Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Nietoperek

Tworzenie partycji Vista Home Premium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Mam w laptopie zainstalowaną Vistę Home Premium 32b + SP1. Mam też jedną partycję z dysku 120Gb, chciałbym ją podzielic na 2 części bez formatowania i reinstalowania systemu ( po pierwsze nie mam instalki - kwestia do rozwiązania, wiem o tym, po drugie w przypadku formatowania musialbym przeniesc 50Gb danych, więc wole rozwiązac kwestię bez uzycia formatowania). Zalezy mi na zrobieniu partycji, bo wszystkie dane - muzyka, filmy, oprogramowanie itd mam wlasnie na tej samej partycji co WinGrozę, a nie mam az takiego zaufania do marki żeby nie bac sie o utrate tych danych <_<

Mam zainstalowany Particion Magic 8.0, ale podczas uruchamiania wyskakuje błąd o treści: Init failed:error 117. Particion's drive letter cannot be identified. Wiem co to znaczy, ale nie wiem czy to jest typowe dla Visty ( do sprawdzenia na XP troche czasu minie, musze najpierw pojechac do domu, jako że studiuje)

Czy znacie jakies inne, "bezinwazyjne" metody utworzenia nowej partycji? Chciałbym na systemowa przeznaczyc 10 Gb, reszta na moje śmieci

PS Można mnie traktowac jako kolesia, który troche na rzeczy sie troche zna. Wiele razy naprawiałem komputery znajomych, często skutecznie, także jakieś pojęcie mam ale tu mam doczynienia z Vistą, której jeszcze za dobrze nie znam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paragon Partition Manager Professional - powinien pomóc... Partition Magic 8 jest nie kompatybilny z Vistą z tego ci mi wiadomo.

Zanim zaczniesz dzielić partycje - zdefragmentuj dysk...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam pobrać HirensBoota i uruchomić go podczas startu systemu i włączyć PQMagica. Jednak nie jestem pewien czy rozwiązano problem z obsługą partycji Visty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa sposoby nie banglają, wyskakuje ten sam w treści błąd co przy particion magic.

Szlag by to trafil, pozgrywam moje smieci na plytki i walne formata.

Dzieki za uwage i pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie pytanie - programy oczywiście uruchamiałeś jako administrator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baardzo głupie pytanie...

Tak, korzystałem z konta administratora - to jedyne jakie mam na laptopie.

No chyba ze jestem jakis inny i sprzed 10 lat jesli chodzi o włączanie i ustanawianie uprawnien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... a nie ma czasami tak, że niektóre aplikacje wymagają włączenia przez UAC czy jako to się nazywa - PPM i uruchom jako administrator (jak siedzisz na takim koncie to tylko potwierdzasz czy coś).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic takiego nie wyskakuje. Tylko komunikat o błędzie i zamkniecie programu. No i jak to w Wiście Wio potwierdzenie kontynuowania akcji.

W weekend przenosze dane, robie formata i instaluje XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ladnie i pięknie, ale nie mam instalki, system byl preinstalowany. A tak średnio mi sie chce bawic w sciąganie i bootowanie plytki instalacyjnej, jak mam juz pod ręką instalke XP:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może spróbuj skrócić partycje jakąś dystrybucją Linuxa Live CD np. Knoppixem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...