Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mathi13

Chłodzenie na procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Które chłodzenie wziąć? http://pr***l/sklep.php?prodid=PENTA+P7016 z Pastą Arctic Silver 5 Czy http://pr***l/sklep.php?prodid=FREEZONE+HP-100ALCUL z pastą arctic silver 5 lub inne chłodzenie do 75zł . Karakorum jednak się nie zmieści w mojej obudowie .

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również brałbym Freezera 7. Może nie jest tak wydajny jak Karakorum jednak na pewno jest to porządny, sprawdzony przez wielu cooler, generujący dość niski hałas :) Sam myślę nad jego zakupem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi na ciszy nie zależy. Chodzi mi tylko i wyłącznie wydajnośći .

Edit:

Oglądając test egiełdy natknołem się na dwa coolery . Pentagram HP 100 AlcuLite(3000RPM) i Coolermaster Hyper TX2 (1900RPM) przy PDC 2.8GHz 1.4V maja takie same temperatury w ich teście . Tyle, że CoolerMaster TX2 jest cichszy. Freezer 7 pro jest za nimi (2500RPM) osiąga o 2 stopnie więcej . Sprawdzę resztę testów (jeżeli znajdę). Dalej nie wiem co wziąć . Jeszcze zostałą sprawa z Pentagram HP 90 Alcu Alpaya.

Metodologia testu --> Klik

Test (którymi porównywałem te coolery) --> Klik

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coolermaster IMO jest lepszy od Pentagrama... Więc jeżeli nie masz kasy na Scythe to brać Hyper TX2. Link już podawałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest jakaś różnica miedzy Pentagramem HP 90 Alcu Alpaya i HP 100 Alcu Lite w wydajności ? Nie mogę znaleźć testu wydajności tych coolerów :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co się zadręczać. Bierz Fryzjera 7Pro bo go nie zajedziesz niczym. Ja go chłodzę Fanderem na minimalnych obrotach. A na CPU 3.0GHz i napięcie ok 1.35V (się nie pamięta już ;] ). W każdym razie grzejniczek niezły ale fryzjerek sobie radzi i zimny jest cały czas. Poza tym standardowy wentylator głośniejszy ale przy tym wydajniejszy, mocniej dmucha więc bierz i nie kombinuj w jakieś pentagramy :P Oni to fajny coolerek na Socket A zrobili a teraz do mnie osobiście nie przemawiają ich produkty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dodatkowo jeżeli faktycznie zależy ci na wydajności chłodzenia i liczą się każdy stopień to zainwestuj w lepszą pastę termo przewodzącą. Ja polecam Zalman ZM-STG1 lepszy w testach jest tylko Coollaboratory Liquid PRO ,ale podobno można nakładać tylko na miedź i samo nakładanie jest trudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś który cooler jest lepszy Pentagram HP 100 Alcu Lite czy Pentagram HP 90 Alpaya (zmniejszony Karakorum) .

EDIT: Wziołem Pentagrama HP 90 Alpaya z arctic silver 5 :)

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj znać jak sobie radzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...