Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
blame

Buczenia przy podłączeniu PC z kinem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z podłączeniem kompa do kina domowego.

Najpierw kilka informacji:

- karta dźwiękowa – Creative Sound Blaster Live 5.1

- kino domowe – LG – HT762PZ

- kino podłączone jest do PC za pomocą - Kabel połączeniowy jack stereo-2xRCA - Digital - HQ - 10m(ekranowany)

Buczenie pojawia się w momencie podłączenia kabla do PC, komputer i kino jest podłączone do uziemionych gniazdek dodatkowo kino jest podłączone do listwy zasilającej - Bandridge BE5006F. Kiedy ten sam kabel podłączę do np. laptopa jest wszystko okej (wiec nie jest to wina jesgo długości, jakości, zakłóceń od innych urządzeń kabli); dźwięk jest czysty. Na płycie głównej komputera mam jeszcze zintegrowana kartę dźwiękową (kiepskiej jakości ale zawsze :D ) i sytuacja jest podobna tylko oprócz buczenia są również trzaski przy max głośności.

Czy macie pomysły jak pozbyć się problemu… ? bo ja już nie.. wymieniałem kabel podłączeniowy na lepszej jakości, uziemiałem gniazdka.. zmieniłem sterowniki w karcie dźwiękowej.. i nic.. pomocy.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz zasilacz w komputerze? :) Jaka płyta główna? Kabel którym łączysz komputer z kinem domowym przechodzi w pobliżu przewodów elektrycznych, sygnałowych? Wyciszyłeś wszystkie nie potrzebne rzeczy w regulacji głośności (np. line in, wejście mikrofonu, itp. itd.)?

W którym slocie masz kartę dźwiękową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jaki masz zasilacz w komputerze? :) Jaka płyta główna? Kabel którym łączysz komputer z kinem domowym przechodzi w pobliżu przewodów elektrycznych, sygnałowych? Wyciszyłeś wszystkie nie potrzebne rzeczy w regulacji głośności (np. line in, wejście mikrofonu, itp. itd.)?

W którym slocie masz kartę dźwiękową?

Płyta główna ASUS P5NE SLi, zasilacz Modecom MC-400ATX 2.0 PFC, karta dźwiękowa była wpinana juz do wszystkich możliwych portów PCI-E i to samo... kabel rzeczywiście przechodzi obok innych przewodów ale moim zdaniem nie ma to znaczenia, jest ekranowany i w dobrej jakości poza tym jak podłącze ten kabel do notebooka wszystko jest w jak najlepszym porządku... Wszystkie możliwe opcje ustawień dzwięku na kompie sprawdziłem łacznie i kilku krotnym ich instalowaniem/aktualizacja i wyłączeniem :P

Edytowane przez blame

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno masz wszystko co zbędne wyciszone w konfiguracji karty dźwiękowej. Próbowałeś podłączać kabel pod inny port audio w karcie dźwiękowej? Postaraj się załatwić od kogoś inną - lepszą kartę dźwiękową i sprawdź ją w swoim komputerze...

A co do brumu sieciowego to może to powodować również zasilacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na pewno masz wszystko co zbędne wyciszone w konfiguracji karty dźwiękowej. Próbowałeś podłączać kabel pod inny port audio w karcie dźwiękowej? Postaraj się załatwić od kogoś inną - lepszą kartę dźwiękową i sprawdź ją w swoim komputerze...

A co do brumu sieciowego to może to powodować również zasilacz...

Próbowałem podłączenia do wszystkich dostępnych wyjść na karcie :P... ale inna kartę pożyczę od kumpla.. miałem to na uwadze... z tym że do tej pory wszystko chodziło okey... tylko ze w innym pokoju... i na gorszej jakości kablach, gorszym sprzęcie audio bez uziemienia (paradoks) :)... tak to jest jak chce człowiek sobie życie utrudniać i sprzęt na nowy wymieniać :):):) Myślałem nad tym zasilaczem może rzeczywiście coś jest nie tak z nim... choć powiem szczerze że nie byłem przekonany do modecoma na temat tego konkretnego modelu przed zakupem czytałem kilka dobrych opinii i recenzji... ale cóż trzeba próbować... poczytam coś na ten temat..

czytałem na innym forum coś również na temat zjawiska pętli masy która powoduje buczenie w sprzęcie audio przy podłączeniu obu urządzeń do jednej linii zasilającej a następnie kablem mini jack - 2xRCA... ale wydaje mi się jakąś kosmiczna teorią... :P ale.. coś w tym może być.. skoro z samego kompa mam dźwięk czysty np na słuchawkach... i z notebook'a tez leci czysty dźwięk do kina... problem pojawia się dopiero przy połączeniu tych urządzeń.. czy sam się już w tym gubię.. ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O widzisz... zapomniałem o tej teorii... dużo zachodu to chyba nie wymaga, a akurat problem rozwiąże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O widzisz... zapomniałem o tej teorii... dużo zachodu to chyba nie wymaga, a akurat problem rozwiąże...

wszystko fajnie... tylko...

dla mnie schematy i definicje pętli masy naprawdę nie wiele mówią...

w pokoju mam dwa gniazdka "zmostkowane" do jednego podłączony jest komp do drugiego kino, TV, dekoder. Czy problem zniknie kiedy wszystkie te urządzenia będą zasilane z jednego gniazdka czy wystarczy zlikwidować mostek w jednym z nich? czy rzeczywiście są to jedyne rozwiązania problemu?

możesz mi z tym pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę stare, ale mnie zastanawia tylko jedno. SB Live! 5.1 ma elektryczne wyjście cyfrowe, którego sygnał nie podlega żadnym zakłóceniom (może być conajwyżej przerwany). Po jakiego grzyba więc podłączać analogowo kino domowe na wyjściu z 2 głośników? Żeby otrzymać pełen dźwięk dookólny trzebaby przenieść do wzmacniacza wszystkie 6 kanałów (w tym sub). Branie 2 sprofilowanych sygnałów głośnikowych jako źródło dla sygnału Dolby Surround (zakodowane 3 kanały w sygnale stereo), Dolby Pro Logic (zakodowane 4 kanały) lub Dolby Pro Logic II (zakodowane 6 kanałów), to jakaś pomyłka.

Żeby użyć zestawu kina domowego z SB Live! 5.1 opcjami są:

- użycie wszystkich 6 kabli z włączonym dekodowaniem sygnału SPDIF na głośniki, ale zestaw kina domowego zamienia się wtedy tylko we wzmacniacz.

- użycie jacka do wyjścia cyfrowego (para 5/6 - kolor pomarańczowy) z przełączeniem tego wyjścia na cyfrówkę. Kino domowe dekoduje sygnał cyfrowy.

- wyłączenie dekodowania SPDIF przez SB i użyciem kabla stereo w trybie analogowym tak aby do wejścia kina domowego płynął sygnał Dolby Surround lub Surround Pro Logic (kodowanie Pro Logic II - prawie na pewno nie jest obecne w tym SB). Jednak wtedy dźwięk dookólny będzie ograniczony do możliwości zdekodowanego sygnału.

Buczenie może wynikać albo z przydźwięku, albo z próby dekodowania Dolby Surround/Pro logic na sygnale stereo w trybie zdekodowanego głośnika lewego i prawego.

Moim zdaniem albo musisz wyłączyć dekodowanie SPDIF w SB (mikser Surround) - najsłabsza opcja, albo użyć kabla jack->coaxial, na wejście digital in, albo podłączyć wszystkie 3 jacki do 6 cinchy na wejściu kina domowego (o ile ma takie wejścia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...