Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
tassiek

Prawie nowy komp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :) Składam prawie nowego kompa i mam na to (niestety) nieprzekraczalny budżet 800zł, a wygląda to tak:

te części sobie zostawiam ze starego kompa:

-zasilacz 400W

-dysk twardy 80 GB

-obudowa

a te części muszę kupic

-płyta główna

-procesor (najlepiej od Intela)

-karta graficzna (myślałem o radku 3870)

-RAM (narazie ze względu na koszty 1 GB)

Dodam jeszcze, że komputer będzie przeznaczony głównie do gier.

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie się nie zmieścisz, tymbardziej jeśli chodzi o intela. Minimalna kwota to 1000zł - teoretycznie. A z 1gb ramu w nic praktycznie nie pograsz ;) Btw. ten radek to 1/3 ceny całego zestawu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj model i producenta zasilacza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie znam producenta ani modelu zasilacza ponieważ wymieniono mi go na gwarancji, a na obudowie zasilacza nic nie wyczytałem, ale na pewno nie jest to tracer itp. tylko coś troche lepszego ;)

Wiem, że to nie jest duża kwota, ale liczę na pomyśłowośc ;) a co do ramu to zawsze mogę go później dokupic

Ta karta nie jest obowiązkowa to tylko pomysł :)

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorek: Jak zwykle się mylisz :P

Do 800zł można złożyć całkiem fajny zestaw. I to z 2 GB RAMu Oto przykładowy zestawik do 800zł:

- Mobo: Asus P5K - 200zł

- Proc: Pentium Dual Core E2160 - 250 zł

- RAM: Patriot 2x1 GB 667 CL5 (takie) - 85 zł

Na grafikę zostaje ok 265 zł. Zatem...

- Radeon HD 3850 256 MB.

Uwaga!

Niezwykle ważną kwestią jest zasilacz. Jeśli posiadasz lipny zasilacz firmy np. Tracer bedziesz musiał liczyć się z kupnem nowej zasiłki. No niestety. Na szczęście nie jest to jakiś straszny koszt, tzn. za około 70, 80 zł znajdziesz jakieś rozsądne 350W, 400W np. Fortrona lub Modecoma. Np. Modecom MC 350 kosztuje ok 80 zł.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chodzi o zasilacz to się upewnij dokładnie . Napęd i dysk twardy ten co masz to jaki mają interfejs (IDE, Sata) ? Podaj jeszcze wymiary obudowy żeby nie było problemu, że karta graficzna będzie za długa lub coś podobnego .

EDIT:

Jawtek gdzie ty znalazłeś Asus P5K za 200zł ? Jak ja widzę Asus P5KSE/EPU za 290zł, a P5K/EPU za powyżej 310zł . Niektóre oferty co wziołeś za skąpca to są nieaktualne.

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem fakture i przy dysku twardym jest napisane sATA 120 GB Caviar 8 Mb cache, a napęd był kupowany całkiem nie dawno (jakieś pół roku temu). Znalazłem o dziwo też kartę gwarancyjną i jest tam dokładnie COŚ napisane czego i tak nigdy nie rozczytam :D ale z tego co pamiętam to powinno byc to coś nie najgorszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mathi: Jak najbardziej do 200zł są np. Asus P5KPL, P5B, P5L itp ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak:

-zasilacz 400W- mam

-dysk twardy 120 GB- mam

-obudowa tracera (jestem pewien, że wystarczająco duża)- mam

-mobo Asus P5K- 200zł

-Pentium Dual Core E2160- 250 zł

i teraz moje pytanie brzmi tak: czy muszę miec 2 GB ramu czy lepiej teraz kupic 1 GB i dokupic 1 GB np. za pół roku, a teraz dołożyc te 40 zł i wziąc radeona 3850, ale z pamięcią 512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym zasilaczem to marke musisz uzgodnić i model dokładnie z nami, bo potem się okaże, że komp się spali przez zasilacz.

Z ramem to lepiej jak najszybciej mieć 2GB . 2GB ram to standard.

Jawtek: Napisałeś P5K dlatego się nie zgodziłem. P5KPL-VM i te odmiany to skrojone zabardzo . Jedynym słusznym wyborem to P5B z tego co podałeś .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o takim zestawie:

karta graf: Radek HD 3850 512MB DDR3 Gainward- 320zł

mobo: MSI P31 NEO-F- 210zł

procek: Intel Pentium Dual Core E 2200- 263zł

RAM: DDR2 2GB PC 800 Kingston- 80zł

razem: 873zł

Wygląda na to, że jednak przekroczę budżet, ale chyba jakoś to załatwię ze starszymi no i będę ich dłużej spłacał :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A upewniłeś sie w sprawie o zasilacz ? Bo tego zostawić nie możemy. Masz zamiar podkręcać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra rozkręciłem kompa i to jest tracer 4life 400W <_< Kompa może kiedyś będę kręcił i już wiem, że to się na tym zasilaczu nie uda, ale czy normalna praca komputera na częściach tak jak wyżej jest możliwa? Ten zasilacz służy mi 3 lata z jednej strony to dużo, ale z drugiej nigdy mnie nie zawiódł. Doskonale znam opinie na temat zasilaczy tracera, jednak pomijając je może jednak jeszcze trochę popracuje? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tassiek ten zasilacz to jest wielki syf do tego co ty chcesz mieć. Spaliłbyś całego kompa dosłownie . Jak chodzi o kartę grafiki to poszukaj Radeona 3850 512MB (choć 4670 to prawie to samo) .

