Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Rybczynski

Pamięć Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić o pomoc w następującej sprawie.:

Nie tak dawno kupiłem dodatkowy moduł pamięci o symbolu: KVR533D2N4/512

Niestety po zamontowaniu jej do komputera (dołożeniu do modułu, który już w komputerze był), komputer nie chciał się uruchomić. Podobna sytuacja miała miejsce gdy wymontowałem pierwotny moduł i zamontowałem na jego miejsce nowy.

Pamięć była sprawdzana w sklepie w innym komputerze i działała więc można wykluczyc jej wadę.

Sądzę, że przyczyną tego stanu rzeczy nie jest natomiast zły dobór modułu pamięci. konsultowałem się w tej sprawie ze specjalistą i myślę, że można wykluczyć takż przyczynę.

Mimo to podaję symbol płyty gł.: RC410L/800-M2, s775, ATI RC410, VGA, GLSN, PCI-E x 16 retail/ECS

Poradzono mi bym spróbował zaktualizować BIOS Płyty Głównej.

W związku z tym proszę o informację czy takie działanie może w takiej sytuacji pomóc i ewentualnie jakich zaleceń powinienem się trzymać by całość procesu przeprowadzić bezpiecznie?

R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Ci doradzono - zaktualizuj BIOS.

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/...=44&LanID=0 - BIOS i soft do aktualizacji.

Jak zaktualizować - http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=152689

oraz

http://www.ecs.com.tw/extra/flashutl/afu.htm

Jak nie będziesz wyłączał komputera podczas aktualizacji to w 99% wszystko przejdzie dobrze.

Co do samych pamięci, jaki masz drugi moduł? Ważne żeby po włożeniu / dołożeniu pamięci ustawienia w BIOSie były odpowiednie tzn. obie kości mogły poprawnie pracować. Dla obecnej kości jest to taktowanie 533 MHz i opóźnienie CL4. Druga kość powinna mieć takie samo ustawienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak jak Ci doradzono - zaktualizuj BIOS.

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/...=44&LanID=0 - BIOS i soft do aktualizacji.

Jak zaktualizować - http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=152689

oraz

http://www.ecs.com.tw/extra/flashutl/afu.htm

Jak nie będziesz wyłączał komputera podczas aktualizacji to w 99% wszystko przejdzie dobrze.

Co do samych pamięci, jaki masz drugi moduł? Ważne żeby po włożeniu / dołożeniu pamięci ustawienia w BIOSie były odpowiednie tzn. obie kości mogły poprawnie pracować. Dla obecnej kości jest to taktowanie 533 MHz i opóźnienie CL4. Druga kość powinna mieć takie samo ustawienie.

Witam,

Dziękuję za reakcję na mój wpis.

Aktualnie w komputerze mam zamontowany moduł: *M2U 533-512 MB PC2-4200.

Starając się rozwiązać ten problem, zastanawiałem się nad zakupem dwóch takich samych modułów i wymontowaniu starego.

Albo dwóch: DDR2 512MB 533MHz CL4, albo: DDR2 1024MB 667MHz CL5.

Mój zapał co do tego rozwiązania osłabł jednak gdy po zamontowaniu nowej pamięci (DDR2 512MB 533MHz CL4) zamiast starej, komputer nie chciał się uruchomić. Jakie jest Twoje zdanie w tym temacie?

Co do aktualizacji Biosu. Komputer kupiłem 04.06.2006. Zastanawiam się, czy któraś z dostępnych wersji Biosu, dostępnych pod adresem jaki podałeś jest nowsza od tej którą mam obecnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja BIOSu i data z reguły jest widoczna podczas przechodzenia POST-u... (wyszukiwanie / wyświetlanie dysków, pamięci, procesora, etc. - nad tymi informacjami...)

Próbowałeś zresetować BIOS (zworką lub poprzez wyciągnięcie baterii)? Obsadzałeś kość w różnych bankach?

Co do samej płyty głównej... ona może też być bardzo problematyczna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wersja BIOSu i data z reguły jest widoczna podczas przechodzenia POST-u... (wyszukiwanie / wyświetlanie dysków, pamięci, procesora, etc. - nad tymi informacjami...)

Próbowałeś zresetować BIOS (zworką lub poprzez wyciągnięcie baterii)? Obsadzałeś kość w różnych bankach?

Co do samej płyty głównej... ona może też być bardzo problematyczna...

Jak dotychczas nie próbowałem nic robić z BIOSE-m, bo moja wiedza jest najwyżej skromna. By wykonać którąś z czynności o których piszesz musiałbym mieć dokładną, przygotowaną dla laika instrukcję. :blink: Więc prosiłbym Cię o wyjaśnienie co to znaczy np.: "przechodzenie POST-u", "zresetować BIOS"?

Natomiast na pewno próbowałem nową kość umieszczać w obu z dwóch gniazd, które mam, bez efektu.

Rozumiem natomiast, że po tym co napisałem poprzednio nowa pamięć powinna pasować do starej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj dokładny model zakupionej pamięci - zero informacji o producencie, etc.

POST - nie wymaga żadnej wiedzy - przy włączaniu komputera wyświetlają się komunikaty o: procesorze, pamięci, dyskach, napędach, etc. TO jest właśnie POST - (BIOS) Power-On Self Test... Nad informacją o procesorze masz informacje o dacie BIOSu i wersji...

Zresetować BIOS - zmień pozycję zworki CLR_CMOS lub podobnej (w manualu od płyty głównej znajdziesz informacje). Jeżeli piny są tyko 2 to zapewne nie są zwarte - wystarczy więc je na chwilę zewrzeć. W obu przypadkach włączasz tylko zasilanie na listwie, zasilaczu na chwilę. Następnie wyłączasz... Wyjmujesz, przestawiasz do pierwotnego ustawienia zworkę i masz ust. BIOSu zresetowane.

Inną metodą jest wyciągnięcie baterii znajdującej się na płycie głównej na 5 min.

Jak masz możliwość przetestuj kość u kogoś innego, żeby wykluczyć wadliwość pamięci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resetowanie BIOSu:

BIOS zresetować możesz poprzez wyjęcie bateryjki CMOS na ok.3 min

lub

I to jest wygodniejsze rozwiązanie przełożenie zworki co masz prosto opisane w instrukcji (str 9.)

Co do POSTu:

Jest to test wykonywany zaraz po uruchomieniu komputera(pierwszy obraz jaki prawdopodobnie widzisz zaraz po uruchomieniu komputera to właśnie POST).

I właśnie na tym pierwszym ekranie jest wyświetlana wersja i data BIOSu.

Jeżeli ekran ten za szybko znika(powód pewnej opcji) jak tylko się pojawi spróbuj szybko nacisnąć przycisk Pause lub jak nie zadziała DEL wtedy wejdziesz do BIOSu na dole jest wersja.

EDIT: Nerio szybszy :P

Edytowane przez TomTom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...