Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
GhostRider27077

Nowy komputer do wszystkiego

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem temat o wymianie rok temu chyba. Ale teraz już wiem, że w styczniu będę miał wszystko czego potrzebuje. Nie mam ogólnej kwoty, lecz każda na każdy podzespół. Oto coś, co bym chciał kupić, lecz nie jestem pewny. Chciałbym też by GTA IV chodziło bez większych problemów.

Procesor - E5200, ale słyszałem też coś o E5300. Wątpię by udało mi się nagiąć fundusze do E7200 ;x. Fundusze ok. 300 zł

Mobo - tutaj powiem szczerze, że pewny nie jestem, ale chciałbym mobo, które zaoferuje mi duże możliwości O/C... E5200 bez tego to jak samochód bez kół :P

RAM - tutaj max 170 zł, do OC i najlepiej 4 GB... zastrzegam, że ekstremalnym overclockerem nie jestem, więc jakieś super pamięci nie przydadzą mi się.

Grafika - zależy mi na czymś naprawdę ekstra i wiem, że fundusze do HD 4830/4850 512/4850 1 GB jakoś mi starczą... ale slyszałem, ze procesor te karty będzie ograniczał, nie wiem czy to prawda. W każdym razie na kartę mam coś ok. 500 zł.

Wszystko do zasilacza 500W... myśle, że wystaczy do tego. Pentagram CAV 500.

Z góry thx i pozdrawiam wszystkich :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie ciężko coś znaleźć (jeśli chodzi o płyte). Ale jeśli mógłbyś to poszukaj resztki z magazynów najlepiej Abita IP35. A jak nie to dozbieraj do Asusa P5K Pro.

Ramy Corsair 2x2GB, osobiście te polecam najbardziej ;)

Grafa 4850 - referenta dostaniesz, choć nie jest to zbyt wygodna karta ;]

Zasilacz: Nie wiem jak ten pentagram, ale ja bym brał Chiefteca 550W albo Corsaira 500/550W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc - E5200

Mobo - Asus P5K Pro/ Foxconn P35-AS (jeśli gdzieś znajdziesz)

RAM - Corsair DDR2 4GB (2x2GB) 800MHz to dobry wybór ale kosztują ponad 200zł. Do 170 bedzie ciezko. Z tańszych ale godnych polecenia - http://everon.pl/index.php?p449,a-data-ext...n-2x2gb-800-cl4

Grafa - 4850

PSU - nie jestem przekonany do tego Pentagrama. W podobnej cenie brałbym Chieftec 500W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki... będę wiedział chyba już co wybrać, ale jest problem, bo tego Pentka kupiłem wlaściwie niedawno i go teraz nie wymienię... ;x. Ale ogólnie to dobry zasilacz, lepszy niż stary (od razu ciszej i chłodniej) I właściwie to te Pentki są produkowane w tej samej fabryce co Chiefy i są tańsze. Opinie też wydawają się naprawdę niezłe :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że post pod postem, ale mam jeszcze ważną sprawę.

Jawtek, zawsze gorąco polecałeś Abita IP35-E.... i teraz zastanawiam się nad tym wyborem: IP35-E z allegro, czy P5K Pro też z allegro :P. Słyszałem, że te płyty są bardzo porządne, jednak P5K Pro ma CF, ale x16 i x4.... i naprawdę jestem teraz pod murem ;P Proszę o pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5K Pro jest droższe, jeśli Cię stać to bierz tę płyte, jeśli nie to bierz IP35-E - tylko się pośpiesz, bo już nie produkują tych płyt ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firma Abit zakończyła już swą działalność, zatem porządnie bym się zastanowił przed kupnem ich sprzętu, mogą być kłopoty z serwisowaniem. Osobiście na Twoim miejscu brałbym P5K Pro. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asusa P5K Pro jak ci się uda to kup. Choć P5K Pro do Crossfire to słaby wybor, ale do OC się nadaję .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...