oddzielic system i kluczowe aplikacje od "smieci" generalnie współcześnie partycjonowanie nie ma sensu.

jesli chcesz starszy system potrzebujesz dyskietki startowej windowsa98 lub tez jakiegos innego dysku typu bootcd np hirens lub tez inne przygotowujące komp pod instalke systemu. Jesli linux sprawa jest prostsza 99% linuxów w instalatorach ma wszystko i automatycznie sam wszystko proponuje jak podzielić itp

Edit: zapomniałem co chciałem dalej napisac :P

natomiast ... jesli nie masz jak przegrac danych a mimo to potrzebujesz nowego systemu, istnieje program partition magic, za jego pomocą mozesz sobie przepartycjonowac dysk niejako "w locie" bez utraty danych, wtedy partycje c zostawiasz na odstrzał a na d masz dane swoje, dysk c (partition magickiem, czy tez innym pprogramem bootcd) formatujesz

a nastepnie na nim instalujesz winde. mozliwe ze nawet winda by sobie poradziła z wyczyszczeniem tylko tego dysku c i nie tykaniem reszty. nie pamietam az tak dokładnie

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...