Do podkręcanie procesora to płyta główna minimum Asus P5B(obsługuje tylko 4GB max).

Edytowane przez mathi13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5B jest dużo droższa.. to co podałem - dobrze wykonane, non-msi, powyżej 3Ghz procesor powinien pójść (zależnie jaki się trafi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta graficzna: Radek HD 4670 512 RAM DDR 3 128 bit - 280zł

RAM: Goodram DDR2 2GB PC800 - 66zł

Procesor: Pentium Dual Core E 2180 - 241 zł

Ze względu na cenę możliwe są 2 kombinacje

mobo: ASUS P5B-VM SE - 213zł

zasilacz: 400W I-BOX ATX SFAN - 94zł ( http://www.datapc.pl/zasilacz-ibox-400w-sf...cm-p-12917.html )

i druga kombinacja

mobo: Gigabyte GA-EP31-DS3L - 253zł

zasilacz: 400W ATX - 58 zł ( http://www.datapc.pl/zasilacz-400w-p-12977.html )

Ten zasilacz za 58 zł to nawet nie wiem jakiej firmy <_<

Pozdrawiam. Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Liczę na dalsze cenne uwagi. :D

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortron 400W minimum. Te zasilacze są nieciekawe . Markowe zasilacze to standard dlatego zalecamy markowe, ponieważ są bezpieczniejsze. A co zrobisz jak weźmiesz taki zasilacz i cały komp się spałi ?No własnie. Nigdy nie oszczędzać na zasilaczach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też zrób. Na zasilaczu naprawdę nie warto oszczędzać. Wariant zaproponowany przez Nerio jest najlepszym wyjściem. Za dodatkowe 30zł otrzymujesz pewność, że nie dojdzie do spalenia podzespołów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta graficzna: Radek HD 4670 512 RAM DDR 3 128 bit Gigabyte - 280zł

RAM: Goodram DDR2 2GB PC800 - 66zł

Procesor: Pentium Dual Core E 2180 - 241 zł

mobo: ASUS P5B-VM SE - 213zł

zasilacz: Fortron FSP400-60HLN - 83 zł

obudowa: Tracer Focus

dysk twardy: SATA 120 GB Caviar 8 Mb cache

Czy ktoś może mi sprawdzic czy to wszystko do siebie pasuje, mobo mieści się w obudowie itd. ?? Bo ja sam się już w tym gubię ;)

Edytowane przez Nerio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ja po chińsku piszę... nie bierz tego wykastrowanego asusa, tylko: Gigabyte GA-EP31-DS3L

Do obudowy wszystko wejdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bulwersuj się Nerio ;) BTW to już drugi temat, w którym pytasz się czy piszesz po chińsku... :P

@ Tassiek: Gigabyte to lepsiejszy wybór - jest droższy, to fakt - ale znacznie bardziej funkcjonalny i przyszłościowy, to pewne :) Do obudowy, jak już wspomniał wyżej Nerio z dynastii Ming :P wszystko winno się zmieścić. Części są ze sobą kompatybilne wiec wszystko powinno być ok, a jeśli nie będzie to forum PCC służy pomocą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tu się nie bulwersować... Jak większość nie używa tego co ma między uszami (zadaje oczywiste pytania), nie czyta, nie używa wyszukiwarki, itp., itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega (informatyk który zajmuje się sprzętem komputerowym w PSP) starszego uważa, że wymiana zasilacz nie jest potrzebna <_< a że to starsi pożyczają mi kasę na kupno części to nie będę się kłócił, bo jak się coś spali (nie z mojej winy bo ja im mówiłem, że zasilacz trzeba wymenic) to oni będą płacic :P skoro sobie tego życzą. W takiej sytuacji mam trochę więcej kasy na inne podzespoły i wygląda to tak:

-Radek HD 3850 512 RAM DDR 3 256 bit

-DIMM 2048 MB DDR2 PC800 Patriot

-GIGABYTE GA-EP31-DS3L (no spoko nie będę brał asusa :rolleyes: )

-INTEL PENTIUM E 2200 2.2GHz LGA775 1MB/800 BOX

Wszystko napewno będę wiedział w poniedziałek albo we wtorek bo mam napisac temu koledze starszego co mam w kompie a co chce wymienic.

(niestety muszę robic wszystko tak jak starszy chce i to jego kolega ma składac tego kompa, bo to on pożycza mi kasę i to on płacił za kompa którego rozbieram żeby złożyc tego <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...