Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Gość Clamoor

Komputer do niczego

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Clamoor

Jako, że ze sprzętem mam tyle wspólnego co z glebogryzarkami rotacyjnymi to prosze was o pomoc (dobra przesadziłem wiem o sprzecie nieco wiecej ale wy znacie sie lepiej :P)

potrzeba komputer za przyjmijmy do 1200 zł w 99% do internetu dla ludzi co o komputerach niewiedza w sumie nic, z tym wyjatkiem ze czasem moze sie zdarzyc ze pojawi sie tam autocad (raczej do zastosowan prymitywnych, instalacje elektryczne)

bez monitora, myszke klawiatur, sama jednostka z obudową ;-) zadnych dupereli wodotrysków ma działac i juz :)

znalazłem cos takiego np http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=5965 ale np lightscribe w nagrywarce jest po nic za to ramu mogło by byc oczko wiecej mysle

najchętniej ze sklepóe bitcomputers / apollo / komputronik / inne krakowskie / chyab ze znacie jakies pewne wysyłkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że trudno będzie kupić całego PC w dzisiejszych czasach bez zbędnych wodotrysków takie rzeczy jak nagrywarka DVD z lightscribem czy nawet czytnik kart różnorakiego typu.

Dlatego radzę złożyć coś samemu

lub

Komputronik - najprostsza linia Sensilo czytniki kart i max 1 GB Ram

Apollo- najlepsze co udało mi się znaleść http://www.apollo.pl/store/show_detail/43638

Bit Computer- http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=10546 najprostszy gdyby sklep zgodził się dołożyć z 1 GB RAMu według mnie było by OK.

Agito.pl - http://www.agito.pl/hp/hp-dx2250-gr019ea.222.330515.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

jak najbardziej jestem za złożeniem samemu, tylko własnie co byscie radzili :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon 5000+/5600+ - jak nie podkrecają to po guzik im to. Cena (jak ostatnio patrzyłem) 200/250zł.

Gigabyte Nforce690 - nie pamiętam modelu, ale kosztowała niewiele jak 220zł. mATX ze zint. grafą.

Pamięci Tutaj kingstony 800mhz CL5 - za 2gb jest po 70-80zł.

Obudowa - jakas za 100zł.

Zasilacz - Chieftec 450W. Choć w sumie wystarczyłby Tracer 400W - więc to zależy czy chcesz jakości. W sumie z obudową za 100zł kupisz taki zasilacz.

Nagrywarka - LiteON albo LG - 80zł.

Wychodzi 890zł dla NAJLEPSZYCH możliwych częsci. Co zrobisz z reszta kasy, nie moja sprawa, choć twierdze że kupowanie takiego kompa do biura mija się z celem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Intelu też da radę złożyć coś niezłego:

CPU: E2160 - 175 zł

MOBO: ASRock CONROE1333-eSATA2 - 223zł

GPU: GF 8400 GS - 110 zł

RAM:A-DATA 2x1 GB 800 CL5 - 75zł

PSU: Fortron 400 - 95zł

BUDA: Tracer Mars - 79zł

DVD: SAMSUNG SH-S223F BLACK - 97zł

HDD: Samsung 160 GB

Razem: 1010zł

Drożej. Plusy? Intel, nie-integra, 2 GB ramu.

Zestaw proponowany przez sorka też fajny, przedstawiam alternatywę. Tyle ode mnie, pozdro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że ten drugi zestaw będzie się marnować jeśli ma być wykonywany do pracy biurkowo-papierkowej. Ten który dałeś jest bardziej pod gry już ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zestaw proponowany przez sorka też fajny, przedstawiam alternatywę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

jak pisałem jak sie człowiek pzrekona ze zarobi wiecej jak sie nauczy autocada nieco to bedzie tez czasem uzywał ;-)

super dzieki panowie tego potrzebowałem :)

Edit:

Wychodzi 890zł dla NAJLEPSZYCH możliwych częsci. Co zrobisz z reszta kasy, nie moja sprawa, choć twierdze że kupowanie takiego kompa do biura mija się z celem ;)

jak da sie taniej lepiej ... co proponujesz :P ?

Edytowane przez Clamoor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gorszy zasilacz - za 100zł - nie wiem jaki, może fortrona, nmie wiem, nie znam się na tej klasie zasilaczy i płyta główna za 180 - tez jakiś gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clamoor - a może jakiś tani laptop?

1239 zł, ale przenośna maszynka, cicha, energooszczedna... do netu i AC jak znalazl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon 64 X2 4850e Socket AM2 BOX (45W) 226 zł

GigaByte GA-MA78GM-S2H 293 zł

GoodRAM DDRII 4GB/800 (2 x 2048MB) CL5 138 zł

Obudowa wraz z zasilaczem 100 zł

Nagrywarka (według upodobań) 100 zł

Samsung SpinPoint F1 320GB Serial ATA/300 7200rpm 16MB cache HD322HJ 160 zł

1024 zł

Według mnie energooszczędny i wydajny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Obudowa wraz z zasilaczem 100 zł

Hę? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no, tracera np. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, są. Ale polecać toto komuś? Nieładnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wkłakam Chiefteci by nie mieć problemów z gwarancją ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

Coby nie mnozyc tematów mam takie pytanko, co takie cos moze

http://amso.pl/go/_info/?user_id=111&lang=pl

tzn. ile to mozna bezpiecznie wykrecic (i jak) jaka grafike tu wpiac, i co to wtedy pociagnie (jaka gre max)

kuzynkowi chce zabawke sprawic co by miał cos, zeby mogł pograc pouczyc sie a nawet jak sie sfajcy zeby nie było duzej straty dkatego cos takiego patrzyłem własnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna na SIS-ie, więc na podkręcanie bym nie liczył... Co do grafy - zależy co tam za zasilacz jest... choć ja bym tam nie pchał nic lepszego niż Radka 4650/4670

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Clamoor

i co w tedy na tym ruszy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dołożysz do tego Radka HD 4670 to myślę, że z COD 5, NFS UC, Prince of Persia powinny pójśc swobodnie oczywiście procesor nie wykorzysta wszystkich możliwości tej grafiki i gry te nie pójdą ma max detalach(chociaż nigdy nie wiadomo B) , ale nad GTA IV to już bym się zastanowił chociaż na minimalnych ustawieniach też powinien się uruchomic. Jednak starsze gry czy nowe takie jak fifa 09 mogą bez problemu pójśc na max detalach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do GTA IV ten procesor siada i kwiczy ze słabości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wszystkiego zresztą. Nie lepiej E5200 - podobna klasa energooszczędności a do tego wydajniejszy - do GTAIV na 100% wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam właśnie E5200 i Radka HD 4670 (na razię nie podkręcane) i GTA IV swobodnie na średnich detalach rusza, a większośc nowych gier w jakie ostatnio grałem i gram (np. ww. prince of persia czy COD 5) chodzi na max detalach ;) Rzeczywiście E5200 wydaję się rozsądniejszym zakupem niż ten Athlon

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...