Havoc 8 Napisano 21 Grudzień 2008 O ile z HTMLem się już troszkę zaznajomiłem w młodości, coś się tam pamięta ;] To java i php jest dla mnie czarną magią. Wczoraj byłem na zajęciach i miły zalany/naćpany Pan starał się coś wytłumaczyć, ale kiedy już pokazał skrypt i dał nam go (formularz do wypełnienia w PHP), kazał sobie pozmieniać coś...chwila zastanowienia i hm...co do **** mam się nauczyć pisać w php zmieniając w jego skrypcie szerokość tabeli, lub słowo z tak na nie? Bez jaj, chwyciliśmy w 90% kurtki i wyszliśmy. Więc czas zacząć samodzielną naukę, wiem już jak to wygląda i co nam daje php. Kwestia jak to zaimplementować do strony, gdzie wstawiać, w jaki sposób, co robić kiedy będą błędy i jakie można napotkać. Spoko mam google i wiele kursów, ale pytanie do Was, czy nie polecicie czegoś wyjątkowo dobrego z czego np. sami korzystaliście i co zda rezultaty. PRzy htmlu przekonałem się już jak wiele kursów potrafi być powierzchownych i słabych po prostu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 21 Grudzień 2008 PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie - tyle wystarczy na początek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 21 Grudzień 2008 (edytowane) php.net 90% funkcji ma nazwy podobne do c reszta do domyslenia sie, do tego polecam arty nijakiego Zyx'a, chłopak je pisał mając 16 lat chyba i mniej wiecej w podobnym wieku sie od niego uczyłem ;-) a teraz na marginesie ... php jest fajne 90% rzeczy jest w nim zrobionych ALE to wcale nie znaczy ze jest dobre, do poważnych zastosowań się wręcz nie nadaje, polecam zapoznanie się z technologią Ruby on Rails a co do samego php najlepiej jest po prostu pisać pisać czytać i jeszce raz pisać ale to chyba jak ze wszystkim a i te artykuły do przejrzenia http://museum.webcity.pl/webcity/artykuly.php na dalszych stronach sa fajne Edytowane 21 Grudzień 2008 przez Nerio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 11 Styczeń 2009 Podstaw PHP nauczylem sie samemu bez pomocy żadnych książek. Ze stron polecam www.w3schools.com. Nauczyc sie php jest najprosciej na podstawie jakiegos przykladu. Jezeli masz dostep do jakiejs strony napisanej w php to zagladnij w kod i zacznij sie bawic - proste, szybkie i skuteczne. PHP ogolnie jest stosunkowo latwym jezykiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach