kamil0706 0 Napisano 22 Listopad 2008 Ktora karte byscie doradzali do laptopa??tylko bardzo prosze o szybka odpowiedz ATI Radeon hd 3470 512MB vs. nVidia GeForce GO 9300M G Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 22 Listopad 2008 Praktycznie bez różnicy. Wydajność jednej nad drugą jest niewielka i tlyko w niektórych grach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jawtek 1 Napisano 22 Listopad 2008 Generalnie obstawałbym przy GF 9300 - choć tak jak sorek pisał wielkiej różnicy nie uświadczysz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil0706 0 Napisano 22 Listopad 2008 no!!!!generalnie podobaja mi sie takie odpowiedzi...ktora lepsza a jezeli tak to o ile...wielkie dzieki tak myslalem ze nie bedzie roznicy:)ewentualnie jak tak to znikoma:) wielkie dzieki:) jezeli jeszcze ktos tylko moze podac mi info co swiadczy o tym ze grafa jest dobra??chcialbym to wiedziec:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 22 Listopad 2008 Napewno nie ilość pamięci ram - tym się nie sugeruj. Nie sugeruj się też numerkiem. Szczególnie w przypadku nvidii, poneiważ są one całkiem pomylone Jednak zarówno u ATI jak i Nvidii pierwsza cyfra oznacza numer serii np. 3XXX (ati) = 8XXX (nvidia); 4XXX (ATI) = 9XXX (Nvidia). Następne cyfry są dopiero ważne. Czyli X8XX (ATI) = X8XX (Nvidia) to są karty high end Żeby wiedzieć która jest wydajniejsza trzeba już czytać testy Karty z serii X6XX dla ati i nvidii to mid-end i każdy nizszy numerek jest z coraz niższej kategorii. W przypadku ATI kolejne cyfry świadczą o konkretnym modelu u ati np. XX3X = GT/GTS u Nvidii a XX7X = GTX. W przypadku Nvidii warto poczytać, bo oni ostatnio kombinują z numerkami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil0706 0 Napisano 22 Listopad 2008 no to po co dawac do kart 512mb jak nie ma to znaczenie??lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sorek 2 Napisano 22 Listopad 2008 Ma znaczenie Ale, gdy karda 3470 ma 512mb to wtedy jest bezsensu bo to się poprostu marnuje. Do takiej karty 256 to jest za dużo Natomiast 4870 powinno już mieć minimum 512mb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jawtek 1 Napisano 22 Listopad 2008 Jakby to przystępnie powiedzieć...wydajność karty graficznej zależy przede wszystkim od zamontowanego w niej chipu. Jego skomplikowana struktura generuje te wszystkie graficzne bajery, które podziwiamy w grach. Każda karta ma zamontowane na pokładzie pamięci VRAM. Jednak sam fakt, że karta posiada dużo ramu nie świadczy bezpośrednio o jej wydajności. Tą gwarantuje dopiero chip, który korzysta z tej pamięci. Jeśli chipset jest "dobry" to potrzebuje dużo ramu, jeśli jest "słaby" to nawet duża ilość pamięci mu nie pomoże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 22 Listopad 2008 Po co? Wydaje się oczywiste - marketing. Dla szarego kowalskiego i nie tylko więcej = lepiej... Proste aż do bólu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil0706 0 Napisano 26 Listopad 2008 Wsumie po przeanalizowaniu macie racje...Nerio masz racje...zwykli trik marketingowy...no ale coz zrobic?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radiooo 0 Napisano 6 Sierpień 2009 Witam ja mam kartę Radeona 3470 spisuje się nieźle nawet bardzo dobrze , ale mam pytanie czy jeśli ona nie jest zintegrowana można jej podkręcić trochę szybkość, w panelu sterowania znalazłem że jej całkowita pamięć graficzna to 1,5 GB a dedykowana to tylko 256MB czy to znaczy że mogę zwiększyć jej pamięć? proszę o szybkie rady jak mogę to gdzie to zrobię??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 6 Sierpień 2009 a) nie przetaktujesz - karta laptopowa... owe 1,5GB - zapewne używa pamięci RAM w razie potrzeby - dzieje się to automatycznie - nie masz na to wpływu... http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-...gow.1174.0.html - twoja karta jest na 109 pozycji... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Levy 0 Napisano 22 Luty 2010 Ja też mam problem z tą pechową kartą ATI Mobility Radeon HD 3470. Mam napisane, ze rozmiar pamięci to 512 MB, ale czy ta karta wykorzystuje całą tą pamięć, czy pracuje tak jakby maila 256MB. Jeśli ktoś ma sprawdzony pomysł jak ulepszyć tą kartę o ile się da to proszę pisać. Zamierzam zmienić windowsa XP na 7. Czy drivery na windows 7 będą lepsze dla tej karty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach