Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
tassiek

Prawie nowy komp

Rekomendowane odpowiedzi

PSP = Państwowa Straż Pożarna? :P... Informatyk... jak słyszę taki tekst to śmiać mi się chce :D... Informatyk = osoba, która skończyła studia o ukierunkowaniu informatycznym (np. inżynierskie, magisterskie, etc.) i pracuje w zawodzie...

Co do zasiłki ;) Miłego eksperymentowania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PSP tak to jest państwowa straż pożarna

No wiesz jak się spali cały komp to nie będzie moja wina i to starsi będą płacic :P

Wtedy właśnie powiem: ''a nie mówiłem'' :D

Dobra już wszystko wiem tego proca chyba się nie opłaca brac, więc co byście polecili z serii core 2 duo w miarę rozsądnej cenie??

(niestety starszy załapał że nie opłaca się brac części przed świętami i kupno kompa chyba się oddali)

Edytowane przez tassiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E2160 (ew. 2180/2200) opłaca się jak najbardziej :) Niczego lepszego w tej cenie i tak nie kupisz ;) A, że przestają już być produkowane na znaczny spadek ich cen nie ma co liczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko chodzi o to, że ten koleś przekonał mnie i co lepsze mojego starszego do tego żeby nie brac już pentium dual core tylko zainwestowac w core2 duo i co się z tym wiąże (doskolale o tym wiem) mój budżet pójdzie się jeb... Więc co z tej serii poradzicie może E7200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach, nie zrozumiałem, my bad. Zatem proponowałbym E5200 lub E7200 w zależności od funduszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś E7200 było bardziej opłacalne. Wtedy E5200 kosztował 250zł a E7200 300zł i wtedy to się opłacało - i tak kupiłem. Teraz ta różnica jest zbyt duża i E5200 będzie lepszym wyborem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E7200 kosztowało 300zł? Chyba na czarnym rynku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Ci znaleźć mój rachunek? ;] Dokładnie 299zł w ProLinie gdy kupowalem w wakacje na przełomie lipca/sierpnia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znajdź ;) Czyli co, podrożał o 200 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam się jutro ojca, może będzie coś wiedział gdzie się rachunek mógł podziać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten kolega starszego w/w przekonywał mnie, że procesory intel pentium dual core to już przestarzała technologia, że te procesory się grzeją i kompletnie nie opłaca się ich brac tylko trzeba inwestowac w core 2 duo czy to rzeczywiście prawda??

Drugie pytanie czy części komputerowe (szczególnie procesory od intela) maja znacząco staniec pod koniec stycznia?? Obserwuje ceny różnych podzespołów od paru tyg. i nie zauważyłem, aby części jakoś szczególnie drożały przed świętami :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutine nie. Procesory Pentium DC to przestarzała technologia ale z wersji E2XXX tak samo jak C2D z serii E4XXX i E6XXX. Natomiast procesory E5XXX, E7XXX i E8XXX to już nowa technologia i wszystkie sa oparte na tym samym rdzeniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Informatyk" z PSP Rulezzz :D...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki to rozjaśniło mój pogląd na te procesory.

Teraz mój nowy komp wyglądał by tak:

mobo: GIGABYTE GA-EP31-DS3L

procek: INTEL PENTIUM E 5200 2.5GHz LGA775 2MB/800 BOX

karta graf: ATI RADEON HD3850 512MB DDR3/256bit TV/DVI PALIT

pamięc: DIMM 2048 MB DDR2 PC800 Patriot

Tylko jeszcze drugie pytanie czy może ktoś wie czy ceny spadną do lutego czy to tylko jakieś dziwne spekulacje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie łączna cena zestawu spadnie do lutego o kilka dych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zestaw wybrałem ostatecznie jak wszystko się uda to w poniedziałek wszystko kupie :D

mobo: GIGABYTE GA-EP31-DS3L 215zł

procesor: INTEL PENTIUM E 5200 2.5GHz 315zł

karta graficzna: Radeon HD4670 PALIT XpertVision Super 512MB DDR3 128bit PCI-E 299zł

RAM: 2048 MB dual (2x1024MB) DDR2 PC800 Kingston 90zł

RAZEM: 919zł

Mam nadzieję, że tan zestaw pokazuje, iż za nie duże pieniądze można złożyc całkiem porządny zestaw. Dziękuje wszystkim za pomoc i zaangażowanie.

(jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi to chętnie ich wysłucham) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...